Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν καλύπτουμε τις κενές οργανικές θέσεις!

Ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της κάλυψης αναγκών του Δημοσίου με ελαστικές μορφές απασχόλησης και ...εργολαβίες

Τη συνειδητή επιλογή της ακόμα μεγαλύτερης υποβάθμισης των δραστηριοτήτων κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους, προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς σε επίσημο κείμενο του υπουργείου Οικονομικών θεωρείται δεδομένο ότι οι δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις νοσηλευτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού δε θα καλυφθούν κατά το 2009... Προτρέπουν, μάλιστα, τις υπηρεσίες του Δημοσίου, για διάφορα ζητήματα και για θέματα καθαριότητας να αποφεύγουν τη μισθωτή σχέση εργασίας και να προτιμούν τους εργολάβους!

Αυτά επισημαίνονται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) με θέμα την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2009. Αν και στο σχετικό κείμενο επισημαίνονται γνωστές και από το παρελθόν θέσεις, στο πνεύμα πάντα της δημοσιονομικής λιτότητας, όπως «είναι πιθανό να μην εγκριθεί η διάθεση του συνόλου των πιστώσεων ορισμένων κατηγοριών δαπανών», το νέο ωστόσο στοιχείο είναι η ωμή προσέγγιση ορισμένων κρίσιμων θεμάτων, όπως η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, αλλά και η επίθεση σε βάρος της μισθωτής εργασίας. Πρόκειται για ενδεικτικά μόνο στοιχεία της κλιμακούμενης κυβερνητικής επίθεσης, η οποία, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οξύνεται περαιτέρω.

Στην εγκύκλιο και στο κεφάλαιο «ειδικές κατηγορίες δαπανών - μισθώσεις ακινήτων» αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Τα κτιριολογικά προγράμματα που καταρτίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να περιορίζονται στον προσδιορισμό των απολύτως αναγκαίων χώρων, καθώς η εξασφάλιση άριστων συνθηκών αυξάνει τις σχετικές δαπάνες! Επίσης - συνεχίζει η εγκύκλιος - πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το υπηρετούν προσωπικό, καθόσον η πλήρης κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δεν είναι εφικτή υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες.

Πρόκειται για επίσημη ομολογία του εμπαιγμού, με τον οποίο επί δεκαετίες τώρα τα κόμματα του δικομματισμού αντιμετωπίζουν τα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα σε νοσοκομεία και σχολεία, τα οποία αφήνουν να λειτουργούν χωρίς νοσηλευτικό και διδακτικό προσωπικό, σε μια συνειδητή προσπάθεια απαξίωσής τους. Και όχι μόνο δεν προτίθενται να καλύψουν τις κενές οργανικές θέσεις, αλλά καλούν και τις αρμόδιες διευθύνσεις ώστε ...οι προβλέψεις θέσεων του προσωπικού που αποχωρεί από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης, παραίτησης, μετάταξης κλπ. να διαγράφονται αμέσως από τα σχετικά βιβλία - μητρώα. Του μέτρου αυτού εξαιρούνται μια σειρά ειδικότητες (μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ειδικευμένοι γιατροί, αλλά και το προσωπικό των πολιτικών γραφείων των μελών της κυβέρνησης, των γραφείων Τύπου κλπ.), όχι όμως και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι «θα διαγράφονται αμέσως με την καθ' οιονδήποτε τρόπο αποχώρησή τους»! Με άλλα λόγια, αν το 2008 αποχώρησαν π.χ. 1.000 αναπληρωτές, δε σημαίνει ότι το 2009 θα αντικατασταθούν σε ίσο αριθμό... Κόβουν δηλαδή από παντού.

Χαρακτηριστική είναι, επίσης, η επίθεση της κυβερνητικής εγκυκλίου σε βάρος της μισθωτής εργασίας και της προτίμησης, αντί έμμισθης σχέσης, των εργολάβων. Ενδεικτικά, στο υποκεφάλαιο «δαπάνες καθαριότητας» επισημαίνονται τα ακόλουθα: Για περιπτώσεις υπηρεσιών για τις οποίες δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις υπαλλήλων καθαριότητας, η ανωτέρω εργασία μπορεί να ανατεθεί σε φυσικό πρόσωπο με την καταβολή κατ' αποκοπή ποσού και με διαδικασίες που δε δημιουργούν έμμισθη σχέση εργασίας... Και συνεχίζει: Οταν τούτο δεν είναι εφικτό, είναι δυνατή η ανάθεση του έργου σε ελεύθερο επαγγελματία ή σε συνεργείο καθαρισμού, για την αποφυγή συνθηκών εξαρτημένης εργασίας! Προτρέπουν δηλαδή τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και να αποφύγουν σαν το διάολο το λιβάνι τη δημιουργία μισθωτής σχέσης εργασίας. Το ίδιο το αστικό κράτος τίθεται επικεφαλής της κίνησης διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, δίνοντας έτσι το ...καλό παράδειγμα στους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ