Κυριακή 12 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διεκδικητικό πλαίσιο

Το ΚΚΕ καλεί τους σπουδαστές να αγωνιστούν για:

  • Να μην εφαρμοστούν οι κατευθύνσεις της Μπολόνια - να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που τις υλοποιούν (νόμος πλαίσιο, νόμοι για τα μεταπτυχιακά, αξιολόγηση, Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης) και κάνουν τα προγράμματα σπουδών λάστιχο και τα ΤΕΙ παραρτήματα των επιχειρήσεων. Να μην εφαρμοστεί η οδηγία 36/05 που αναγνωρίζει τα ΚΕΣ σαν ισότιμα με τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, να μην καταργηθεί έμμεσα το άρθρο 16 του Συντάγματος, που δεσμεύει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

Τους καλεί να διεκδικήσουν:

  • Καθολικό δικαίωμα σε μια Ενιαία και αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς, με Ενιαίο βασικό σχολείο για όλα τα παιδιά έως τα 18 χρόνια και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς κύκλους σπουδών, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, χωρίς τις αντιεπιστημονικές και αναχρονιστικές διακρίσεις σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική, χωρίς σπουδές διαφορετικών ταχυτήτων και αποφοίτους δύο κατηγοριών στο ίδιο αντικείμενο. Μέσα από την αναδιοργάνωση των σημερινών ΑΕΙ και ΤΕΙ θα προκύψουν τα τμήματα που θα ενταχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση, έτσι ώστε το πτυχίο να συνδέεται με συγκεκριμένο επάγγελμα.
  • Συγκρότηση δημόσιας, δωρεάν και υψηλού επιπέδου επαγγελματικής εκπαίδευσης, για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική ειδίκευση, με κατάργηση των ΙΕΚ, ΚΕΣ και ψευτο-κολεγίων.
  • Κρατική χρηματοδότηση για την επαρκή κάλυψη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς και της εμπλοκής των επιχειρήσεων στις λειτουργίες τους. Κατάργηση των γραφείων διασύνδεσης με τις επιχειρήσεις.
  • Διδακτικό προσωπικό με ενιαίες εργασιακές σχέσεις, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.
  • Δωρεάν σπουδές για όλους τους σπουδαστές. Κανένας σπουδαστής να μην είναι υποχρεωμένος να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα των σπουδών του. ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΙΤΙΣΗ - ΣΤΕΓΑΣΗ, ΒΙΒΛΙΑ, ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ!
  • Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους στο αντικείμενο των σπουδών τους, με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο και μισθό που θ' ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
  • Καθολική δημόσια και δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση. Κανένας νέος ανασφάλιστος, όχι στην ιδιωτική ασφάλιση. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σπουδαστών. Εξάωρη εργασία με αποδοχές οκταώρου. Αδεια με αποδοχές και κάθε είδους διευκόλυνση την περίοδο των εξεταστικών.
  • Μέτρα προστασίας των άνεργων πτυχιούχων. Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού, χωρίς καμία προϋπόθεση από την 1η μέρα ανεργίας. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάριο ασθενείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η καμπάνια για τα ΤΕΙ(2008-10-16 00:00:00.0)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ υψηλού επιπέδου μετά το Λύκειο(2008-10-15 00:00:00.0)
Με κινητοποιήσεις διεκδικούν δωρεάν Παιδεία(2008-10-04 00:00:00.0)
Στους δρόμους για μια Παιδεία σε όφελος του λαού(2005-02-27 00:00:00.0)
Να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες για μόρφωση, δουλιά, ζωή(2004-12-05 00:00:00.0)
Χρειάζεται αγώνας για ριζικές λύσεις(2000-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ