Τρίτη 6 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Μισθοί και συντάξεις πείνας

Χρόνο με το χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να αντεπεξέλθει ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τις Συμβάσεις και την ακρίβεια τον περασμένο Ιούνη
Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τις Συμβάσεις και την ακρίβεια τον περασμένο Ιούνη
Τη στιγμή που το κεφάλαιο συνεχίζει να συσσωρεύει κέρδη, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι μισθοί και οι συντάξεις μόλις που φθάνουν για να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες για τη συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ο κατώτερος βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σήμερα στα 701 ευρώ μεικτά. Ενα ακόμα «κατόρθωμα» της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία υπέγραψε τη σύμβαση - ντροπή στα τέλη Μάρτη του 2008. Η κατάπτυστη υπογραφή της σύμβασης προηγήθηκε της ανακοίνωσης για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, δίνοντας το άλλοθι στην κυβέρνηση να συνεχίσει την εισοδηματική πολιτική λιτότητας. Σήμερα, ο κατώτερος βασικός μισθός στο Δημόσιο φθάνει μόλις τα 710 ευρώ μεικτά. Και στο Δημόσιο, οι όποιες αντιδράσεις της πλειοψηφίας της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης ήταν χλιαρές έως ανύπαρκτες.

Ιδια, αν όχι χειρότερη, είναι η κατάσταση για πάνω από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους. Οι αυξήσεις για το 2009 αναμένεται να κινηθούν και πάλι κάτω από 4%. Με δεδομένες τις απαράδεκτες χαμηλές συντάξεις που δίνονται σήμερα είναι εύκολα κατανοητό ότι αυτές οι αυξήσεις είναι λιγότερο και από ψίχουλα.

Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2008, η μέση γενική κύρια σύνταξη για 1.392.784 συνταξιούχους όλων των Ταμείων (πλην ΟΓΑ) ήταν μόλις 655 ευρώ (το 30% παίρνει 450 ευρώ). Ενώ για τους 850 χιλιάδες συνταξιούχους του ΟΓΑ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Η μέση κύρια σύνταξη φθάνει μόλις τα 413 ευρώ (το 60% παίρνει σύνταξη μέχρι 400 ευρώ).

Η παραπάνω κατάσταση αναδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η μάχη του ΠΑΜΕ για καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων με στόχο την ανάπτυξη αγώνων που θα βάζουν εμπόδια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, θα απαιτούν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες, είναι ακόμα πιο επιβεβλημένη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org