Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες για μόρφωση, δουλιά, ζωή

Motion Team

Στις 10 Δεκέμβρη, διαδηλώνει η Σπουδάζουσα νεολαία για όλα όσα της ανήκουν, για τις ανάγκες της στη μόρφωση, στη δουλιά και τη ζωή γενικότερα. Από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, κι από τη Χίο μέχρι τα Γιάννενα, από 18 συνολικά πόλεις της Ελλάδας, φοιτητές και σπουδαστές προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους, κινητοποιούνται και συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα για να δώσουν κοινή κι αποφασιστική απάντηση στην πολιτική που υποβαθμίζει, ιδιωτικοποιεί τις σπουδές τους κι υπονομεύει το μέλλον τους. Δεκάδες συλλογικά όργανα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος (σύλλογοι, επιτροπές ετών κι εξαμήνων, επιτροπές αγώνα) συντάσσονται με το αγωνιστικό κάλεσμα των Πανελλαδικών Συντονιστικών Αγώνα των ΑΕΙ και ΤΕΙ αντίστοιχα, υιοθετούν το πλαίσιο αιτημάτων τους και το κάνουν σημαία του αγώνα τους. Μέχρι την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές είχαν πάρει σχετικές αποφάσεις 42 φοιτητικοί σύλλογοι και 7 επιτροπές ετών κι αντίστοιχα στα ΤΕΙ οι σπουδαστικοί σύλλογοι έφτασαν τους 8 κι οι επιτροπές εξαμήνων τις 32.

Η επίθεση που δέχονται σήμερα φοιτητές και σπουδαστές στο δικαίωμά τους στη μόρφωση είναι έντονη. Το υπουργείο Παιδείας, μέσα από την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα να κλείνουν Τμήματα των ΤΕΙ και το σχέδιο νόμου για τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης, ανοίγει διάπλατα την πόρτα της ιδιωτικοποίησης στα Ιδρύματα. Ταυτόχρονα, η υποχρηματοδότηση τόσο των ΤΕΙ όσο και των πανεπιστημίων έχει άμεσο αντίκτυπο στις σπουδές και την καθημερινότητα των φοιτητών και σπουδαστών που καλούνται όλο και πιο συχνά να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να συμπληρώνουν την ανεπάρκεια της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ το κόστος των σπουδών σε άλλη πόλη από τη μόνιμη κατοικία τους γίνεται δυσβάσταχτο για τους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών.

Με το νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ εξισώνονται τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων με τα τρίχρονα bachelors και με άλλα αμφιβόλου ποιότητας πτυχία που πουλούν διάφορα ιδιωτικά «πιστοποιημένα» ιδρύματα τύπου Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ). Παράλληλα, τα προγράμματα σπουδών χρόνο με το χρόνο, απομακρύνονται από την επιστημονική μόρφωση, στρέφονται στην κατάρτιση, προωθούνται οι δυο κύκλοι σπουδών μέσα από τη γενίκευση των ψευτο - μεταπτυχιακών. Η επαγγελματική προοπτική με δικαιώματα γίνεται «όνειρο θερινής νυκτός» για φοιτητές και αποφοίτους, καθώς η αβεβαιότητα, η υποαπασχόληση, η διά βίου κατάρτιση και περιπλάνηση γίνονται ο γενικός κανόνας.

Το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο

Απέναντι σε όλα αυτά θα απαντήσουν με την πανελλαδική τους κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη. Θα διαδηλώσουν με τη νεανική ορμή και τον ενθουσιασμό τους, διεκδικώντας:

  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση

-- Χωρίς αναχρονιστικούς διαχωρισμούς σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση, χωρίς κατηγοριοποίηση σχολών και Ιδρυμάτων.

-- Να αποσαφηνιστούν τα επιστημονικά αντικείμενα. Προγράμματα σπουδών ανώτατου χαρακτήρα.

-- Με την επιστημονική ειδίκευση στο πτυχίο. Μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό. Κατάργηση διδάκτρων στα ήδη υπάρχοντα μεταπτυχιακά.

-- Ολη τη γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο, δουλιά στο επιστημονικό αντικείμενο, σταθερή, με δικαιώματα.

-- Αμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού με βάση τις ανάγκες. Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με παράλληλη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων. Αμεση πληρωμή του εκπαιδευτικού προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  • Δημόσια και Δωρεάν

-- ΟΧΙ στη μεταφορά του κόστους σπουδών στις πλάτες φοιτητών και των οικογενειών τους. Οχι στην ένταση των ταξικών φραγμών.

-- Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

-- Δωρεάν συγγράμματα για όλους τους φοιτητές. Ανανέωση αυτών όπου χρειάζεται και κάλυψη των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του πανεπιστημίου. Να φύγουν οι ιδιώτες από τα πανεπιστήμια.

-- Δωρεάν πάσο και δωρεάν μεταφορά στις συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές.

-- Δωρεάν δωμάτια για όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους και η οικογένειά τους έχει εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ.

-- Δωρεάν δωμάτια χωρίς κριτήρια σε όσους: έχουν άνεργο στην οικογένειά τους, σε όσους έχουν χάσει γονιό, σε όσους έχουν γονιό με σοβαρό πρόβλημα υγείας, σε όσους είναι από οικογένεια πολύτεκνη, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε αλλοδαπούς φοιτητές που προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον ιμπεριαλισμό (π.χ. Ιράκ, Παλαιστίνη).

-- Ανέγερση νέων εστιών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συντήρησή τους από το κράτος. Μέχρι τότε επινοικίαση ξενοδοχείων.

Θα απαιτήσουν επίσης:

  • Αμεση απόσυρση της τροπολογίας για τα ΤΕΙ, του νομοσχεδίου για τα ΙΔΒΕ, όχι στην απόφαση της Μπολόνια, όχι στην ιδιωτικοποίηση, στην αξιολόγηση των ΑΕΙ, ΤΕΙ.
  • Καμία σκέψη για ίδρυση ιδιωτικών - μη κρατικών ΑΕΙ, στην εισαγωγή manager, επιχειρησιακών προγραμμάτων.
  • Μέτρα στήριξης εργαζόμενων φοιτητών

-- Αδειες για την περίοδο της εξεταστικής με αποδοχές. Δικαίωμα εναλλακτικών μορφών εξέτασης.

-- Επίδομα για τους άνεργους πτυχιούχους στα 960 ευρώ με ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη για όσο διάστημα είναι άνεργοι.

-- Ουσιαστική πρακτική άσκηση για όλους στο αντικείμενο σπουδών με πλήρη μισθό και ασφάλιση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας(2018-10-23 00:00:00.0)
Στέγη και φαγητό για όλους τους φοιτητές(2014-01-24 00:00:00.0)
Υποβάθμιση, δίδακτρα και ιδιωτικοποίηση(2008-06-18 00:00:00.0)
Στους δρόμους για μια Παιδεία σε όφελος του λαού(2005-02-27 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται για όλα όσα τους ανήκουν(2004-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ