Κυριακή 23 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ
Το μεγάλο ξεπούλημα 26.000 στρεμμάτων

Οι ευθύνες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ ενάντια στο ξεπούλημα και στην επένδυση

Η Μονή Τοπλού

Eurokinissi

Η Μονή Τοπλού
Μια τεράστια δημόσια έκταση, περίπου 26.000 στρεμμάτων στην περιοχή «Κάβο Σίδερο », στο Βορειοανατολικό άκρο του Νομού Λασιθίου στην Κρήτη, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα πεδίο τεράστιας εμπορευματοποίησης από ιδιωτική εταιρεία και να μετατραπεί σε περιοχή «υψηλού τουρισμού», από τις «ιερές» μπίζνες που έχει δρομολογήσει η Μονή Τοπλού. Πρόκειται για έκταση τεράστιου φυσικού κάλλους, ενταγμένη στο δίκτυο «ΝΑΤΟΥΡΑ», γειτονεύει με το ξεχωριστής ομορφιάς φοινικόδασος του Βάι - το μοναδικό στην Ευρώπη - ενώ περιλαμβάνει και αρχαιολογικούς χώρους.

Τα όσα έχουν εξελιχθεί στην περιοχή, φέρουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο ΣΥΝ έχει σοβαρές ευθύνες. Η στάση του τελευταίου, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική, όχι μόνο για τα θέματα του περιβάλλοντος αλλά και συνολικότερα. Το ιστορικό της υπόθεσης ξεκινά από το 1991 και μέσα απ' αυτό αποκαλύπτονται οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης και τσιμεντοποίησης της γης, που ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Αιχμές, σε αυτό το σημείο, αφήνει ακόμη και το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά.

Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά δικομματικών (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) αποφάσεων, που είχαν σαν αποτέλεσμα το ξεπούλημα και την εμπορευματοποίηση δημόσιων εκτάσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Αύγουστο του 1981, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή τροπολογία, η οποία προέβλεπε πώς θα γίνεται η ανταλλαγή περιουσίας που ανήκει στο Αγιο Ορος. Βάσει αυτής, δρομολογήθηκε η σημερινή πραγματικότητα και δεν καταργήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Το σχέδιο

Κινητοποίηση της Κομματικής Οργάνωσης Λασιθίου του ΚΚΕ ενάντια στο ξεπούλημα από τη Μ. Τοπλού της δημόσιας γης στο «Κάβο Σίδερο»
Κινητοποίηση της Κομματικής Οργάνωσης Λασιθίου του ΚΚΕ ενάντια στο ξεπούλημα από τη Μ. Τοπλού της δημόσιας γης στο «Κάβο Σίδερο»
Τι προβλέπει το σχέδιο της Μονής Τοπλού, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία «Minoan Group PLC»; Η έκταση, θα παραχωρηθεί για 40 + 40 χρόνια (σύνολο 80 χρόνια) στην ιδιωτική εταιρεία και η Μονή θα αποζημιώνεται παίρνοντας μέρος των εσόδων. Θα κατασκευαστούν 7.000 κλίνες, διασκορπισμένες σε 6 τουριστικά χωριά. Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν συνεδριακό, αθλητικό και διοικητικό κέντρο, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό κέντρο, καθώς και γήπεδα γκολφ. Το συνολικό εγχείρημα θα κοστίσει 1,2 δισ. ευρώ.

Το όλο σχέδιο, παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Φλεβάρη 2007, παρουσία και της τότε υπουργού Τουρισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά. Τότε, είχε ειπωθεί ότι η χρηματοδότηση του εγχειρήματος είχε εξασφαλιστεί από βρετανικές τράπεζες. Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο Βρετανός πρέσβης στη χώρα μας.

Το παρασκήνιο...

Τι συμβαίνει με το ιδιοκτησιακό; Το πρόσφατο πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, είναι αποκαλυπτικό. Η Μονή το 1926 είχε στην κατοχή 3.500 στρέμματα στην περιοχή, ενώ το Ταμείο Εφέδρων είχε 4.000. Ωστόσο, μετά το 1950 η Μονή σταδιακά εμφανίζει άλλα όρια στις εκτάσεις, με αποτέλεσμα να τις κατοχυρωθούν τελικά 30.000 στρέμματα το 1999 με απόφαση του Εφετείου Κρήτης.

Η διεκδίκηση της δημόσιας γης, γίνεται εντονότερη από το 1991. Λίγο αργότερα η Μονή δημιουργεί το ίδρυμα «Παναγιά Ακρωτηριανή», με στόχο να εκμεταλλευτεί το σύνολο σχεδόν της έκτασης και να προχωρήσει σε επενδύσεις με την αγγλική εταιρεία «Loyalward», η οποία το 2005 μετονομάστηκε σε «Minoan Group PLC». Στη συνέχεια, όμως, εκδίδονται οι δικαστικές αποφάσεις και η μισή έκταση περνά πάλι στο Δημόσιο. Ωστόσο, ύστερα από παραπομπή του θέματος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και σχετική του γνωμοδότηση, το Δημόσιο παραιτείται του δικαιώματός του να διεκδικήσει την έκταση! Ετσι, το 1997-1998 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκρίνει τα επιχειρηματικά σχέδια για την τουριστική της αξιοποίηση και επικυρώνει, το 1998, με κύρωση του υπουργείου Οικονομικών, τη συμφωνία ανάμεσα στο ίδρυμα «Παναγιά Ακρωτηριανή» και την αγγλική εταιρεία.

Η υπόθεση «παγώνει» για μερικά χρόνια, εξαιτίας αντιδράσεων τόσο των κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο, το 2006, με Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, ανάβει ξανά το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η κατασκευή της τουριστικής μονάδας, εγκρίνοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

...και ο ΣΥΝ

Ο ρόλος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μια δήθεν καταγγέλλει και από την άλλη προκρίνει, στην ουσία, την επένδυση σε βάρος του δημόσιου πλούτου της χώρας είναι καταλυτικός, όσον αφορά την αποδοχή και τη στήριξη της επιχείρησης εμπορευματοποίησης.

Να τι είχε δηλώσει ο υποψήφιος νομάρχης Λασιθίου με τον ΣΥΝ, Αντώνης Ανηψητάκης:

«... Ειδικά στην περιοχή Τοπλού ιδεατό θα ήταν να γίνει ένα φυσιολατρικό - πολιτισμικό πάρκο, μια πολυδιάστατη επένδυση οικονομική, πολιτισμική, περιβαλλοντική, επιστημονική για ντόπιους και ξένους, τώρα και στο μέλλον, ένα διεθνές υπόδειγμα αειφορίας». «... χρόνια τώρα θέτουμε συστηματικά δημόσια αλλά και κατ' ιδίαν στις συζητήσεις μας με τον ηγούμενο και τους επενδυτές τις εξής 8 προϋποθέσεις για μια πράγματι αειφορική επένδυση». (Στη συνέχεια αναφέρει αναλυτικά τις προϋποθέσεις)». «... η μέγιστη προσφορά του ιδρύματος (σ.σ. της Μονής Τοπλού) είναι να βοηθήσει ώστε αυτό το έργο να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής».

Επιπλέον, θυμίζουμε ότι ο τότε νομάρχης Λασιθίου Γιάννης Παπατσάκωνας, που εξέδωσε την άδεια μεταβίβασης της έκτασης από τη Μονή στο Ιδρυμα, παρά το γεγονός ότι η έκταση διεκδικούνταν από το Δημόσιο, είχε εκλεγεί με κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, στις 24 Σεπτέμβρη 2008, κατήγγειλε το ξεπούλημα της έκτασης από τη Μονή Τοπλού και στα τέλη του επόμενου μήνα, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου...

ΚΚΕ: Διαχρονικό «όχι» στο ξεπούλημα

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, τότε που υπογράφτηκε η σκανδαλώδης συμφωνία ανάμεσα στους Αγγλους επενδυτές και το ίδρυμα της Μονής, κατήγγειλε το θέμα.

Μάλιστα, στις 22 Οκτώβρη 2008, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, η Αλ. Παπαρήγα θύμισε ότι τον Αύγουστο του 1981 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή τροπολογία, η οποία ακριβώς προέβλεπε με ποιο τρόπο και ποιες διαδικασίες θα γίνεται η ανταλλαγή περιουσίας που ανήκει στο Αγιο Ορος και ήταν εκτός της Αθωνικής Πολιτείας. Πάνω σε αυτή την τροπολογία, την οποία δεν κατάργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δρομολογήθηκε η σημερινή πραγματικότητα. Τότε, μπήκε μέσα στην υπόθεση και η Μονή Τοπλού στην Κρήτη, με πρόταση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, παρά το ότι τότε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Λουλές, προειδοποιούσε ότι θα πουλήσουν την περιουσία σε αμερικάνικη τράπεζα.

  • Στις 27 Απρίλη 1995, ο «Ρ» σε άρθρο του αναφέρεται στο «ξεπούλημα 26.000 στρεμμάτων κρητικής (μοναστηριακής) γης σε βρετανική εταιρεία». Και σημειώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «επιτρέπει στη Μονή Τοπλού του Λασιθίου να πουλήσει στην αγγλική εταιρεία Loyalward, το μοναδικό φοινικόδασος της Ευρώπης (το περιώνυμο Βάι) και 26.000 στρέμματα πανέμορφης κρητικής γης, γύρω από αυτό, για υπερσύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις».
  • Στις 23 Σεπτέμβρη 1998, σε συζήτηση σε επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του Εθνικού Κτηματολογίου, ο εισηγητής του ΚΚΕ βουλευτής Ν. Γκατζής τόνιζε πως πρέπει να υπάρξουν αυστηρές ποινές και κυρώσεις για τους καταπατητές, αναφέροντας το παράδειγμα της Μονής Τοπλού στην Κρήτη, όπου «παρ' όλο που υπάρχει μεταξύ μοναστηριού και Δημοσίου διαμφισβήτηση για την ιδιοκτησία, το μοναστήρι την πουλάει σε Αγγλους», όπως είχε πει χαρακτηριστικά.
  • Στις 15 Αυγούστου 2001, ο «Ρ» σε σχετικό ρεπορτάζ για το ξεπούλημα της έκτασης σε επιχειρηματίες, αναφέρει: «Μια τεράστια έκταση στο Λασίθι, που ανήκε στη Μονή Τοπλού, με τη συνεργασία του Ιδρύματος "Παναγία η Ακρωτηριανή" πουλήθηκε 2,5 δισ. δρχ. σε αγγλική εταιρεία».
  • Στις 10 Δεκέμβρη 2007 το ΚΚΕ καταθέτει Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, στους οποίους θέτει το θέμα και ζητά να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να ματαιωθεί η επένδυση και να αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων της περιοχής. Ενώ με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ζητά όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας που επικαλέστηκε και εμφάνισε στα δικαστήρια η Εκκλησία και η Μονή Τοπλού για την περιοχή και την ειδική περιβαλλοντική μελέτη που έγινε κατ' εντολήν του ΥΠΕΧΩΔΕ.
  • Το Γενάρη του 2008 το ΚΚΕ πραγματοποιεί περιοδεία στο Λασίθι και συναντάται με φορείς των Δήμων Σητείας και Ιτάνου σχετικά με την επένδυση στη Μονή Τοπλού. Εκεί, δηλώνει την αντίθεσή του σε αυτό το σχέδιο και τη συμπαράστασή του στους κατοίκους. Ακόμα, καλεί το λασιθιώτικο λαό να αγωνιστεί για να τη ματαιώσει.
  • Με Ερώτηση το Μάρτη του 2008 το ΚΚΕ ζητά ανάμεσα σε άλλα από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης να ελέγξουν τη νομιμότητα της σύμβασης μεταξύ του Ιδρύματος και των Αγγλων επενδυτών και να ματαιωθεί η επένδυση.
  • Τον Ιούνη του 2008 η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΚΚΕ κάνει κινητοποίηση (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) στη διασταύρωση Μονή Τοπλού - Παλαίκαστρο ενάντια στην επένδυση.

Κ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ