Σάββατο 7 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκκληση του Ιράκ για επιστροφή των αρχαιοτήτων

Διεθνές συνέδριο, με θέμα τη λεηλασία των Μουσείων του Ιράκ από Αμερικανούς κατά τον πόλεμο, πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη, παρουσία ξένων αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, ιστορικών, φιλολόγων και ειδικών της τέχνης.

Σύμφωνα με το «Πανευβοϊκό Βήμα» και με άρθρο του αρχαιολόγου - ιστορικού Επ. Βρανόπουλου, ο οποίος παρακολούθησε το συνέδριο, από τα Μουσεία του Ιράκ κλάπηκαν οι φυλασσόμενες αρχαιότητες, καταστράφηκαν προθήκες και έπιπλα, ακόμη και κτίρια. Η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή της Βαγδάτης και η Βρετανική Αρχαιολογική αποστολή στο Ιράκ, τύπωσαν καταλόγους με τις κλεμμένες αρχαιότητες. Με τη βοήθεια, μάλιστα, της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού του Ιράκ, τυπώθηκε και λεπτομερής κατάλογος με φωτογραφίες των κλεμμένων αρχαιοτήτων, μεταξύ των οποίων και ελληνιστικές αρχαιότητες, των χρόνων των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Εκτός από την κλοπή, όμως, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί έκαναν και παράνομες και με ανορθόδοξο τρόπο ανασκαφές, στη διάρκεια του Εμπάργκο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άνοιγμα των τάφων στην πατρίδα του Αβραάμ, τη σουμερική πόλη Ουρ, με τους βασιλικούς τάφους. Οι Αμερικάνοι σύλησαν τους τάφους βίαια, με λόγχες, πολλές από τις οποίες τις βρήκαν οι Ιρακινοί, στραβωμένες και μισοχωμένες στους τάφους. Τα κλεμμένα αρχαία πουλήθηκαν στο εξωτερικό και για τον εντοπισμό και την επιστροφή των οποίων θα χρειαστεί διεθνής βοήθεια και συμπαράσταση.

Το συνέδριο κατέληξε με ψήφισμα, που τονίζει πως «κάθε πράξη που βλάπτει την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ ζημιώνει και την κληρονομιά του Παγκόσμιου Πολιτισμού». Επίσης έγινε έκκληση προς τον πρόεδρο της Ουνέσκο να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η συνεχιζόμενη αρχαιοκαπηλεία και να συνεργαστεί η Ουνέσκο με την Ιντερπόλ, τη Διεθνή Τελωνειακή Ενωση και την Παγκόσμια Ενωση Αρχαιοπωλών, ώστε να εντοπιστούν και να επιστραφούν στο Ιράκ οι κλεμμένες και παράνομα πουλημένες αρχαιότητες.

Σοβαρές, όμως, ήταν και οι καταστροφές από το βομβαρδισμό της Βαγδάτης, του Μουσείου της πόλης, αλλά και δεκάδων «ζιγκουράτ (βαθμιδωτών πύργων, ανάλογων του πύργου της Βαβέλ).

Οπως ακριβώς έγινε και με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, έτσι και στο Ιράκ, η ιστορία δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα για το οποίο οι υπεύθυνοι πρέπει να καταδικαστούν επιτέλους. Η ιστορία τούς έχει ήδη καταδικάσει. Οφείλουν και οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί να πράξουν το ίδιο.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ