Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εργασιακός Μεσαίωνας στις εργολαβίες καθαρισμού

Καθοριστικό βήμα στην αναμέτρηση με τους εργολάβους και τους πολιτικούς υπερασπιστές τους αποτελεί η σύσταση κλαδικού σωματείου στην Κεντρική Μακεδονία, εκπρόσωποι του οποίου, μαζί με το ΠΑΜΕ, έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Αθλιες συνθήκες δουλειάς διαμορφώνουν οι εργολάβοι στα συνεργεία καθαρισμού που λυμαίνονται το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα

ICON

Αθλιες συνθήκες δουλειάς διαμορφώνουν οι εργολάβοι στα συνεργεία καθαρισμού που λυμαίνονται το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Την εργοδοτική αυθαιρεσία των εργολάβων στους Οργανισμούς του Δημοσίου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις πλάτες που τους κάνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλαν η προσωρινή Διοίκηση του Σωματείου Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας και το ΠΑΜΕ, σε συνέντευξη Τύπου χτες το πρωί.

Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης και γραμματέας του ΕΚΘ, ανέφερε το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρου τον οποίο λυμαίνονται οι εργολάβοι. Ανάλογα αναφέρθηκε και για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η εργολαβική εταιρεία στο Ιπποκράτειο είναι η δανέζικων συμφερόντων ISS Facility Services, απασχολεί 7.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα και 455.000 σε 50 χώρες του κόσμου. H ISS έχει αναλάβει όλα τα νοσοκομεία και πολλές άλλες υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, όπως το Αεροδρόμιο, τη ΔΕΘ, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τη Γενική Κλινική, το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος». Μάλιστα, έχει εξαγοράσει και μια ντόπια εταιρεία, την «ΑΣΠΙΣ», η οποία είχε εργολαβία στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης.

Κλέβουν και εκμεταλλεύονται τους εργάτες

Οι καθαρίστριες στο Ιπποκράτειο και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, Αν. Παρασκευοπούλου, Ν. Ευαγγέλου και Ι. Καλούση στάθηκαν στην τρομοκρατία και τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. «Εργάζομαι 6 χρόνια στον εργολάβο του Ιπποκράτειου και απολύθηκα γιατί είμαι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής. Μεροκάματο δεν είχαμε, ούτε πρόγραμμα. Τα προβλήματα είναι πολλά. Υπάρχει μεγάλος φόβος. Εμείς καλούμε τις καθαρίστριες να βγούνε στο δρόμο», σημείωσε η Αν. Παρασκευοπούλου. Η Ι. Καλούση αναρωτήθηκε γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να σταματήσει αυτό το «κύκλωμα» που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργολάβων.

Στη συνέντευξη, το λόγο πήραν εργαζόμενοι κι από άλλους χώρους, για να καταγγείλουν παρόμοιες καταστάσεις, όπως ο Αλ. Νότας, φύλακας του ΑΠΘ, που μίλησε για την πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων στο ΑΠΘ και τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, την ευθύνη της διοίκησης του ΑΠΘ κλπ. Ο Δ. Νικολαΐδης απολυμένος από εργολαβία καθαριότητας του ΟΛΘ, μίλησε για τις απειλές και τις αυθαιρεσίες του εργολάβου στο Λιμάνι και τον ξυλοδαρμό του γραμματέα του νεοσύστατου τότε σωματείου. Σημείωσαν ότι οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες γράφονται μαζικά στο Σωματείο για να αντιμετωπίσουν τη σκληρή εκμετάλλευση κι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Κ. Κούνεβα.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε ειδικά για την περίπτωση του Ιπποκράτειου: «Το ερώτημα που προκύπτει είναι με πλάτες ποιανού; Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην μπορούμε να δώσουμε ονόματα, αλλά οι πάντες ξέρουνε εδώ και χρόνια ότι οι πολιτικές πλάτες και της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης στους εργολάβους είναι τεράστιες. Γι' αυτό σταματάνε και τα πάντα κι έχει πέσει "πέπλο σιωπής". Κάθε τέλη του μήνα, ο εργολάβος παίρνει λεφτά από τον Οργανισμό του Δημοσίου και δίνει στους υπαλλήλους, αφού πρώτα κρατάει τα κλεψιμαίικα».

Με κυβερνητικές και άλλες πλάτες

Ο συνδικαλιστής τόνισε ότι «αυτό μπορεί να αποδειχτεί, γιατί πληρώνονται κάποιοι μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν τηρούνε καμία διάταξη της εργατικής νομοθεσίας. Οι συμβάσεις που υπογράφουνε είναι με το χέρι του εργολάβου πάνω στο κείμενο για να μη βλέπεις κι είσαι υποχρεωμένος να υπογράψεις χωρίς να βλέπεις τι υπογράφεις. Αποδείξεις μισθοδοσίας δεν υπάρχουνε, ούτε προγράμματα εργασίας, που τα ζητάμε εγγράφως από την Επιθεώρηση Εργασίας, το Ιπποκράτειο και τον εργολάβο. Δεν τα δίνουν, για να συγκαλύψουν ότι το Ιπποκράτειο πληρώνει για 90 εργαζόμενους κι ο εργολάβος απασχολεί 60. Οι μισθοί για τους υπόλοιπους 30 πού πάνε; Κι αυτό υπάρχει παντού».

Αναφέρθηκε ακόμα σε ανάλογα παραδείγματα από εργολάβους, ενώ κατήγγειλε τον εργοδοτικό ρόλο της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, στο Ιπποκράτειο, που μαζί με τους εργοδότες εκβίαζαν τις καθαρίστριες, όταν το ΠΑΜΕ Υγείας κατέθεσε στο Σωματείο μονίμων υπαλλήλων του Ιπποκράτειου ένα ψήφισμα συμπαράστασης στις καθαρίστριες που διεκδικούσαν το συνταγματικό τους δικαίωμα να στήσουν σωματείο. Πρόσθεσε ότι οι καθαριστές και οι φύλακες δεν αντέχουν άλλο αυτήν την κατάσταση και θα αντιδράσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις, αν οι καθαρίστριες του Ιπποκράτειου δεν πληρωθούν όλα τα χρωστούμενα προηγούμενων μισθών. Ενημέρωσε, τέλος, ότι σαν γραμματέας του ΕΚΘ καταθέτει σήμερα Πέμπτη στον Εισαγγελέα καταγγελία και μηνύσεις στην Αστυνομία για τους «συνδικαλιστές», που μαζί με τους εργοδότες εκβίαζαν τις καθαρίστριες του Ιπποκράτειου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ