Η στήλη εδώ και καιρό επιμένει να αναφέρεται στο χαρακτήρα και στον προσανατολισμό του ελληνικού καπιταλισμού με ένα πρακτικό τρόπο που πηγάζει από τις πρακτικές του δραστηριότητες. Αλλωστε, είναι ορθότερο να αναφέρεται κανείς σ' αυτόν καθαυτόν παρά στις όποιες κυβερνητικές του μεταβολές των όποιων κυβερνήσεών του αυτής ή εκείνης της μορφής.
Η πλέον έκδηλη εξέλιξη του ελληνικού καπιταλισμού από την αρχή της δεκαετίας του 1990 με το δόγμα της «διείσδυσης» στην άσκηση οικονομικού κυρίως ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια δεν απέκλεισε ούτε αποκλείει το μιλιταριστικό ιμπεριαλισμό. Αυτός ασκείται με έμμεσο τρόπο στη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών μισθοφορικών μονάδων σε πολυεθνικά εκστρατευτικά σώματα. Αυτό συμπίπτει με το ότι ο οικονομικός ιμπεριαλισμός ασκείται στο πλαίσιο της ευρωενωσίτικης συμμετοχής και της ευρύτερης ευρωατλαντικής συμμαχίας. Το σχετικά καινούριο στοιχείο στην έκδηλη ιμπεριαλιστική δραστηριότητα της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης είναι ότι το συνέδεσε με την εκχώρηση εσωτερικών πλουτοπαραγωγικών πηγών και στρατηγικών τομέων της οικονομίας στο ξένο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο.
Εδώ δεν πρόκειται για μια ψοφοδεή υποταγή του σε ξένα συμφέροντα. Πρόκειται για την οργανική του σύμπλεξη με αυτά ως ο χτεσινό υποτακτικός και σημερινός απαιτητής μιας ισότιμης διασυμμαχικής συνεργασίας. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι η σύμπραξη του ελληνικού κεφαλαίου με ξένα επεκτατικά κεφάλαια κι η εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας δεν αφορά οποιαδήποτε ιδεοληπτική αντίληψη περί εθνικισμού ή μη. Αφορά την αντικειμενική συγκρότηση του έθνους και τη μελλοντική του εξέλιξη.
Δηλαδή, μετρά την αντοχή της Ελλάδας στο μέλλον της και τις κοινωνικο-πολιτικές κι οικονομικές δυνάμεις που θα προκύψουν αναγκαστικά. Σαφέστερα, αφορά το ελληνικό προλεταριάτο και τις πολιτικές του δυνάμεις ως η μέλλουσα ιθύνουσα δύναμη της κοινωνίας.
Στο άγνωστης διάρκειας χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των κρατών στην κοινωνική καθεστωτική τους ανατροπή και στις διαφορές στο επίπεδο ανάπτυξης με αντιφατική πολλές φορές ποσοτική και ποιοτική διάσταση, το ζήτημα του τρόπου ανάπτυξης και λειτουργίας τους στον καπιταλισμό έχει μείζονα σημασία για το σοσιαλιστικό τους μέλλον. Οταν μια χώρα εκχωρεί στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της σε ισχυρά ξένα κεφαλαιοκρατικά συγκροτήματα η κεφαλαιοκρατική της τάξη δένεται στο κοινό μέτωπο της διεθνούς κεφαλαιοκρατικής κυριαρχίας. Το γεγονός αυτό μπορεί να φανεί ωραίο και παρήγορο για το στερέωμα της εσωτερικής αστικής εξουσίας μαζί με τα πολιτικά και δημοσιογραφικά της φερέφωνα. Ομως για την πλειοψηφία του λαού σημαίνει δυσοίωνα δεσμά φτώχειας και ανεπάρκειας. Αυτό χρεώνει το προλεταριάτο με ένα επιπρόσθετο βάρος στη μελλοντική άσκηση της εξουσίας του. Εφόσον η εκχώρηση με οποιαδήποτε μορφή προς το ξένο κεφάλαιο εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς κεφαλαιοκρατικής λειτουργίας ακολουθεί τους δικούς της αναπότρεπτους νόμους, τη δική της πορεία.
Αυτή η πορεία υποτάσσεται κι εξυπηρετεί την παγκόσμια φορά της οικονομίας που εκφράζεται στη λέξη «παγκοσμιοποίηση». Τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, αεροπορική και σιδηροδρομική επικοινωνία γίνονται ξένες στο λαό τους, ανώνυμα κτήματα μιας ανεξέλεγκτης υπερεθνικής εξουσίας, μιας κλειστής υπερεθνικής λέσχης των ισχυρών. Η υπέρτατη ανακάλυψη του Μαρξ, η ανακάλυψη του νόμου της υπεραξίας, επιβεβαιώνεται με τον πιο αισχρό εκμεταλλευτικό τρόπο.
Η κυβερνητική επιμονή του παραδοσιακού κόμματος της μεγαλοαστικής τάξης της Νέας Δημοκρατίας, στις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις με την ελκυστική, είναι αλήθεια, εκχώρηση μέρους ή όλου της ελληνικής στρατηγικής οικονομίας, εκφράζει τη θέληση του ελληνικού καπιταλισμού να μπει υπό την προστασία συμφερόντων ισχυρών οικονομικών δυνάμεων, με ό,τι σημαίνει αυτό. Ας σημειωθεί τούτο: Μόνη δύναμη ελπίδας, αντίστασης και αποτροπής της αλλοτρίωσης της στρατηγικής οικονομίας σε αλλότρια συμφέροντα είναι το προλεταριάτο. Αυτό το δικαίωμα το ασκεί στο όνομα της κοινωνίας. Ο αγώνας του αυτός είναι επιπλέον στοιχείο μιας κοινωνικής καθεστωτικής διαδοχής με τους καλύτερους δυνατούς ιστορικούς όρους. Η αντίστασή του στην καπιταλιστική εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας είναι μια αυθεντική αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή ταξική πράξη. Είναι μια υπεύθυνη καταλυτική πράξη της υποψήφιας εθνικά ιθύνουσας τάξης, του προλεταριάτου του χεριού και του πνεύματος.
Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ