Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Παγκόσμια η λαϊκή αλληλεγγύη στην Κούβα

Να τερματιστεί ο απάνθρωπος αποκλεισμός, να απελευθερωθούν άμεσα οι πέντε πατριώτες - Εκδήλωση χτες βράδυ στην Αθήνα

Ο τερματισμός του απάνθρωπου αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα και η άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ εκφράστηκε από τους μετέχοντες στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν στην αίθουσα του ΔΣΑ ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ελληνική Επιτροπή Υποστήριξης για την Απελευθέρωση των «5» και η πρεσβεία της Κούβας.

Αφού περιέγραψε τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των «5», ο Κουβανός πρέσβης, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, σημείωσε πως μετά την πετυχημένη καμπάνια αλληλεγγύης βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα από τη μεριά της νεολαίας, που θα διαρκέσει μέχρι 30 Απρίλη 2009. Τόνισε πως μόνο με τη διεθνή αλληλεγγύη - που έχει εκδηλωθεί από τις 446 Επιτροπές Στήριξης σε 109 χώρες - μπορούμε να καταφέρουμε την απελευθέρωσή τους, υπογραμμίζοντας ότι «κάθε ένα λεπτό χαμένο σημαίνει ένα λεπτό παραπάνω για τους πέντε πατριώτες στη φυλακή».

Συνέχεια το λόγο πήρε η πρόεδρος του «Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, που σημείωσε πως η σχεδόν ομοφωνία που εκδηλώθηκε στη ΓΣ του ΟΗΕ είναι αποτέλεσμα της υπόληψης της Κούβας στη διεθνή κοινότητα, ενώ για τους «5» τόνισε πως είναι η ώρα να τελειώσει η τραγική περιπέτειά τους.


Η επιθετικότητα των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα εκδηλώνεται με τρεις τρόπους, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Ν. Καρανδρέας. Εκτός από τον αποκλεισμό που έχει ενταθεί τα τελευταία 20 χρόνια - ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες - από τον οποίο η Κούβα έχει χάσει συνολικά 240 δισ. δολάρια, άλλοι δύο τρόποι επιθετικότητας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού αφορούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διοργανώνονται στο Μαϊάμι υπό την ενορχήστρωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά και τη δημιουργία διαφόρων οργανώσεων μέσα στην Κούβα που χρηματοδοτούνται επίσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλων οργανισμών και από χώρες της ΕΕ για την οργάνωση των λεγόμενων «αντιφρονούντων», δηλαδή των μισθοφόρων. Πρόσθεσε επίσης πως το πρόσφατο αποτέλεσμα της ΓΣ του ΟΗΕ δείχνει το ανεβασμένο κύρος της Κούβας και τον απόλυτο σεβασμό σε ένα λαό που δεν το βάζει κάτω.

Από το ΠΑΜΕ και την Ελληνική Επιτροπή Υποστήριξης για την Απελευθέρωση των «5» ο Δημ. Αγκαβανάκης σημείωσε τις κατά καιρούς εκφράσεις αλληλεγγύης στην Κούβα ανάμεσα σ' αυτές και την έκθεση φωτογραφίας που ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη, με έργα του Κουβανού καλλιτέχνη Κάρλος Ρέγιες, και τόνισε πως «ενώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και για την άμεση απελευθέρωση των πέντε».

Εκ μέρους του ΚΚΕ η βουλευτής Λίλα Καφαντάρη, επανέλαβε τη σταθερή αλληλεγγύη για τους «πέντε» και το αίτημα για άρση του αποκλεισμού, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχτεί η ελευθερία του κουβανικού λαού να επιλέγει το δρόμο κοινωνικής και πολιτικής ανάπτυξης που εκείνος έχει αποφασίσει.

Τέλος, στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Παγκληρικής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ