Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Προτιμούν ανατροπή από τα μέσα...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και πολλοί ακόμη ηγέτες και αξιωματούχοι, σαν «έτοιμοι από καιρό», άφησαν τάχα στη γιουγκοσλαβική αντιπολίτευση το ρόλο του «πρωταγωνιστή», δηλώνοντας... διακριτικά την αμέριστη υποστήριξή τους σ' αυτήν

Το Κοινοβούλιο στις φλόγες

Associated Press

Το Κοινοβούλιο στις φλόγες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΛΑ ΜΠΟΡΝ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ελάχιστη ώρα αφ' ότου τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα διέκοπταν την κανονική ροή των προγραμμάτων τους για να μεταδώσουν τις εξελίξεις από τη Γιουγκοσλαβία και ενώ τα ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν... πάρει φωτιά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, μιλώντας στους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου στο Ρόουζ Γκάρντεν, ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την κινητοποίηση της αντιπολίτευσης, αλλά δε θα προκρίνει μια στρατιωτική επιχείρηση υπέρ της.

Θα ήταν ανάρμοστο οι ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά, είπε ο Κλίντον, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Associated Press, Τέρενς Χαντ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε «σκληρή δικτατορία» τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση υπό τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προσθέτοντας «νομίζω ότι ο λαός (της Γιουγκοσλαβίας) προσπαθεί να πάρει πίσω τη χώρα του, και υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη βούληση του σερβικού λαού». Είπε επίσης ότι «το μόνο που θέλουμε για το σερβικό λαό (είναι)... το δικαίωμα να εκλέγουν ελεύθερα τους ηγέτες τους».

Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, αν οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά, ο Κλίντον απάντησε: «νομίζω ότι δεν είναι μια περίπτωση όπου αρμόζει στρατιωτική επέμβαση», αλλά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η συλλογιστική του γι' αυτό: δε θα κάναμε κάτι τέτοιο, είπε, διότι αυτό θα ισχυροποιούσε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο ίδιος εμφανίστηκε «πεπεισμένος» ότι «οι δημοκρατικές δυνάμεις» θα νικήσουν στη Γιουγκοσλαβία: «Ο λαός της Γιουγκοσλαβίας έκανε σαφή τη βούλησή του», όταν «ψήφισε ειρηνικά και ήρεμα και τώρα την εκδηλώνει στους δρόμους γιατί υπήρξε μια προσπάθεια να κλαπεί η ψήφος του. Αν η διεθνής κοινότητα συμπαραστέκεται στην (προσπάθεια για) ελευθερία, δημοκρατία, τη λαϊκή βούληση, νομίζω ότι θα υπερισχύσουν. Αυτό συνέβη σε όλη την Ανατολική Ευρώπη». Καθώς, τόνισε, ο κόσμος κινείται προς την «ελευθερία και τη δημοκρατία, και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν αυτές τις δυνάμεις και το κάνουμε ενεργά».

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, είπε ο Κλίντον, «κέρδισε ξεκάθαρα τις εκλογές». Αν και ο Κοστούνιτσα, δήλωσε, έχει σοβαρές διαφορές με τις ΗΠΑ, αλλά «δεν υπάρχει θέμα αν συμφωνεί ή όχι με μας.»

Σρέντερ, Σιράκ, ΟΑΣΕ, Μπλερ και σία...

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ έκανε έκκληση στις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας να μην κάνουν χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.

«Μην καταφύγετε στη βία, μην πυροβολήσετε κατά του ίδιου σας του λαού», είπε ο Σρέντερ, λέγοντας πως «ελπίζω ότι η αντιπολίτευση μπορεί να νικήσει χωρίς βία από αυτούς που έχουν την εξουσία. Αυτό θα ήταν ανεύθυνο», είπε, προειδοποιώντας έμμεσα ότι «θα συναντήσει την αντίσταση της διεθνούς κοινότητας». Ο υπουργός του των Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, τον συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «πρέπει να ανοίξει ο δρόμος ώστε να εκφραστεί η βούληση του σερβικού λαού»...

Η Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ουσιαστικά ταυτίστηκε με τον Σρέντερ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι «καλούμε τις αρχές να αποφύγουν οποιαδήποτε χρήση βίας».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ακολούθησε την ίδια γενική «γραμμή», λέγοντας «στο όνομα της συμπόνιας, ας σταματήσουμε και ας δώσουμε στο σερβικό λαό την ελευθερία του». Σε επίσκεψή του στη Λα Μπορν (κεντρική Γαλλία), τόνισε απευθυνόμενος «σε όλους όσοι υποστηρίζουν τον Μιλόσεβιτς» ότι «αναλαμβάνουν ένα μεγάλο ρίσκο, και έχουν μια μεγάλη ευθύνη προς τη χώρα τους».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σχολίασε, σε μια ασυνήθιστη δήλωση σε δεύτερο πρόσωπο: «Ο χρόνος σου, Μιλόσεβιτς, τελείωσε. Φύγε τώρα. Μην περιμένεις να υπάρξουν κι άλλος θάνατος κι άλλη καταστροφή». Ο υπουργός του των Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, επίσης καλώντας τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο να παραιτηθεί, είπε ότι «δεν απειλούμε με καμία επέμβαση... το τελευταίο πράγμα που θα βοηθούσε τον γιουγκοσλαβικό λαό θα ήταν μια επέμβαση. Αυτό είναι που θέλει ο Μιλόσεβιτς».

Ανάν: «Λίγα μπορούμε να κάνουμε»

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, μιλώντας στις Βρυξέλλες μετά από συνάντησή του με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και νυν επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, είπε πως «υπήρξαν αρκετές δηλώσεις από χώρες - μέλη του ΟΗΕ που προσπάθησαν να επιταχύνουν τις εξελίξεις», αλλά, πρόσθεσε, «πέρα από αυτό δεν είμαι σίγουρος για το αν μπορεί κανείς να κάνει κάτι για την κατάσταση».

Ο Σολάνα είπε ότι η ΕΕ «έχει την άποψη ότι ο Κοστούνιτσα κέρδισε τις εκλογές», καλώντας τον Μιλόσεβιτς να παραιτηθεί.

Πίεση προς Πούτιν

Δημοσιογραφικές πληροφορίες που μετέδιδε χτες το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ανέφεραν, τέλος, ότι η αμερικανική πλευρά και συγκεκριμένα η ΥπΕξ Μαντλίν Ολμπράιτ «πιέζει» τον Πούτιν να συνταχθεί με την άποψη ότι ο Κοστούνιτσα κέρδισε, ωστόσο τόσο το Κρεμλίνο όσο και η ρωσική διπλωματία διατηρούσαν, ως αργά χθες βράδυ, «ανοιχτές» όλες τις επιλογές τους. Νωρίτερα, ο Πούτιν από την Ινδία όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη επαναλάμβανε την πρότασή του για «μεσολάβηση» μεταξύ Κοστούνιτσα - Μιλόσεβιτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ