Γραμμένο σε έξι γλώσσες, το βιβλίο που δημιούργησε το ΠΑΜΕ παρέχει πληροφορίες για βασικά σημεία της εργατικής νομοθεσίας και τα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών εργατών
Αυτό το βιβλίο παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ». Είναι από τα πρώτα που πιάνουμε στα χέρια μας, γεννημένο από την ανάγκη, όπως λέει, η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ «να μάθουν οι μετανάστες για τα δικαιώματά τους, τις υπηρεσίες όπου μπορούν ν' απευθυνθούν, τι πρέπει να προσέχουν όταν υπογράφουν συμβάσεις εργασίας, όταν απολύονται, τα δικαιώματα που έχουν σχετικά με άδειες, τοκετούς, ασθένειες, ασφαλιστικά επιδόματα. Είναι ένας οδηγός και διακινείται από τις Γραμματείες Μεταναστών του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα».
Το σύνθημα «Οργανώσου στο Συνδικάτο σου» κυριαρχεί από την πρώτη σελίδα της έκδοσης |
«Πολλοί, συνεχίζει η Χρυσούλα Λαμπούδη, δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση. Το βιβλίο, λοιπόν, έρχεται και συμπληρωματικά, στην προσπάθεια που κάνει το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα και για να μάθουν στους μετανάστες την ελληνική γλώσσα. Εμείς, περιμένουμε να έρθουν περισσότεροι μετανάστες κοντά μας, να οργανωθούν στα Συνδικάτα, γιατί κανένα βιβλίο από μόνο του, δε θα λύσει τα προβλήματα».
«Το ΠΑΜΕ σάς αντιμετωπίζει σαν ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης. Επιδιώκει να δυναμώσει την ταξική ενότητα Ελλήνων και Μεταναστών, η πάλη και ο αγώνας για τη λύση των προβλημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις της», σημειώνεται στον πρόλογο του βιβλίου.
Βασικό θέμα στις σελίδες και στις 6 γλώσσες, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το ωράριο, οι άδειες, οι αργίες, η απόλυση. Επίσης, οι αποζημιώσεις που δικαιούνται, οι οργανισμοί όπου μπορεί ν' απευθύνονται οι εργαζόμενοι για παροχές που δικαιούνται όπως από τον ΟΑΕΔ, από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, την Εργατική Εστία. Για το δικαίωμα της νοσοκομειακής περίθαλψης, της φαρμακευτικής αγωγής, τα επιδόματα ασθένειας. Για τις μετανάστριες, οι ειδικές παροχές μητρότητας, το βοήθημα τοκετού, το επίδομα κυοφορίας. Στο βιβλίο, τέλος, υπάρχουν οι διευθύνσεις των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων όπου μπορεί ν' απευθύνεται ένας μετανάστης, μια μετανάστρια».
Η συνδικαλίστρια τονίζει στον «Ρ» ότι «αυτή την ανάγκη των μεταναστών για να μάθουν τα δικαιώματά τους είχε υποχρέωση να την καλύψει η πολιτεία. Θα έπρεπε σε όλες τις γλώσσες και πιο ολοκληρωμένα, να υπάρχουν παρόμοια βιβλία, σε όλες τις κοινότητες σε όλα τα κέντρα υποδοχής για να ενημερώνονται οι μετανάστες. Είναι αδιανόητο να έχουμε οικονομικούς μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες στη χώρα μας και να μην υπάρχουν σε κοινή χρήση εγχειρίδια με τους νόμους.
Βέβαια, ξέρουμε, ότι αυτό δε θα το έκαναν ποτέ οι εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες αποφασίζουν νόμους που δυσκολεύουν τη ζωή των μεταναστών. Γιατί, αν γνωρίζει ο μετανάστης τα δικαιώματά του αφυπνίζεται και διεκδικεί. Η στάση τους είναι εσκεμμένη, συνειδητή. Και παρ' όλο που υπάρχουν χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια, υποτίθεται για την "υποδοχή" των μεταναστών, που θα μπορούσαν να δοθούν για να μάθουν οι μετανάστες τι δικαιούνται, αυτά κατευθύνονται σε άλλες "επενδύσεις".
Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό. Εχουν αυτήν την πολιτική, δε θέλουν να μάθουν οι μετανάστες τι δικαιούνται για να μη ζορίζουν και τους εργοδότες. Πολλές φορές και πολιτικοί και δικαστές κάνουν τα στραβά μάτια υπέρ των εργοδοτών που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Απειρες φορές έχουν πέσει στην αντίληψή μας και το έχουμε παλέψει. Δεν είναι εύκολο - συνεχίζει η συνδικαλίστρια - να κοροϊδέψει ένας εργοδότης τον μετανάστη, όταν ξέρει τι δικαιούται και φυσικά με άλλο θάρρος θα πάει στο δικαστήριο, στην αστυνομία. Η νομιμοποίηση των μεταναστών είναι γολγοθάς. Η δυσκολία της νομιμοποίησης ευνοεί και ανοίγει τις πόρτες για την εκμετάλλευση, την καταπίεση και την τρομοκράτησή τους. Πρέπει να ξέρουν όμως ότι δεν είναι μόνοι τους».