Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητά μέτρα λόγω της κρίσης

Επικαλούμενο την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) καταθέτει μια σειρά από «διεκδικήσεις» για το 2009 - όπως τις χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του - προς τα αρμόδια υπουργεία, επιμένοντας σε μια «παθητική» παράθεση αιτημάτων με έντονο αποσπασματικό χαρακτήρα και αμφίβολη αποτελεσματικότητα, χωρίς να «αγγίζονται» οι αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν τα προβλήματα.

Από το υπουργείο Απασχόλησης ζητά ενεργητική επιδότηση της απασχόλησης, κλιμακούμενη ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων. Στις επιχειρήσεις που έχουν 3 εργαζόμενους, προτείνει την επιδότηση του ενός για 18 μήνες με την προϋπόθεση της διατήρησης και των 3 θέσεων εργασίας. Ζητά επίσης «Ταμείο Ανεργίας για τους Επαγγελματοβιοτέχνες», που θα παρέχει στήριξη για κάποιο διάστημα σε όσους πτωχεύουν λόγω της κρίσης.

Η άρση των νέων φορολογικών μέτρων και κυρίως αυτού της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου, έπεται στα αιτήματα του ΒΕΑ. Ακολουθούν, το αίτημα για εξάμηνη παράταση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και της περαίωσης κι αυτό για μείωση του ΦΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ζητά ακόμη: Νέο πρόγραμμα μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας με πιο απλές διαδικασίες από τις τράπεζες. «Πάγωμα» των τιμολογίων ΔΕΚΟ και των Δημοτικών Τελών, πάγωμα χρεών των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες «για κάποιο διάστημα», αναστολή της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο. Τέλος, ζητά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών εξάμηνη αναστολή των μηνύσεων για τους επαγγελματοβιοτέχνες που χρωστούν σ' αυτόν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ