Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1949: Ανακηρύσσεται η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας

Συγκέντρωση Γερμανών εργαζομένων στις 11 Οκτώβρη 1949 στο Βερολίνο για το γιορτασμό της ανακήρυξης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Συγκέντρωση Γερμανών εργαζομένων στις 11 Οκτώβρη 1949 στο Βερολίνο για το γιορτασμό της ανακήρυξης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Η κοσμοϊστορική νίκη του αντιχιτλερικού συνασπισμού, κύρια δύναμη του οποίου υπήρξε η Σοβιετική Ενωση, κατά της φασιστικής Γερμανίας στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της Γερμανίας. Με την καθοδήγηση του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας (ΕΣΚΓ) η εργατική τάξη, συμμαχώντας και με άλλα στρώματα εργαζομένων και έχοντας την πολύπλευρη υποστήριξη και βοήθεια της Σοβιετικής Στρατιωτικής Διοίκησης, που εφάρμοσε πιστά τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης του Πότσδαμ του 1945, πραγματοποίησε μεγάλους επαναστατικούς μετασχηματισμούς, ξερίζωσε το φασισμό και το μιλιταρισμό και εγκαθίδρυσε ένα αντιφασιστικό, δημοκρατικό καθεστώς.

Οι ιθύνοντες κύκλοι των Δυτικών Δυνάμεων, από κοινού με τη μεγάλη αστική τάξη της Δυτικής Γερμανίας, την οποία υποστήριζαν οι δεξιοί ηγέτες της σοσιαλδημοκρατίας, παραβιάζοντας τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης του Πότσδαμ υιοθέτησαν μια πολιτική με στόχο την αναγέννηση του γερμανικού μιλιταρισμού. Τα γερμανικά μονοπώλια και οι δυτικές αρχές κατοχής ενέτειναν την επιθετικότητά τους εναντίον των δημοκρατικών δυνάμεων, με σκοπό τον ολοκληρωτικό διαμελισμό της χώρας. Αποτέλεσμα αυτής, της διασπαστικής πολιτικής ήταν ο σχηματισμός, το Σεπτέμβρη του 1949, ενός ξεχωριστού Δυτικογερμανικού κράτους, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΟΔΓ). Στις 7 Οκτώβρη του 1949, οι εργαζόμενοι του ανατολικού τμήματος της Γερμανίας ανακήρυξαν το σχηματισμό της Λαοκρατική Δημοκρατίας Γερμανίας (ΛΔΓ). Το Γερμανικό Συμβούλιο του Λαού, που ιδρύθηκε το Μάρτη του 1948, μετασχηματίστηκε σε προσωρινή Βουλή του Λαού, που έθεσε σε εφαρμογή το Σύνταγμα της ΛΔΓ. Στις 11 Οκτώβρη του 1949, το προσωρινό κοινοβούλιο εξέλεξε τον Β. Πικ Πρόεδρο της ΛΔΓ, ενώ στις 12 Οκτώβρη σχηματίστηκε η προσωρινή κυβέρνηση της ΛΔΓ, με επικεφαλής τον Ο. Γκρότεβολχ.

Η δημιουργία της ΛΔΓ ήταν ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός στη ζωή του γερμανικού λαού και μια καμπή στην ιστορία της Γερμανίας. Ο σχηματισμός της ΛΔΓ ήταν νομοτελειακό αποτέλεσμα της αντιφασιστικής, δημοκρατικής αλλαγής και απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων του γερμανικού λαού στη διάσπαση της Γερμανίας από τις Δυτικές Δυνάμεις και την αντίδραση της Δυτικής Γερμανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ