Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επαναπατρισμός εικόνας

Παρουσιάστηκε χτες στο Βυζαντινό Μουσείο η εικόνα «Αποκαθήλωση» (14ου αι.) που είχε κλαπεί από το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Σερρών και επαναπατρίστηκε από το Λονδίνο.

Το έργο κλάπηκε το Νοέμβριο του 1978 και υπέστη επεμβάσεις «συντήρησης» ώστε να είναι ευκολότερη η διάθεσή της στο εμπόριο! Το 2002, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς, ενημερώθηκε για τη διάθεσή της στην «αγορά» από τον Ιωάννη Πετσόπουλο (AXIA Art Consultants LTD - 121 Ledbury Road - London W11 2AQ), «εκπρόσωπο, του "ιδιώτη - συλλέκτη", στα χέρια του οποίου ευρέθη το έργο», όπως αναφέρει το ΥΠΠΟ. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζήτησε, μέσω ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, τη συνδρομή του εμπόρου, ώστε να αποκαλυφθεί ο «συλλέκτης». Ωστόσο, ο έμπορος δε συνεργάστηκε. Τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην κλοπή της εικόνας, καταδικάστηκαν το 1984, σύμφωνα με τα πρακτικά του Εφετείου Αθηνών.

Το 2006 το ΥΠΠΟ έστειλε στη βρετανική Αστυνομία φάκελο με πλήρη στοιχεία νομικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης, διεκδικώντας την εικόνα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε ακροαματική διαδικασία και η εικόνα αποδόθηκε στο ελληνικό δημόσιο. Η εικόνα θα συντηρηθεί στα εργαστήρια του Βυζαντινού Μουσείου και θα επιστραφεί στο μοναστήρι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ