Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συντονισμός και πολύμορφες πρωτοβουλίες

Πληρώνουν τα ξενόγλωσσα βιβλία, τους ζητούν να επιστρέψουν όλα τα βιβλία τους στο τέλος της χρονιάς λες και κάνουν μάθημα σε δανειστική βιβλιοθήκη, πολλές φορές στοιβάζονται σε αίθουσες εντελώς ακατάλληλες για μάθημα... κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που αναλυτικά προγράμματα και βιβλία έχουν «ενορχηστρωθεί» στη «συμφωνία της αμορφωσιάς», που τα φροντιστήρια συνεχίζουν να ανθούν, που για κάθε δραστηριότητα όπως αθλητισμό ή ενασχόληση με τις τέχνες οι οικογένειες καλούνται να πληρώνουν αδρά εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος... Οι μαθητές έχουν χίλιους λόγους να αγανακτούν και χίλιους τρόπους να κινητοποιούνται!

Τα νέα μαθητικά συμβούλια, 5μελή και 15μελή, παίρνουν πρωτοβουλίες οργάνωσης και συντονισμού για όλα όσα «καίνε» τους μαθητές, για όλα όσα δικαιούνται. Με γενικές συνελεύσεις στα σχολεία τους, αποφασίζουν για τις κινήσεις τους και στήνουν συντονιστικά συμβούλια ανά πόλη.

Στην Αθήνα πολλά σχολεία αποφασίζουν αυτή βδομάδα τη συμμετοχή τους στο Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), ενώ ήδη έχουν παρθεί οι πρώτες αποφάσεις που καλούν σε μαθητική κινητοποίηση στις 21 Οκτώβρη. Το ΣΑΣΑ αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Κυριακή, 12 Οκτώβρη, στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα των Λογιστών (Κάνιγγος 27), ενώ αντίστοιχη δράση αναλαμβάνουν τα Συντονιστικά που στήνονται σε όλη την Ελλάδα.

Στη Λάρισα

Σε αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν χτες οι μαθητές του 7ου Λυκείου Λάρισας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του Συντονιστικού Μαθητών Λάρισας, που έχει καθορίσει πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης για τις επόμενες μέρες. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία - συμμετοχή έχουν αποφασίσει τα 15μελή Συμβούλια του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου - ενώ για τα μέσα του Οκτώβρη προγραμματίζεται μαθητική πορεία στους δρόμους. Στις 27 Οκτώβρη θα γίνει μαθητική συναυλία στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στο μεταξύ, σε καταλήψεις προχωρούν οι μαθητές αρκετών σχολείων του νομού, αντιδρώντας στη σύμπτυξη τμημάτων και στην απόφαση για επιστροφή των βιβλίων στο τέλος της χρονιάς. Χτες, υπό κατάληψη ήταν τα 10ο Γυμνάσιο, 10ο Λύκειο, 12ο Λύκειο, το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου, το Γυμνάσιο Κρανιάς Ελασσόνας, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αρμενίου, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Δομένικου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ