Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μαχητικά συλλαλητήρια στους νομούς της Θεσσαλίας

Προσανατολισμός για πανελλαδικό αγωνιστικό συντονισμό στις 3 του Δεκέμβρη με κινητοποιήσεις ανά νομό

Μαχητικά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών της περιοχής θα πραγματοποιήσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων. Στη Λάρισα και στην Καρδίτσα έχει αποφασιστεί τα συλλαλητήρια να γίνουν στις 3 Δεκέμβρη, ενώ η ημερομηνία για τα Τρίκαλα θα αποφασιστεί στη σημερινή σύσκεψη της ΠΑΣΥ που θα γίνει στις 6 μμ, στο «Πανελλήνιον». Η ΠΑΣΥ έχει προσανατολισμό να επιτευχθεί πανελλαδικός αγωνιστικός συντονισμός με κινητοποιήσεις σε επίπεδο νομού στις 3 του Δεκέμβρη. Στο μεταξύ κατά τόπους η αγωνιζόμενη αγροτιά θα προχωράει αναλόγως σε περιφερειακά συλλαλητήρια.

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία μειώνει δραστικά τις τιμές και τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων και αυξάνει ιλιγγιωδώς το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα και να διογκώνονται τα αγροτικά χρέη και χιλιάδες ξωμάχοι της υπαίθρου να πετιούνται στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

Θα απαιτήσουν:

  • Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα και συγκεκριμένα 26 λεπτά το κιλό για το καλαμπόκι, 40 λεπτά για το σκληρό σιτάρι, 60 λεπτά για το βαμβάκι, 1,40 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, 90 λεπτά για το γίδινο γάλα, 70 λεπτά για το αγελαδινό γάλα, 8 ευρώ για το αιγοπρόβειο κρέας, 6 ευρώ στο βοδινό κρέας.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των νόμιμων και των παράνομων κατακρατήσεών της.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με μείωση του ΦΠΑ και επιδότηση για την αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων, με αφορολόγητο πετρέλαιο, με μείωση των επιτοκίων δανεισμού κι άλλα μέτρα.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης αρδευτικού νερού, με την κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων (εκτροπή του Αχελώου, φράγματα, λιμενοδεξαμενές κ.ά.).
  • Αποζημίωση για το 100% των ζημιών που προκάλεσε η ξηρασία, η ακαρπία, η καρπόπτωση κλπ.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Οι προετοιμασίες

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επιτυχία των συλλαλητηρίων πραγματοποιούνται συσκέψεις, συγκεντρώσεις και άλλες ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά και στις αγροτικές επαρχίες της Θεσσαλίας, στις οποίες εκδηλώνεται η οργή και η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της περιοχής για τη νέα σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση που δέχεται από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και αναδεικνύεται η διάθεση των μικρομεσαίων αγροτών να βγουν στους δρόμους του αγώνα για να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Ετσι, σήμερα, στις 11 το πρωί, αγρότες της Καρδίτσας θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη ληστρική επιδρομή της επιχείρησης εναντίον τους. Συγκεκριμένα, θα διαμαρτυρηθούν για τους υψηλούς τόκους υπερημερίας που επιβάλλει η ΔΕΗ σε όσους καθυστερούν να πληρώσουν τα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος, καθώς και για τις συχνές διακοπές της παροχής ρεύματος, που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην αγροτική άρδευση. Και θα απαιτήσουν φτηνό αγροτικό ρεύμα, πολύ περισσότερο που η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει.

Αύριο Πέμπτη, δεντροκαλλιεργητές από τις περιοχές Αγιάς και Τυρνάβου της Λάρισας θα κατέβουν στην Αθήνα και θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ την καταβολή αποζημίωσης στους παραγωγούς που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται δραστικά και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται λόγω της ακαρπίας και της καρπόπτωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα στα Τέμπη(2008-12-20 00:00:00.0)
Καιρός για δυναμική αντίσταση(2008-11-23 00:00:00.0)
Η μεγάλη κατρακύλα!(2008-10-05 00:00:00.0)
Αναγκαία τα μέτρα ανακούφισης για τους παραγωγούς του Νομού Λάρισας(2008-03-22 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε Καρδίτσα - Λέσβο(2008-02-27 00:00:00.0)
Ετοιμάζονται για το αγωνιστικό «μαρς»(2001-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ