Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η επιβράδυνση και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που απεικονίζουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που έχει ήδη ξεσπάσει σε διάφορες χώρες του κεφαλαίου, αλλά και με βάση τις εκτιμήσεις ότι το επόμενο διάστημα θα κάνει και επίσημα την εμφάνισή της στη χώρα μας.

Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η στάση των άλλων κομμάτων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και οι προτάσεις που διατυπώνει το ΚΚΕ μπροστά σε αυτή την κατάσταση, βρίσκονται στο επίκεντρο της Γενικής Εισήγησης που κατέθεσε, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2009 στη Βουλή, ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος. Στην εισήγηση τονίζεται:

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζει επιβράδυνση. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2008 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι 3,2% και προβλέπει ότι για το 2009 αυτός θα μειωθεί στο 2,7%. Σαφώς δυσμενέστερες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κάνουν οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί: Η ΕΕ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 3,1% για το 2008 και 2,5% για το 2009, το ΔΝΤ προβλέπει 3,4% και 2,0% αντίστοιχα ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει 3,2% και 1,9%.

Ο ρυθμός ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης παρουσιάζει αισθητή επιβράδυνση. Ιδιαίτερη μείωση παρουσιάζει ο δείκτης του όγκου των λιανικών πωλήσεων - το πρώτο 8μηνο του 2008 μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με την αύξηση 3,1% που είχε παρουσιάσει το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Οι συνολικές επενδύσεις αναμένεται να σημειώσουν μείωση κατά 2,2% το 2008 - το 2007 παρουσίασαν αύξηση κατά 4,9%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην πτώση των επενδύσεων στις κατοικίες κατά 13,5%, ενώ και το 2007 είχαν παρουσιάσει μείωση κατά 6,8%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών το πρώτο 9μηνο του 2008 ανήλθε σε 21,64 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,5% σε σχέση με το 9μηνο του '07.

Στη μεταποιητική βιομηχανία καταγράφεται πτώση της παραγωγής κατά 2,6% το πρώτο 9μηνο του 2008, έναντι αύξησης 1,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Κατακόρυφη πτώση κατά 26,6% παρουσιάζει η παραγωγή στον κλάδο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ετοίμων ενδυμάτων. Επίσης, αρνητική εξέλιξη παρουσιάζει η παραγωγή στους κλάδους της μεταλλουργίας, των μη μεταλλικών ορυκτών, της παραγωγής επίπλου. Συνολικά, ο γενικός δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής παρουσιάζει μείωση κατά 2,2% έναντι αύξησης 2,2% το 2007.

Η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα του τουρισμού ήδη υφίσταται τις συνέπειες της επιβράδυνσης. Ο αριθμός των εισερχόμενων τουριστών εκτιμάται ότι θα καταγράψει μια μείωση 2% το 2008 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ ιδιαίτερα απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία του το 2009.

Η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών συνεχίστηκε και στο πρώτο 8μηνο του 2007. Συνολικά, το χρέος των νοικοκυριών έφτασε στο 47,3% του ΑΕΠ έναντι 59,0% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Το χρέος τον Αύγουστο του 2000 ήταν στο 12% του ΑΕΠ, το Δεκέμβρη του 2003 είχε ξεπεράσει το 26%.

Ταυτόχρονα, τα κέρδη των επιχειρήσεων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησής τους. Το 9μηνο τα κέρδη των εισηγμένων ανήλθαν στα 6,34 δισ. έναντι 7,86 του 2007.

Η επερχόμενη εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα συνδέεται με την πορεία της οικονομίας στα Βαλκάνια και γενικά στη ΝΑ Ευρώπη. Ενδεχόμενα μπορεί να έχει ως μεσοπρόθεσμο αποτέλεσμα την αλλαγή της θέσης της Ελλάδας στην περιοχή.

Για τη ΝΔ φταίει η «παγκοσμιοποίηση»

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να μεταθέσει τις συνέπειες της κρίσης στην «παγκοσμιοποίηση», στην αναγκαιότητα εφαρμογής των επιλογών της ΕΕ, απ' την άλλη μεριά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν τις ευθύνες αποκλειστικά στην κυβερνητική πολιτική, αθωώνοντας μ' αυτόν τον τρόπο την ΕΕ αλλά και τις επιλογές που είχαν κάνει για τη στήριξη των βασικών κειμένων, των στρατηγικών της επιλογών. Οι προτάσεις τους εντάσσονται στα πλαίσια διαχείρισης του συστήματος.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας στόχο έχουν τη στήριξη του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του. Ταυτόχρονα παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, το οποίο εξειδικεύει στην αντιλαϊκή πολιτική της Λισαβόνας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Η όποια επιδοματική πολιτική όχι μόνο δεν αλλάζει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της αλλά οδηγεί στο μοίρασμα της φτώχειας σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Εργαλείο για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής αποτελεί και το σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2009.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί να πληρώσει τα βάρη της κρίσης, δεν έχει καμιά ευθύνη γι' αυτήν, έχει πληρώσει ήδη πάρα πολλά για να στηρίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις κρίσεις του, η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν εξανθρωπίζεται.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους στις πολύχρωμες Σειρήνες που τους καλούν στην υποταγή και στον κοινωνικό εταιρισμό: Να περάσουν στην αντεπίθεση.

Να απαιτήσουν τη συγκέντρωση κρατικών εσόδων απ' τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου που θα καλύψουν την εγγύηση των καταθέσεων της λαϊκής οικογένειας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Εγγυήσεων Καταθέσεων (ΤΕΚ) 100% από το χρηματιστικό κεφάλαιο.

Τα κυβερνητικά μέτρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, τη διασφάλιση της ρευστότητας και των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά, να μην τα πληρώσουν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι.

Να δυναμώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν:

  • Τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων (για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) σε βάρος των κερδών των ομίλων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  • Το πάγωμα όλων των δανείων που έχουν λάβει οι σημερινοί άνεργοι και όσοι χάνουν τη δουλειά τους.
  • Την κατάργηση του ανατοκισμού σε όλα τα δάνεια.
  • Τη διακοπή κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων για χρέη στεγαστικών δανείων που αφορούν στην κύρια κατοικία.
  • Ατοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας. Τώρα είναι η ώρα να ξεδιπλωθεί η λαϊκή αντεπίθεση για:

Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. ΟΧΙ στις απολύσεις. Αμεσες μαζικές προσλήψεις στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας. Ανάπτυξη κοινωνικών, πολιτιστικών υπηρεσιών και υποδομών (αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική προστασία, προστασία του περιβάλλοντος, κ.ά.) για τις λαϊκές ανάγκες με κρατικές επενδύσεις. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στη βάση των σύγχρονων μεγάλων αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Βασικό μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ (80% του βασικού μισθού) για όλο το διάστημα της ανεργίας, υπαλληλική αποζημίωση για όλους.

  • Αποκλειστικά δημόσια Καθολική Ασφάλιση, που βάζει φραγμό σε κάθε μορφή ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και όχι μόνο αποφυγή των επενδύσεων σε «δομημένα ομόλογα».
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
  • Αύξηση του ατομικού αφορολόγητου ορίου στα 15.000 ευρώ, για την οικογένεια 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ετήσια αναπροσαρμογή του.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και κίνησης για τα αγροτικά νοικοκυριά και τη λαϊκή κατανάλωση. Κατάργηση όλων των διοδίων.
  • Αύξηση της φορολογίας των κερδών και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
  • Πρόγραμμα κρατικής μέριμνας στην υλοποίηση προγραμμάτων λαϊκής στέγης, για τη δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών κατοικιών.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν στόχους πάλης, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν με αποσπασματικό τρόπο τα προβλήματα, αμφισβητούν τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Διευκολύνουν τη λαϊκή χειραφέτηση και τη ριζοσπαστικοποίηση της λαϊκής συνείδησης. Συμβάλλουν αποφασιστικά στην οικοδόμηση του κοινωνικού μετώπου πάλης, το οποίο όχι μόνο θα αμφισβητεί αλλά και θα ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να βαδίσει στο δικό του μονόδρομο, αυτόν της λαϊκής εξουσίας, ο οποίος δε χωράει στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική και αναγκαία διέξοδο για το λαό η αντικατάσταση της χρεοκοπημένης και παρασιτικής καπιταλιστικής αγοράς, που γεννά την κρίση, από την κεντρικά σχεδιασμένη λαϊκή οικονομία με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και τον πλήρη εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Είναι η μόνη διέξοδος που μπορεί να απελευθερώσει το σύνολο των δυνατοτήτων της κοινωνικής παραγωγής για την ολόπλευρη ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτιμούν ακόμα το «φούρνο της γειτονιάς»(2011-03-04 00:00:00.0)
Σε πτώση οι αγοραπωλησίες(2009-12-24 00:00:00.0)
Πτώση 15,9% στο 9μηνο(2008-12-10 00:00:00.0)
«Χαλί» για την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων(2008-04-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-12-23 00:00:00.0)
Στη γνωστή αντιδραστική ρότα(2005-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ