Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Μόνη λύση ο λαός αφέντης στον τόπο του

Στο ΤΕΙ Αθήνας μίλησε χτες ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ σε συγκέντρωση σπουδαστών στο πλαίσιο της καμπάνιας του Κόμματος

Κόντρα στις αυταπάτες που προσπαθούν να δημιουργήσουν διάφοροι στα παιδιά του λαού, ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να ανατραπεί, η μεγάλη πολιτική καμπάνια του ΚΚΕ στα ΤΕΙ όλης της χώρας συνεχίζεται με ένταση και το σύνθημά της μετατρέπεται σε κάλεσμα αγώνα: «Πριν μας τα πάρουν όλα παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας». Δεκάδες σπουδαστές συγκεντρώνονται στις εισόδους του ΤΕΙ Αθήνας και με τις κόκκινες σημαίες στο χέρι κατευθύνονται με πορεία στην καρδιά του Ιδρύματος, στον κεντρικό διάδρομο όπου μιλάει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, για τον κλεμμένο μόχθο των γονιών τους, τον ιδρώτα των ίδιων να τα βγάλουν πέρα με σπουδές και τις κακοπληρωμένες ανασφάλιστες δουλειές.

Η ομιλία διακόπτεται από βροχή συνθημάτων που δεν έχουν να κάνουν με επιμέρους αιτήματα, αλλά στοχεύουν κατευθείαν στον εχθρό: «Μέτωπο λαέ για την εξουσία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία». «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός». Η συγκέντρωση γίνεται διαδήλωση που διασχίζει το ΤΕΙ. Οι σπουδαστές πορεύονται γύρω από το Ιδρυμα, φτάνουν στην κεντρική είσοδο, ξηλώνουν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την καίνε. Δηλώνουν απειθαρχία και ανυπακοή στα κελεύσματα της ΕΕ, στέλνουν μήνυμα αντεπίθεσης για τα σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή.


«Μόνο όταν ο λαός γίνει αφέντης στον τόπο του θα μπορεί να υπάρχει σχεδιασμός της οικονομίας και εργασία για όλους. Οχι μόνο κανείς νέος δε θα είναι άνεργος, αλλά πριν ακόμα τελειώσει τις σπουδές του θα γνωρίζει σε ποια θέση θα εργαστεί. Αυτό το σύστημα, που πασχίζει να μην αρχίζουν καν τα παιδιά του λαού να πιστεύουν ότι μπορεί να ανατραπεί, λύση δε δίνει. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας, να αλλάξετε την κατάσταση στους σπουδαστικούς συλλόγους με την ορμητική συμμετοχή σας», υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ο Γ. Πρωτούλης μιλώντας στη συγκέντρωση.

Κάλεσε τους σπουδαστές «τώρα να δυναμώσει ο αγώνας μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα και το ΠΑΜΕ. Στην απεργία στις 10 Δεκέμβρη οι σπουδαστές να είναι εκεί μαζί με τα σωματεία τους στις απεργιακές φρουρές: Οι σχολές υγείας στα νοσοκομεία που διαλύονται, οι σχολές τουρισμού στα ξενοδοχεία που οι απολύσεις θα φουντώσουν, οι σχολές μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη και την αντεπίθεση του κινήματος, το συντονισμό του. Δε συμβιβαζόμαστε με τη διαλυτική κατάσταση στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Ολοι εσείς μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού λαϊκού κινήματος μπορείτε να στείλετε στα αζήτητα τους αρχιτέκτονες και τους κτίστες αυτής της πολιτικής. Ολοι εσείς που είστε παιδιά λαϊκών ανθρώπων, μισθοσυντήρητων, φτωχών αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και ζείτε το μόχθο των γονιών σας και το δικό σας μόχθο για να τα φέρετε βόλτα στη ζωή, η θέση σας βρίσκεται με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ».

Να μην πιστέψουν οι σπουδαστές νέα ψέματα


Μιλώντας για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους, τους κάλεσε να μην κάνουν καμία θυσία για τα κέρδη της πλουτοκρατίας: «Να μην ανεχτούμε τις απολύσεις, τη μείωση μισθών, τα μέτρα-ταφόπλακα για την Παιδεία των παιδιών του λαού, τις ιδιωτικοποιήσεις» και εξήγησε ότι «τα μέτρα στην Παιδεία πάνε χέρι χέρι με τα μέτρα στην Εργασία και την Οικονομία, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων στη δουλειά».

«Τα επαγγελματικά δικαιώματα που υπόσχεται η κυβέρνηση είναι στάχτη στα μάτια, χρυσώνει το χάπι για να το καταπιούν οι σπουδαστές πιο εύκολα. Η απόφαση των Ευρωπαίων εργοδοτών είναι να απαλλαχτούν το συντομότερο από την ξεπερασμένη γι' αυτούς αντιστοίχιση πτυχίο - εργασιακό δικαίωμα - συλλογική σύμβαση. Το μόνο δικαίωμα που θα παρέχει αυτή η πολιτική στους νέους ανθρώπους είναι η ισοτιμία στην ανεργία, τη δουλειά λάστιχο, τα εξαντλητικά ωράρια, τα χρέη στις τράπεζες», τόνισε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Μιλώντας για την ψευτο-ανωτατοποίηση, σημείωσε ότι «οι ίδιοι παραμυθάδες ξανάρχονται με νέα παραμύθια για τεχνολογικά πανεπιστήμια, μεταπτυχιακά κ.ά. Καμία εμπιστοσύνη να μην έχετε σε αυτούς και τις παρατάξεις τους, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, αλλά και στους ανθρώπους τους μέσα στους καθηγητές και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, που χωμένοι μέχρι το λαιμό στα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν κάθε συμφέρον να συνεχίζουν να σας εξαπατούν για να διατηρούν τη θέση τους».

Ο Γ. Πρωτούλης επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για ανασυγκρότηση μιας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, για συγκρότηση δημόσιας και δωρεάν υψηλού επιπέδου επαγγελματικής εκπαίδευσης για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική ειδίκευση, με κατάργηση των ΙΕΚ, ΚΕΣ, ψευτοκολεγίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ