Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους καπνοκαλλιεργητές

«Υποκριτική η στάση των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΚΑΠΝΙΚΗΣ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ

Κάλεσμα για ουσιαστικό αγώνα χωρίς αυταπάτες και ψευδαισθήσεις απευθύνει η ΠΑΣΥ στους καπνοπαραγωγούς. Η ΠΑΣΥ έχει δώσει αγωνιστικό προσανατολισμό για τις αρχές του Δεκέμβρη με διεκδικητικό πλαίσιο, που θα βγάλει τη μικρομεσαία αγροτιά από το σημερινό αδιέξοδο. Πάντως και χτες καπνοπαραγωγοί της Φθιώτιδας και της Αιτωλοακαρνανίας προχώρησαν σε αποκλεισμούς των εθνικών οδών Αθηνών - Θεσσαλονίκης και Αντιρρίου - Ιωαννίνων διεκδικώντας να μην κοπεί το 50% της επιδότησης στον καπνό, από το 2010.

Μπρος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας(ΕΟΑΣΝΛ) απευθύνει στους καπνοπαραγωγούς του νομού, με ανακοίνωσή της, κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο παναγροτικό συλλαλητήριο, στις 3 Δεκέμβρη, στη Λάρισα. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει ως υποκριτική τη στάση των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΚΑΠΝΙΚΗ, που ενώ ήταν υπέρμαχοι της αποσύνδεσης της επιδότησης, τώρα καλούν τους καπνοπαραγωγούς σε συλλαλητήρια. «Οπως πολύ έγκαιρα είχε εκτιμήσει και προειδοποιήσει η ΕΟΑΣΝΛ - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - η ολική αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή συντέλεσε στη δραματική μείωση έως και εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας. Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ο βαθιά αντιαγροτικός χαρακτήρας της ΚΑΠ, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς η αλλαγή της ΚΟΑ και η αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, συμφωνήθηκε τόσο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η ΕΟΑΣΝΛ στην επαρχία Ελασσόνας, όπου έχει σταματήσει την καλλιέργεια καπνού περίπου το 90% των καπνοκαλλιεργητών, σημειώνοντας ότι «η καπνοκαλλιέργεια συνδέεται με όλη την οικονομική ζωή της επαρχίας, αποτελούσε την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους και το κόψιμο του 50% της επιδότησης θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο, όχι μόνο στις τσέπες των καπνοκαλλιεργητών, αλλά συνολικά στην οικονομία της». Και τονίζει ότι «σοβαρότατες ευθύνες φέρνουν οι ξεπουλημένες τριτοβάθμιες οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΚΑΠΝΙΚΗ, που ήταν υπέρμαχοι της αποσύνδεσης της επιδότησης από την παραγωγή και, βεβαίως, ήταν γνωστό σε όλους ότι από το 2010 θα μειωθεί η επιδότηση των καπνοκαλλιεργητών κατά 50%».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους καπνοκαλλιεργητές της επαρχίας Ελασσόνας να «κλείσουν τ' αυτιά τους» στα υποκριτικά καλέσματα των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΚΑΠΝΙΚΗΣ και επισημαίνει: «Χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα μαζικό μαχητικό κίνημα των καπνοκαλλιεργητών ενάντια στην περικοπή του 50% της επιδότησης και συνολικά ενάντια στην ΚΟΑ καπνού και στην αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, ώστε να μπορέσει η επαρχία να επιβιώσει οικονομικά. Ο αγώνας να γίνει υπόθεση όλων των φορέων, καθώς ο οικονομικός μαρασμός της επαρχίας είναι ήδη εμφανής και θα χειροτερεύσει η κατάσταση με την περικοπή της επιδότησης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ