Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ
Στραγγαλίζουν ταμεία και νοσοκομεία

Με νέα διάταξη αυξάνονται κατά 15% οι φαρμακευτικές δαπάνες των ταμείων προς τα δημόσια νοσοκομεία

Ο στραγγαλισμός των ταμείων και των νοσοκομείων είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που καθιστά εμπόρευμα το φάρμακο και συνολικά την Υγεία
Ο στραγγαλισμός των ταμείων και των νοσοκομείων είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που καθιστά εμπόρευμα το φάρμακο και συνολικά την Υγεία
Με ένα καινούριο χαράτσι, για την εξυπηρέτηση της φαρμακοβιομηχανίας, επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία η κυβέρνηση της ΝΔ με μια τροπολογία παλιότερων ρυθμίσεων που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την «προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά» που κατέθεσε χτες στη Βουλή. Η νέα διάταξη θα επιβαρύνει τις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων κατά 15% κατά τους μετριότερους υπολογισμούς και στοχεύει στην κάλυψη της κρατικής υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, ώστε τα νοσοκομεία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους προς τους τρίτους.

Στο παραπάνω νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα φάρμακα που θα διατίθενται στους νοσηλευόμενους στα δημόσια νοσοκομεία θα χρεώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία στην επίσημη Χονδρική Τιμή (ΧΤ) προσαυξημένη κατά 5%. Με προηγούμενη διάταξη στο νόμο 3457/2006 (άρθρο 10), η χρέωση των φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν με βάση τη Νοσοκομειακή Τιμή (ΝΤ) - η οποία είναι μειωμένη κατά 13% με βάση τη ΧΤ - και προσαυξημένη κατά 5%.

Για παράδειγμα: Για ένα φάρμακο με ΧΤ 100 ευρώ, το ταμείο θα χρεωνόταν: 100 - 13% = 87 (ΝΤ) +5% (4,5 ευρώ)= 91,5 ευρώ.

Με τη νέα διάταξη, η χρέωση θα είναι: 100 ΧΤ + 5% = 105 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή μια διαφορά 13,5 ευρώ ή 14,8%!

Ηδη οι φαρμακευτικές δαπάνες καταβροχθίζουν το 42% των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Για παράδειγμα το ΙΚΑ για το 2009 έχει προϋπολογίσει 2,2 δισ. ευρώ σε σύνολο 3,8 δισ. ευρώ για δαπάνες υγείας. Και η νέα επιβάρυνση των ταμείων έρχεται όταν με το φορολογικό νομοσχέδιο ήρθε η κυβέρνηση και χάρισε 134 εκατ. ευρώ καθώς κατάργησε τη διάταξη για την περίφημη επιστροφή των φαρμακοβιομηχάνων στα ταμεία. Επιπλέον με τη διάταξη αυτή η κυβέρνηση έρχεται να εξισώσει και τυπικά το δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα καθώς στο άρθρο 10 του νόμου 3457/2006 είχε την ίδια πρόβλεψη, που προωθεί τώρα, για τις ιδιωτικές κλινικές.

Σταματούν την προμήθεια ορθοπεδικού υλικού

Στο μεταξύ, τις συνέπειες από τη ραγδαία εμπορευματοποίηση της υγείας φανερώνει και η απειλή του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) ότι θα διακόψει το εμφυτεύσιμο ορθοπεδικό υλικό στα δημόσια νοσοκομεία και ότι θα εξυπηρετεί μόνο τα έκτακτα περιστατικά και με άμεσες πληρωμές, καθώς την τελευταία τριετία έχουν σωρευτεί περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ χρέη. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης με τελικά θύματα τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν πληρώσει τρεις φορές για την υγεία και στην ώρα της ανάγκης κινδυνεύουν να μην έχουν διαθέσιμα τα απαραίτητα για τη νοσηλεία τους υλικά. Αργά χτες το απόγευμα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι «αυτήν την περίοδο γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να δρομολογηθεί πριν από το τέλος του έτους η εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων προς τους προμηθευτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ