ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Σε μια συμφωνία «ανάγκης» σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προκειμένου να φανεί ότι δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφωνίες στους κόλπους της «ομάδας των έξι», κατέληξαν οι εκπρόσωποι των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και της Γερμανίας. Οπως έγινε γνωστό, οι «έξι» συμφώνησαν να υιοθετηθεί άλλη μια απόφαση, όπου θα επαναλαμβάνονται οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν τις τρεις προηγούμενες φορές, και θα ζητείται και πάλι επιτακτικά από την Τεχεράνη να συμμορφωθεί και να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Της κίνησης αυτής προηγήθηκε η άρνηση της Μόσχας να συμμετάσχει, διά του υπουργού Εξωτερικών της, σε συνάντηση των «έξι» με θέμα την επιβολή νέων κυρώσεων, κρίνοντας ότι στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαίες και δε θα είναι αποτελεσματικές. Χθες, μετά την ανακοίνωση της, κατ' αρχάς, συμφωνίας από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ επιβεβαίωνε ότι η συμφωνία έγινε για να «δοθεί τέλος στη φιλολογία περί προβλημάτων στους κόλπους των "έξι"».
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), Μουχάμαντ Μπάρανταϊ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Ζουντόιτσε Τσάιτουνγκ», υποστήριζε ότι το Ιράν «είναι καθ' οδόν να χαρακτηριστεί πυρηνική δύναμη, γιατί δεν έχει μόνο μέρος της τεχνολογίας και των υλικών που χρειάζονται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, αν το θελήσει». Ο Μπάρανταϊ υπογράμμισε ότι, ούτως ή άλλως, εκτός των επτά γνωστών πυρηνικών δυνάμεων, πολλές άλλες χώρες στον κόσμο βρίσκονται σε θέση παρόμοια με το Ιράν και κάλεσε, για άλλη μια φορά, τις ΗΠΑ να συνομιλήσουν με την Τεχεράνη, εκτιμώντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης του ζητήματος.
Ενώ όλα αυτά διαδραματίζονται σε διπλωματικό επίπεδο, η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» υποστήριζε ότι, στα τέλη Μάη, ο Αμερικανός Πρόεδρος σταμάτησε μια σχεδιαζόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράν, καθιστώντας σαφές ότι η Ουάσιγκτον δε θα στηρίξει τέτοια κίνηση μέχρι το τέλος της θητείας Μπους. Σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα, ο Μπους φέρεται να τήρησε τέτοια στάση, εκτιμώντας ότι τα ιρανικά αντίποινα κατά αμερικανικών στόχων θα ήταν μεγάλα και ότι θα χρειάζονταν αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές για να πληγούν οι ιρανικοί στόχοι, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πραγματικά διευρυμένο πόλεμο.