Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι να σπείρουν;..

Γρηγοριάδης Κώστας

Προκλητικές δικαιολογίες χρησιμοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, για να συγκαλύψει την κυβερνητική πολιτική στήριξης της κερδοσκοπίας των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των παραγωγών, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Ανέφερε στη Βουλή ότι για την πτώση της τιμής στο καλαμπόκι φταίνε οι αγρότες που έσπειραν 600.000 στρέμματα παραπάνω το 2008. Ομως, η πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της νέας ΚΑΠ, μείωσε κατά 1.000.000 στρέμματα το βαμβάκι, κατά 350.000 στρέμματα τα καπνά και κατά 250.000 στρέμματα τα τεύτλα, για παράδειγμα. Τι θα πρέπει να κάνουν αυτά τα στρέμματα οι αγρότες και τι να σπείρουν; Να τα αφήσουν χέρσα, ή να τα φυτέψουν ακακίες και βατόμουρα;.. Η κυβέρνηση της ΝΔ δε δίνει απαντήσεις, αλλά διαλαλεί τη λήψη φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων για τη γεωργία, εννοώντας να βγουν εκτός παραγωγικής δραστηριότητας τα χωράφια και κατηγορεί το ΚΚΕ, όπως έκανε ο Αλ. Κοντός στη Βουλή, ότι δεν έχει φιλοπεριβαλλοντική πολιτική. Φιλοπεριβαλλοντική πολιτική τη λένε τώρα στη ΝΔ τη δραματική μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής;..

Καταστολή της μετανάστευσης

Για δύο ζητήματα με το ίδιο... θέμα ενημέρωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τον πρωθυπουργό: Για την καταστολή της μετανάστευσης. Αναφερόμενος στην εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, που έχει αποτελέσει αφορμή για την παρέμβαση Δήμου, Νομαρχίας και Αστυνομίας με απώτερο στόχο την απομάκρυνση των μεταναστών από το ιστορικό κέντρο, ο υπουργός είπε: «Δε θα μείνουμε σε καμία περίπτωση με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σ' αυτό το φαινόμενο».

Το δεύτερο ζήτημα ήταν η εφαρμογή του Συμφώνου για την καταπολέμηση της «παράνομης» μετανάστευσης. Οπως σημείωσε ο Π. Παυλόπουλος, «μέσα στο Νοέμβρη θα υπάρξουν σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών και υπό τη Γαλλική Προεδρία δύο κρίσιμες συναντήσεις. Εκεί θα θέσουμε σε εφαρμογή αυτό το Σύμφωνο που υπεγράφη και το οποίο αντανακλά μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, κυρίως για θέματα τα οποία σχετίζονται με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Σ' αυτό το πεδίο, όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει».

Το περιεχόμενο του Συμφώνου, στο οποίο έχει πρωτοστατήσει η ελληνική κυβέρνηση, γνωστό και διαβόητο για τον κατασταλτικό αντιμεταναστευτικό και συνολικά αντεργατικό χαρακτήρα του...

Χάνουν την ουσία

Να πάρουν τα δάνεια, τις καταθέσεις και τις κάρτες τους από την Εθνική Τράπεζα και να τα μεταφέρουν σε άλλες τράπεζες, είναι η προτροπή της καταναλωτικής οργάνωσης «ΕΚΠΟΙΖΩ» προς τους καταναλωτές σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως λέει, για τις νέες «μονομερείς» αυξήσεις που επέβαλε η Εθνική στα επιτόκιά της.

Αυτή, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ, θα είναι μια έμπρακτη διαμαρτυρία των καταναλωτών απέναντι στο σύνολο των τραπεζών και για την άρνησή τους να συμμορφωθούν με δικαστικές αποφάσεις και για τα υψηλά επιτόκια.

Ακόμα κι αν δεν αμφισβητήσει κανείς την ανιδιοτελή πρόθεση της συγκεκριμένης οργάνωσης, δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι πρόκειται ολοφάνερα για μια κίνηση που μπορεί να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά ως προς την πραγματική κερδοσκοπική και ληστρική δράση του τραπεζικού κεφαλαίου. Δηλαδή, εάν μεταφέρει κανείς το δάνειο ή το υπόλοιπο της κάρτας του από τη μία σε κάποια άλλη τράπεζα που έχει μισή μονάδα χαμηλότερο επιτόκιο, λύθηκε το πρόβλημα; ΄Η μήπως όταν μας ληστεύουν με «νόμιμες» διαδικασίες αναιρούνται η ληστεία και η κερδοσκοπία;

Σκοταδισμός για τη μαζική αποβλάκωση

Η ηττημένη υποψήφια του ρεπουμπλικανικού κόμματος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ Σάρα Πέιλιν δήλωσε, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο «Φοξ Νιουζ», πως αναμένει από τον Θεό «να της δείξει το δρόμο», εάν θα πρέπει στο μέλλον να διεκδικήσει και τον Λευκό Οίκο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, υποστήριξε ανάμεσα στ' άλλα: «Ξέρετε, η θρησκεία είναι κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή μου. Κι αυτό που πάντοτε κάνω είναι ν' αφήνω τη ζωή μου στα χέρια του δημιουργού μου», τόνισε η 44χρονη Πέιλιν. «Λέω πάντοτε στον εαυτό μου, ΟΚ Θεέ μου, εάν κάπου υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για εμένα, έτσι προσεύχομαι πάντοτε, λέω, μη με αφήσεις να χάσω αυτήν την ανοιχτή πόρτα. Δείξε μου πού βρίσκεται αυτή η ανοιχτή πόρτα», προσθέτει. «Κι εάν υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα το 2012, ή τέσσερα χρόνια αργότερα, κι εάν υπάρχει κάτι που να εμφανίζεται καλό για την οικογένειά μου, για την Πολιτεία μου, για τη χώρα μου, μία ευκαιρία για εμένα, εγώ θα τρυπώσω σ' αυτήν την πόρτα», τονίζει η Πέιλιν. Τώρα, θα μπορούσαμε με ένα σχόλιο του τύπου σκοταδισμός και ανοησίες από μιαν ανόητη να ξεμπερδέψουμε. Ομως, μάλλον δεν έχουν έτσι ακριβώς τα πράγματα. Σκοταδισμός σίγουρα υπάρχει που φαίνεται πως στις συνθήκες ολικού σαπίσματος του εκμεταλλευτικού συστήματος μετατρέπεται σε κύριο λόγο κάποιων πολιτικών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αλλά και στις άλλες χώρες του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Ποιος δε θυμάται εκείνο το «Μου το είπε ο Θεός» του Μπους για τη δολοφονική επιδρομή και κατοχή στο Ιράκ; Για τη μαζική αποβλάκωση χρειάζονται πραγματικοί βλάκες ή αυτοί που παριστάνουν τους βλάκες...

Να μην περάσει η διευθέτηση

Ενα βήμα πριν την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, με την οποία θα ορίζονται και τα σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας, βρίσκονται η κυβέρνηση και οι πλειοψηφίες στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών. Είναι δεδομένο ότι οι ρυθμίσεις αυτής της σύμβασης, αργά ή γρήγορα, θα επεκταθούν στο σύνολο των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Χωρίς να αρνούνται τη στρατηγική τους συμφωνία πάνω στο θεμελιώδες ζήτημα της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των γιατρών παραδέχονται ότι η σύμβαση θα ενσωματώνει τη σχετική ευρωενωσιακή οδηγία στην ελληνική νομοθεσία. Προσπαθούν ωστόσο να πείσουν τους εργαζόμενους ότι κάτι τέτοιο δε θα επιφέρει την απορύθμιση και την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία.

Οι ισχυρισμοί τους είναι έωλοι. Η οδηγία της ΕΕ προβλέπει καθαρά 48ωρο για τους ειδικευμένους, ως μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας με περίοδο αναφοράς το 4μηνο, και 56ωρο για τους ειδικευόμενους, ως μέσο εβδομαδιαίο χρόνο με περίοδο αναφοράς το 12μηνο. Από μόνη της αυτή η διατύπωση παραπέμπει σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 4μηνη και 12μηνη βάση. Που σημαίνει ότι στη διάρκεια της προβλεπόμενης περιόδου αναφοράς, το ωράριο των γιατρών θα μπορεί να διαμορφώνεται με επουσιώδεις και ευμετάβλητους όρους και προϋποθέσεις, αρκεί στο τέλος του τετράμηνου ή του δωδεκάμηνου ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας να μην ξεπερνά τις 48 ή τις 56 ώρες για ειδικευμένους και ειδικευόμενους αντίστοιχα.

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και το σπάσιμο του χρόνου της εφημερίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», με το δεύτερο να μην πληρώνεται, αλλά και την εφαρμογή της «ρήτρας αυτοεξαίρεσης» από το 48ωρο, τότε αντιλαμβάνεται ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις που θα ενσωματωθούν στη σύμβαση των γιατρών, η κατάσταση στα νοσοκομεία όχι μόνο δε θα βελτιωθεί, όπως με ένα στόμα υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, αντίθετα, θα επιδεινωθεί ραγδαία σε όλα τα επίπεδα, με άμεση επίδραση στις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ποτέ ότι αυτό που επιδιώκει είναι το μοντέλο του νοσοκομείου - επιχείρηση, με εργαζόμενους που θα απασχολούνται με το μικρότερο δυνατό κόστος, χωρίς σταθερή σχέση εργασίας, ώστε τα περιθώρια κέρδους να διευρύνονται από το μελλοντικό επιχειρηματία επενδυτή.

Η σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία είναι - χωρίς αμφιβολία - άθλια. Πάνω σ' αυτή την κατάσταση έχουν αρχίσει να διατυπώνονται επικίνδυνες απόψεις, όπως, για παράδειγμα, ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται πλέον «γιατρούς συνεργάτες» από τον ιδιωτικό τομέα που θα υπογράφουν συμβάσεις με κλινικές του ΕΣΥ και θα καλύπτουν μέρος των εφημεριών, καθιστώντας τα «δημόσια» νοσοκομεία ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Τέτοιες «διέξοδοι» το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιταχύνουν την ιδιωτικοποίηση. Σήμερα, δίπλα στις χιλιάδες αναγκαίες προσλήψεις γιατρών και εργαζομένων, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν μπορούν να πάνε πίσω από τη γραμμή διεκδίκησης που λέει 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο με μία εφημερία τη βδομάδα. Είναι το μόνο αίτημα που μπορεί να διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους ίδιους, ασφαλείς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας για τους ασθενείς.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Υποκρισία των εκπροσώπων του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΑΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ είναι - όπως λένε - «αυστηρός» με τις τράπεζες και τους τραπεζίτες, τότε ...κι εμείς θέλουμε «αυστηρή» αντιμετώπιση.

Μακάρι και για τον ελληνικό λαό να έβγαζε ένα λογύδριο, όπως το χτεσινό, και στη συνέχεια να μοίραζε «πακέτα» των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ομως, το αντίθετο συμβαίνει με τους κυβερνώντες - όπως και με οποιουσδήποτε κυβερνώντες αυτήν τη χώρα. Προσπαθούν να σου χαϊδέψουν τ' αυτιά όσο γίνεται και μετά να ...στα πάρουν.

Οσο γι' αυτόν το περίφημο ισχυρισμό της κυβέρνησης περί του ότι για το περίφημο «πακέτο» ο φορολογούμενος δε θα πληρώσει «ούτε ένα ευρώ», θα είχε ενδιαφέρον να αντιστρέψουμε το ερώτημα.

Αν δεν πληρώσει ο ελληνικός λαός (έμμεσα ή άμεσα), τότε ...ποιος θα πληρώσει; Ας μας το απαντήσουν αυτό...

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, μέσα στον όλο χαμό, με κρίσεις, ακρίβεια, φτώχεια, ανησυχία και ανασφάλεια, βρήκε και η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο για να κόψουμε το τσιγάρο.

Για το καλό μας πάντα και για την εξαίρετη υγεία μας, που τόσο πολύ φροντίζει, με τα ελλιπέστατα νοσοκομεία που διαθέτουμε και τους απλήρωτους γιατρούς, την έλλειψη πράσινου κ.λπ.

Καλά, δεν έχουν αντιληφθεί πως, έτσι που πάνε τα πράγματα, ακόμη και οι πιο φανατικοί αντικαπνιστές ...θα το αρχίσουν;

ΜΑ, ΤΙ ΕΚΠΛΗΞΗ ήταν αυτή! Ο Μπάρακ Ομπάμα θα ενισχύσει, λέει, τις επιχειρήσεις των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Περισσότεροι στρατιώτες, περισσότεροι βομβαρδισμοί, περισσότερη κατοχή της χώρας!

Μα, πώς έγινε αυτό; Αυτός δεν ήταν ένας συμπαθής Αφροαμερικανός με συμπαθέστατη φυσιογνωμία και μονίμως χαμογελαστός, σε αντίθεση με τον Μακέιν τον ...κακό και συντηρητικό;

Δεν ήταν μια «νέα πνοή» πέρα από τον Ατλαντικό, δεν ήταν «η αλλαγή», «η ελπίδα» και όλα αυτά τα όμορφα, που ακούγαμε από τα δελτία ειδήσεων;


Γρηγοριάδης Κώστας

Η υποκρισία των κυβερνώντων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κανέναν δεν ξεγελάνε τα φτηνά κολπάκια των κυβερνητικών στελεχών που δήθεν «αποστασιοποιούνται» από τις αποφάσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, που προωθεί νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, κ.ο.κ. Πρώτα απ' όλα η - κάθε - διοίκηση της ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να κινείται μέσα στο νομικό πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απόρροια, για παράδειγμα, της απελευθέρωσης δεν είναι μόνο η σημαντική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ώστε να μπορούν να έχουν υπερκέρδη οι ιδιώτες που θα μπουν στην αγορά, αλλά και η υποχρεωτική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος εκ μέρους της ΔΕΗ από τους ανταγωνιστές της και μάλιστα σε πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που πουλάει. Επιπλέον, είναι η κυβέρνηση που έχει προσφέρει πλήρη κάλυψη στις διαδοχικές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ (22,6% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο) στο όνομα ότι είναι ανώνυμη εταιρεία ή ότι αυξήθηκαν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου. Ας πάψει, λοιπόν, η υποκρισία. Ακόμα και ο φημολογούμενος αποκεφαλισμός του Τ. Αθανασόπουλου καθόλου δεν εξιλεώνει την κυβέρνηση. Ακριβώς γιατί ο «λαμπρός μάνατζερ» από τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι παρά ένα εκτελεστικό όργανο της κυρίαρχης πολιτικής, δηλαδή της πολιτικής της ΕΕ που στηρίζεται από κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

Στην αναμπουμπούλα ήρθε και ο χορηγός

Στα ψίχουλα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) κατέφυγε τελικά η κυβέρνηση για την ανακαίνιση των πέντε σταθμών της «Παιδικής Στέγης», παρότι πριν δυο χρόνια μετά τον πολυήμερο αγώνα των γονιών και των εργαζομένων, το υπουργείο Υγείας είχε δεσμευτεί για την «καταβολή χρημάτων από την Εργατική Εστία και το υπουργείο Υγείας για τις απαραίτητες επιδιορθώσεις που χρειάζονται οι παιδικοί σταθμοί». Η εταιρεία «Goody's» διέθεσε 450.000 για τους πέντε παιδικούς σταθμούς και χτες ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος εγκαινίασε τον παιδικό σταθμό στους Αμπελόκηπους, χωρίς την παρουσία του σωματείου των εργαζομένων, που δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση.

Στους πέντε σταθμούς της «Στέγης» φυλάσσονται 500 παιδιά. Χρηματοδοτείται απ' το ΙΚΑ, τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ πληρώνουν τροφεία και οι γονείς. Υπενθυμίζεται ότι με τον αγώνα τους και την αλληλεγγύη των ταξικών συνδικάτων, οι εργαζόμενοι υποχρέωσαν σε αναδίπλωση την κυβέρνηση, η οποία το 2007 είχε αποφασίσει τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης. Στη συμφωνία που έγινε (31.7.2007), μεταξύ των άλλων, προβλέφτηκε και ο «διπλασιασμός της κρατικής επιχορήγησης από 250 σε 500 χιλιάδες ευρώ ανά έτος, με κονδύλι που εγγράφεται με συγκεκριμένο κωδικό στον κρατικό προϋπολογισμό».

Στην αναμπουμπούλα πάνω, βρήκε την ευκαιρία να ανοίξει η κυβέρνηση την πόρτα στον ιδιώτη για να βάλει (με το αζημίωτο) τη φίρμα του στην επαναλειτουργία των ανακαινισμένων σταθμών. Το ένα χέρι (κυβέρνηση) νίβει το άλλο (ιδιώτες) και οι δύο δουλεύουν σε βάρος των εργαζομένων γονιών που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Τα γκάλοπ της υποταγής

Δεν αντιλαμβανόμαστε τη σκοπιμότητα παραγγελίας και δημοσίευσης από την πλευρά της ΓΣΕΕ δημοσκόπησης που τα ευρήματά της το μόνο που κάνουν είναι να υποδαυλίσουν και διογκώσουν το κλίμα ανασφάλειας και φόβου στους εργαζόμενους απέναντι στην καπιταλιστική κρίση. Πολύ περισσότερο όταν είναι ολοφάνερη μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση που κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα και αποσκοπεί ακριβώς στο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε να μην τολμήσουν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη νέα επίθεση της εργοδοσίας, με περικοπές μισθών, την απλήρωτη εργασία, δουλειά την Κυριακή, ελαστικές εργασιακές σχέσεις κοκ. Εξάλλου, τα σχέδια της εργοδοσίας τα εξέφρασε με ωμό και θρασύ τρόπο ο πρόεδρος των μεγαλεμπόρων (ΕΣΕΕ) Δ. Αρμενάκης πως «για να θωρακιστούν οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, χωρίς να εξαιρούνται και ευέλικτες μορφές απασχόλησης», δηλαδή η μερική απασχόληση, η μειωμένη εργασία και οι αποδοχές, κοκ... Οταν λοιπόν η ΓΣΕΕ κάνει γκάλοπ για να αναδείξει την ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στην κρίση, δεν καλλιεργεί ένα κλίμα μοιρολατρίας και υποταγής ευνοώντας το πέρασμα αυτών των αντεργατικών επιλογών; Πολύ περισσότερο που έχει αποδείξει έμπρακτα ότι όχι μόνο δε θέλει να αντιπαρατεθεί στην κυρίαρχη πολιτική, αλλά την αβαντάρει κιόλας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγωνιούν για το σύστημα

Πολλή κουβέντα γίνεται για το νούμερο 151, δηλαδή την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης της ΝΔ μετά τη διαγραφή Τατούλη. Δημιουργούν ένα κλίμα αγωνίας και ανασφάλειας θέλοντας να κάνουν τους εργαζόμενους, γενικά το λαό να πιστεύει ότι οι «ισχυρές κυβερνήσεις» είναι καλύτερες και αποτελεσματικότερες, χωρίς βέβαια να λένε για ποια συμφέροντα. Λένε πως η κυβέρνηση φτάνει στο τέλος της και πρέπει να 'ρθει το ΠΑΣΟΚ στη θέση του χαλίφη. Θέλουν ακόμη να κάνουν τους εργαζόμενους να ξεχάσουν ότι όλες οι κατά καιρούς κυβερνήσεις, είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ, ήταν εξίσου αποτελεσματικές στην επιβολή της ίδιας και αυτής αντιλαϊκής πολιτικής.

Τέτοια διλήμματα δεν αφορούν τους εργαζόμενους, δεν τους αγγίζουν πουθενά. Αντίθετα, τα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε λόγο αυτές οι κυβερνήσεις να είναι ανίσχυρες και να συναντάνε εμπόδια στην εφαρμογή της πολιτικής τους. Η παγίδευση, λοιπόν, του λαϊκού παράγοντα σε κοινοβουλευτικές μανούβρες το μόνο που θα του εξασφαλίσει είναι η αδρανοποίησή του, η χειραγώγησή του και η αναμονή των εκλογών για να αλλάξει μια αντιλαϊκή κυβέρνηση με μία άλλη.

Αλλωστε, μέσα σ' αυτό το κλίμα σπεύδει το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο πρόεδρός του, Γ. Παπανδρέου, και διεκδικεί διαπιστευτήρια από την άρχουσα τάξη, ως εγγυητής εξασφάλισης της κοινωνικής συναίνεσης και παίρνει πρωτοβουλίες συγκαλώντας συσκέψεις των «παραγωγικών και κοινωνικών φορέων» στην κατεύθυνση της λογικής της ταξικής συνεργασίας, δηλαδή για να πληρώσει η εργατική τάξη, και μάλιστα «εθελοντικά», την κρίση των καπιταλιστών. Το ΠΑΣΟΚ αγωνιά το ίδιο, όπως και η ΝΔ, για τη διατήρηση και ενίσχυση του δικομματισμού.

Τους απασχολεί πολύ σοβαρά το πώς θα αξιοποιήσουν την κρίση, πώς θα αποτρέψουν τη συνειδητοποίηση και την παρέμβαση της εργατικής τάξης και των ευρύτερων μαζών. Δηλαδή, αυτό που τους απασχολεί είναι πώς θα βγει ενισχυμένο το μεγάλο κεφάλαιο από την κρίση, πώς θα χτυπήσουν τις εργατικές κατακτήσεις και τα λαϊκά δικαιώματα. Αυτό φαίνεται από τις διάφορες προτάσεις που ακούγονται και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ για ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των εργατικών δικαιωμάτων. Αγωνιούν για το πώς θ' αποτρέψουν τους εργαζόμενους από το να σταθούν απέναντι και ενάντια στις ταξικές πολιτικές διαχείρισης της κρίσης, παλεύοντας για την ανατροπή τους.

Το ΚΚΕ στέκει στον αντίποδα της πολιτικής της ταξικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης και αποκαλύπτει το ρόλο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όσο και των δύο άλλων κομμάτων, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ., που αναζητούν τρόπους ν' αναδείξουν το διαχειριστικό τους ρόλο. Για το ΚΚΕ το ζητούμενο δεν είναι η παράταση της ομηρίας στην οποία ζουν οι εργαζόμενοι κάτω από το καθεστώς της πολιτικής που υπαγορεύουν τα μονοπώλια, αλλά η ανατροπή της. Γι' αυτό καλεί το λαό σε ανυπακοή και αντίσταση και διεκδίκηση ζεστού χρήματος για την ικανοποίηση των αναγκών του και όχι για ενίσχυση των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών, για να σπάσει τα δεσμά του «ευρωμονόδρομου», αφού μόνο η όξυνση της ταξικής πάλης και της αντιπαράθεσης με τους μηχανισμούς του συστήματος μπορεί να δώσει προοπτική για μια άλλη πορεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ