Κυριακή 26 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εβο Μοράλες

Μετά από μήνες συγκρούσεων και βίας καθώς και πολιτικών διαβουλεύσεων και έντονου παρασκηνίου, μία τροποποιημένη εκδοχή του νέου Συντάγματος, το οποίο εκπόνησε η Συντακτική Συνέλευση, εγκρίθηκε από το Κογκρέσο, καθώς και ο νόμος για την προσφυγή σε δημοψήφισμα για την έγκρισή του στις 25 Γενάρη του 2009.

Η εξέλιξη είναι προϊόν συμφωνίας με την αντιπολίτευση και καθώς φαίνεται οι υποχωρήσεις εκατέρωθεν ήταν πολλές. Εντούτοις κρίσιμος ήταν ο λαϊκός παράγοντας, που πίεσε ασφυκτικά με κινητοποιήσεις την έγκριση του νέου Συντάγματος και την απόφαση για προσφυγή στην κάλπη.

«Σήμερα γράψαμε ιστορία», δήλωσε ο πρόεδρος Εβο Μοράλες απευθυνόμενος στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αγρότες, ιθαγενείς, φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λα Πας, δεκάδες χιλιάδες δε πορευόμενοι 200 χιλιόμετρα για μία ολόκληρη εβδομάδα, από το Ορούρο έως τη Λα Πας. «Η διαδικασία αλλαγής δε διακόπτεται... ο νεοφιλελευθερισμός δε θα γυρίσει ποτέ ξανά στη Βολιβία», πρόσθεσε ο Μοράλες. Την επομένη κιόλας όμως το Ιθαγένικο Κίνημα Πατσακούτι (ΜΙΡ) με ανακοίνωσή του τον κατηγόρησε για προδοσία των λαϊκών συμφερόντων, εξαιτίας των υποχωρήσεών του σε πολύ κρίσιμα ζητήματα, όπως την ανακατανομή γης. Ομως και η αντιπολίτευση είναι πλέον διχασμένη. Το μέτωπο των 5 κυβερνητών της ολιγαρχίας μειώθηκε σε 3. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης «Podemos» καλεί σε υπερψήφιση, ενώ βουλευτές και γερουσιαστές του δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν. Πάντως η συγκεκριμένη εξέλιξη και οι συμβιβασμοί που έγιναν αφήνουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα για το μέλλον, ενώ είναι δεδομένο ότι και η ιμπεριαλιστική παρέμβαση θα συνεχιστεί.


Χρ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ