Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απολύσεις - «λίπασμα» στην κερδοφορία

Στο όνομα της κρίσης, εντείνεται στους τόπους δουλειάς η εργοδοτική επιθετικότητα. Μάχη για την οργάνωση του αγώνα από τις ταξικές δυνάμεις

Αυξημένους ρυθμούς παρουσιάζουν οι απολύσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας, κυρίως σε Λάρισα και Βόλο, καθώς οι εργοδότες της περιοχής εκμεταλλεύονται το θόρυβο από την καπιταλιστική κρίση, προκειμένου να μειώσουν κι άλλο το λεγόμενο «εργατικό κόστος» και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Στη Λάρισα, τις τελευταίες μέρες απολύθηκαν 5 εργαζόμενοι της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», με το νόμο για το 2% κάθε μήνα. Τον τελευταίο χρόνο από την «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» απολύθηκαν 42 εργαζόμενοι που αντικαταστάθηκαν με 45 συναδέλφους τους από τη Βουλγαρία, διπλά εκμεταλλευόμενους.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Λάρισας, «οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται κάτω από συνθήκες δουλείας, χωρίς ωράριο μέρα - νύχτα. Ακόμα και για τον ύπνο τους μένουν στο εργοστάσιο, ενώ κουμάντο σ' αυτούς κάνει κάποιος Βούλγαρος, ο οποίος εισπράττει για λογαριασμό τους απ' την "ΙΝΤΡΑΚΑΤ" τους μισθούς τους και κανείς δε γνωρίζει τι φτάνει στην τσέπη αυτών των εργαζομένων». Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και πολύ καιρό το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Μετάλλου, αν και έχει ζητήσει συνάντηση με τη διεύθυνση της επιχείρησης, για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στην επιχείρηση, δεν πήρε ακόμα απάντηση.

Στη Μαγνησία

Απολύσεις γίνονται και σε βιομηχανίες και άλλους χώρους δουλειάς της Μαγνησίας. Τις τελευταίες μέρες απολύθηκαν 5 εργάτες στη «Χαλυβουργία» και άλλοι 2 στην επιχείρηση μετάλλου BMTE, με το πρόσχημα της «κρίσης». Οι ιδιοκτήτες της «Χαλυβουργίας», στήριγμα στην αντεργατική επίθεση έχουν και τη διοίκηση του εργοδοτικού σωματείου, που πρότεινε μάλιστα «πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου»! Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Σωματείου και στελέχους της ΔΑΚΕ Αν. Σταϊκούδη, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι καιρός για κινητοποιήσεις κι αντιδράσεις έντονες», ότι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Μάνεσης «διαβεβαίωσε ότι δε θ' απολυθεί κανένας», για να υποστηρίξει πως «...το να κάναμε απεργία σήμερα δε θα πετυχαίναμε κάτι ιδιαίτερο»!

Το εκβιαστικό δίλημμα της «εθελούσιας εξόδου» χρησιμοποιεί και η εργοδοσία στα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, στο Βόλο, για να διώξει όσους εργαζόμενους απέμειναν με πλήρη απασχόληση και στη θέση τους να κάνει προσλήψεις μερικής απασχόλησης. Τέλος, άλλοι 13 εργαζόμενοι στο Δήμο Γιάννουλης έχασαν τη δουλειά τους με απόφαση της Δημοτικής Αρχής. Οι απολυμένοι, που εργάζονταν στην υπηρεσία καθαριότητας, διεκδικούν άμεσα την επαναπρόσληψή τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Λάρισας στους ΟΤΑ, αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα να παρθούν μια σειρά πρωτοβουλίες σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Σε Λευκάδα και Αγρίνιο

Λουκέτο βάζει μια ακόμη επιχείρηση, η εταιρεία μεταποίησης και εμπορίας αλιευμάτων «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ ΑΕ» στη Λευκάδα, πετώντας στο δρόμο 16 εργαζόμενους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης. Η εργοδοσία ανακοίνωσε το κλείσιμο της επιχείρησης, καθώς προχωρά σε συγχώνευση και μεταφορά των δραστηριοτήτων της σε παρακείμενη μονάδα που διατηρεί στο Αίγιο, προσφέροντας μάλιστα τη «δυνατότητα» στους εργαζόμενους να ξεσπιτωθούν και να ακολουθήσουν την επιχείρηση.

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργεί η στάση συνδικαλίστριας του ΣΥΝ (Γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων) και διευθύντριας στη συγκεκριμένη επιχείρηση, καθώς, ενώ γνώριζε για το φιρμάνι της εργοδοσίας, απέφυγε με διάφορα προσχήματα να ενημερώσει έγκαιρα το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας. Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας συναντήθηκε χτες το πρωί με τους εργαζόμενους, καλώντας τους να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην εργασία, να αγωνιστούν ενάντια στο δρομολογούμενο κλείσιμο, να παλέψουν για το σύνολο των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Στο Αγρίνιο, τέλος, οι εργαζόμενοι της «Κεραμοποιίας Κατσίκη» συνεχίζουν με συμπαραστάτη το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου τον πολυήμερο δίκαιο αγώνα τους ενάντια στο κλείσιμο της επιχείρησης, περιφρουρώντας το χώρο του εργοστασίου. Χτες το βράδυ θα πραγματοποιούνταν νέα γενική συνέλευση για να αποφασίσουν την παραπέρα εξέλιξη του αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ