Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα παιδιά με τη σφεντόνα...

Η φωτογραφία του Παλαιστίνιου μαχητή ήταν στην πρώτη σελίδα του χτεσινού «Ριζοσπάστη». Το πρώτο που σκέφτεσαι, κοιτώντας την, είναι η ηλικία αυτού του παιδιού. Είναι δε θα 'ναι 13 χρονώ. Κι ύστερα αρχίζεις να παρατηρείς προσεκτικά, ερευνώντας όλα τα μηνύματα που στέλνει η φωτογραφία του. Γονατιστός στο ένα πόδι, το σώμα γερμένο μπροστά, το κεφάλι του εξέχει από το χαμηλό τοίχωμα που χρησιμοποιεί σαν «πολεμική κρυψώνα» και εκτίθεται στο όπλο του εχθρού. Στα χέρια του, η σφεντόνα. Το λάστιχό της τεντωμένο στο έπακρο, για να φύγει με όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη και ταχύτητα η πέτρα - βολίδα. Το ένα μάτι κλειστό, για να περνάει στην ευθεία το σημάδι από τη διχάλα - στόχαστρο. Το πρόσωπό του σφιγμένο από την ένταση της προσπάθειας, αλλά και από την οργή, το μίσος για τον εχθρό.

Ενα παιδί της Παλαιστίνης πολεμάει για την πατρίδα. Με μοναδικό όπλο τη σφεντόνα, στέκεται απέναντι σε στρατιώτες, που είναι οπλισμένοι σαν αστακοί κι έχουν διαταγή να «ρίχνουν στο ψαχνό». Ισως για να θυμίζει στους Ισραηλινούς τη νίκη του Δαβίδ επί του Γολιάθ. Ισως για να μη σκοτώνει, αλλά απλώς και μόνο να «ενοχλεί» τον εχθρό, να του «δηλώνει» πως δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από τον αγώνα για την πατρίδα. Ενας μικρός μαχητής, ένα από τα παιδιά της Παλαιστίνης, τα παιδιά της Ιντιφάντα.

Σε παλιότερες εποχές, η φωτογραφία του μικρού Παλαιστίνιου θα συγκινούσε περισσότερους, θα συγκλόνιζε πολλούς, θα κινητοποιούσε κι άλλους. Στη σημερινή εποχή, της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, μια φωτογραφία ενός παιδιού, που πολεμάει με τη σφεντόνα για την πατρίδα του, μπορεί και να περνάει απαρατήρητη. Πολλοί δε θα της δώσουν καμιά σημασία, αφού δεν ενδιαφέρονται για τέτοια θέματα, παρά μόνο για το «πώς πάει» το χρηματιστήριο της αρπαχτής, για «ειδήσεις» που στρέφονται γύρω από το γνωστό τρίπτυχο «ψέμα, αίμα, σπέρμα».

Κάποιοι, παρατηρώντας τη φωτογραφία, απλώς θα εκφράσουν τη λύπη τους, που ένα ακόμα παιδάκι κινδυνεύει να σκοτωθεί σ' έναν πόλεμο. Για κάποιους άλλους, ο μικρός Παλαιστίνιος δεν είναι παρά ένα απείθαρχος νέος, που του αρέσει να συμμετέχει σε ταραχές, ή, εν πάση περιπτώσει, ανώριμος, που παρασύρεται. Και για μερικούς, ένας μικρός Αραβας, απολίτιστος και τρομοκράτης, που είναι βαλτός να υπονομεύσει την «ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή.

Υπάρχουν, βεβαίως, ακόμα άνθρωποι. Που εξακολουθούν να τάσσονται με το δίκιο του ανίσχυρου, που δεν πούλησαν την ψυχή τους στο χρήμα, δεν ξοδεύουν τη ζωή τους, παρατηρώντας και ζηλεύοντας την καλοπέραση των ανθρώπων της εξουσίας και την εφήμερη δόξα της «λαμέ καλλιτεχνίας».

Είναι αρκετοί στην Ελλάδα, που, κοιτώντας τη φωτογραφία του μικρού Παλαιστίνιου, θυμούνται τους «γαβριάδες» της Κατοχής, τα αετόπουλα, τους μαχητές της ΕΠΟΝ. Που οργίζονται, βλέποντας τον Ισραηλινό στρατιώτη να πυροβολεί στο κεφάλι και να σκοτώνει ένα 6χρονο παιδί στην αγκαλιά του πατέρα του. Που αγανακτούν, ακούγοντας τις δήθεν ανησυχίες του Κλίντον και των ηγετών της ΕΕ - μαζί και του Κ. Σημίτη - για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όταν είναι γνωστό ότι οι ιμπεριαλιστές υποθάλπουν την επιθετικότητα και «εξαγιάζουν» τη βαρβαρότητα του Ισραήλ.

Είναι λίγοι αυτοί; Ναι, αλλά μπορούν να γίνουν πολύ περισσότεροι και να ξεσηκώσουν ένα κύμα λαϊκής συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς το λαό της Παλαιστίνης. Για να μην πάει χαμένος ο αγώνας των παιδιών με τις σφενδόνες...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ