Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Η αλλαγή των κομματιών

Ενας σκακιστής μπορεί να χαρακτηριστεί ισχυρός και από την ικανότητα να αλλάζει τα κομμάτια, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με τέτοιο τρόπο, ώστε να βγαίνει κερδισμένος στο φινάλε. Σε γενικές γραμμές, όταν ένας παίκτης έχει προηγηθεί σε υλικό, τον συμφέρει να αλλάξει ίδιας δυναμικότητας κομμάτια και βέβαια αποφεύγει να αλλάζει πιόνια, γιατί λόγω της υπεροχής του θα μπορέσει να κερδίσει επιπλέον πιόνια του αντιπάλου και να προαγάγει τα δικά του.

Στη θέση του διαγράμματος αυτού του κειμένου, ο λευκός υπερτερεί σε υλικό με πύργο έναντι αξιωματικού, όσο όμως παραμένουν οι βασίλισσες στο παιχνίδι, οι απειλές κατά του λευκού βασιλιά υπάρχουν.

Τα λευκά μπαίνουν σε ένα συνδυασμό αλλαγής βασιλισσών, γιατί θεωρούν ότι τεχνικά έχουν κερδισμένη θέση και αλλάζοντας ισχυρά κομμάτια μειώνουν την πιθανή αντίσταση και αντεπίθεση του αντιπάλου. 1. Ββ8+, μοναδικό τετράγωνο διαφυγής του μαύρου Ρουά το «θ7» που βρίσκεται στην ίδια διαγώνιο με τη μαύρη βασίλισσα. 1... Ρθ7 2. Ββ1. Η αλλαγή των βασιλισσών είναι τώρα υποχρεωτική λόγω του «καρφώματος» και τα λευκά θα μπορέσουν, σε συνεργασία πύργου και ρουά (μέσω των μαύρων τετραγώνων), να κερδίσουν το μαύρο πιόνι «α6» και να προαγάγουν το δικό τους σε βασίλισσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ