Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Νομοσχέδιο για το «σφαγιασμό» των εργαζομένων

Στον αέρα οι μισοί υπάλληλοι της εταιρείας

Associated Press

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις λεπτομέρειες της απόλυσης των 8.000 εργαζομένων στον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), ο οποίος με τη συμφωνία κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγείται σε εκκαθάριση έως τον Απρίλη του 2009. Ενα νομοσχέδιο που η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει σαν προσφορά προς τους εργαζόμενους, ωστόσο αφήνει στον αέρα τους 4.000 περίπου εποχιακούς υπαλλήλους της εταιρείας, στους οποίους «προσφέρονται» επιδόματα του ΟΑΕΔ και προτάσεις να γίνουν ...επιχειρηματίες.

Το κόστος του τελικού σχεδίου που παρουσίασε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, μετά την ολοκλήρωση του «διαλόγου» με τέσσερα από τα 24 σωματεία που υπάρχουν στον όμιλο ΟΑ, ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι προσαυξημένο κατά 132 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με αυτό που είχε παρουσιάσει ο Κ. Χατζηδάκης στα μέσα του περασμένου μήνα. Μάλιστα, το μήνυμα που επιχείρησε να στείλει και χτες ο υπουργός είναι η ...επιτυχία της κυβέρνησης, που καταφέρνει να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους του ομίλου με την καταβολή του παραπάνω ποσού σε βάθος 25ετίας!

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας ο υπουργός επανέλαβε τους «αραχνιασμένους» ισχυρισμούς ότι το «πακέτο», με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράσει τους εργαζόμενους και να κάμψει τις αντιδράσεις τους στο κλείσιμο της εταιρείας, ισοδυναμεί με το έλλειμμα τριών χρόνων της εταιρείας, ενώ έκανε αναφορά και στο πόσο ...«απλόχερη» στάθηκε η κυβέρνηση στο θέμα των εργαζομένων.

Το πακέτο μέτρων, που παρουσίασε χτες ο υπουργός, μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Πρόωρη συνταξιοδότηση για όσους «τακτικούς» υπαλλήλους της ΟΑ έχουν προσληφθεί πριν από την 1η Γενάρη 1993 (2.745 εργαζόμενοι).
  • Μετάταξη στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, όπου κατά τον υπουργό υπάρχουν 14.317 κενές θέσεις εργασίας, ενώ όπου υπάρχουν μισθολογικές διαφορές θα υπάρχει μηνιαίο συμπλήρωμα μισθού μέχρι 500 ευρώ.
  • Εφάπαξ ποσό «Κοινωνικής Ενίσχυσης» για όλους τους εργαζόμενους, αντίστοιχο με τα χρήματα που θα έπαιρναν από τον εργοδότη τη στιγμή που λύεται η σύμβασή τους.
  • Δυνατότητα πρόσληψης στις νέες εταιρείες, εφόσον συμφωνήσουν με τους «επενδυτές».

Ειδικά για τους εποχιακούς, για τους οποίους δε δίνεται κάποια ουσιαστική εξασφάλιση, προβλέπεται:

  • Μοριοδότηση 50% στους διαγωνισμούς για πρόσληψη στο Δημόσιο.
  • Τριετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση επιχειρήσεων με 25 ευρώ τη μέρα, εάν προσλάβουν απολυμένους εποχικούς του ομίλου.
  • Εναλλακτικά μπορούν να επιλέξουν χρηματοδότηση 30.000 ευρώ για να ανοίξουν δική τους επιχείρηση.

Είναι προφανές ότι η «ευαισθησία» της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΑ εξαντλείται στην ...ευαισθησία που μπορεί να δείξουν οι ιδιώτες «επενδυτές», εάν και εφόσον αποφασίσουν να προσλάβουν κάποιους εργαζόμενους. Οι υπόλοιποι θα βρεθούν στο δρόμο, είτε - κατά την κυβέρνηση - θα πρέπει να αρκεστούν στα επιδόματα του ΟΑΕΔ και στη ...φιλευσπλαχνία επιδοτούμενων εργοδοτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ