Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων |
Εγκαίνια και «μεγαλοστομίες» για να κρύψουν την απουσία κρατικής «προστασίας» στην πολιτιστική κληρονομιά, περιλάμβανε η χτεσινή επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, στα Ιωάννινα.
Με τη 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τη ΛΓ' Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων (υπηρεσίες υπεύθυνες στην Ηπειρο) να βρίσκονται υπό κατάρρευση λόγω «αποδεκατισμού» των συμβασιούχων τους που απολύονται, ο υπουργός προτίμησε να εγκαινιάσει την επανέκθεση των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και να «τάξει» 7 εκ. ευρώ για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης.
Αυτές οι επιλογές, σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη παραχώρηση (πέρσι) τμήματος του Κάστρου των Ιωαννίνων σε «πολιτιστικό» ίδρυμα τραπεζικού κεφαλαίου για τη δημιουργία μουσείου, συνθέτουν το «παζλ» του αντιπολιτιστικού αντιδραστικού προσανατολισμού της κυβέρνησης. Αυτό δε σημαίνει ότι δε χρήζουν προσοχής το θέατρο της Δωδώνης και το Μουσείο Ιωαννίνων. Υπογραμμίζουν, όμως, τι εννοεί η κυβέρνηση όταν ο υπουργός λέει ότι «η πολιτιστική μας κληρονομιά (...) είναι σε θέση να λειτουργήσει ως αιχμή του δόρατος για τους στρατηγικούς και αναπτυξιακούς στόχους της χώρας, ιδιαίτερα στο νέο τοπίο υψηλού διεθνούς ανταγωνισμού που δημιουργείται»...
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων στεγάζεται στο αρχιτεκτόνημα του Αρη Κωνσταντινίδη, (χαρακτηριστικό δείγμα του ελληνικού μοντερνισμού που κοσμεί το κέντρο της πρωτεύουσας της Ηπείρου). Τα συσσωρευμένα προβλήματα του 40χρονου κτιρίου και «η αναγκαιότητα προσαρμογών στην εσωτερική διαρρύθμιση και την ενσωμάτωση νέων λειτουργιών» (αναψυκτήριο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) και επανέκθεσης των σημαντικών, ολοένα πολλαπλασιαζόμενων, συλλογών του, οδήγησαν στην ένταξή του στο Γ΄ ΚΠΣ.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, η νέα έκθεση εμπλουτίστηκε «με πολλά νέα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ η δομή και η θεματολογία της αναδιοργανώθηκε με τις αναζητήσεις της σύγχρονης μουσειολογικής προσέγγισης». Η μόνιμη έκθεση διατηρεί την «πανηπειρωτική διάσταση της παλαιάς» και περιλαμβάνει περίπου 3.000 αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Ηπειρο, σε τρεις άξονες: χρονολογικό - γεωγραφικό - θεματικό, που αναπτύσσονται σε επτά αίθουσες, στον κεντρικό διάδρομο και σε τρία αίθρια συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ. Τα εκθέματα καλύπτουν μεγάλη χρονική περίοδο: από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στην Ηπειρο, κατά την Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή πριν από 250.000 χρόνια, έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους (3ος αι. μ.Χ.). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ευρήματα του Ιερού της Δωδώνης, που εκτίθενται σε μια αίθουσα αφιερωμένη, αποκλειστικά στο σπουδαίο αυτό μαντείο.