Ο Χρήστος Γιάνναρος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ, μιλά στον «Ρ» για την κατάσταση που επικρατεί, ένα χρόνο μετά τις πυρκαγιές
Σε απόγνωση βρίσκονται οι πυρόπληκτοι της Ηλείας, ένα χρόνο μετά |
-- Ενα χρόνο μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, η κατάσταση που επικρατεί για τους πυρόπληκτους στο Νομό Ηλείας, τις καμένες περιοχές και τα δάση, αποδεικνύει περίτρανα την ορθότητα της εκτίμησης του ΚΚΕ, που αμέσως μίλησε για μεγάλο πολιτικό - οικονομικό - οικολογικό έγκλημα διαρκείας κατά του ελληνικού λαού.
Η υπόσχεση για αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπως και το απολεσθέν εισόδημα, δεν έγινε πραγματικότητα. Σε μεγάλο τμήμα μικρομεσαίων αγροτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή που είχαν ζημιές κάτω από 30%, δε δίνεται καμία αποζημίωση. Αυτά προβλέπει ο κανονισμός των ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση και εφαρμόζει η ΝΔ σήμερα.
Αυτό που ζουν οι κάτοικοι των περιοχών καθημερινά είναι να βλέπουν τις καμένες δασικές περιοχές εγκαταλειμμένες να καταστρέφονται, ενώ πολιορκούνται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ηδη, επιχειρούν να καταπατήσουν περιοχές - «φιλέτα», αξιοποιώντας τους αντιδασικούς νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η περιοχή του Καϊάφα που μετά τις πυρκαγιές άνοιξε ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό της σε άλσος από υδροβιότοπο που προστάτευε η Συνθήκη NATURA 2000, η προσπάθεια παραχώρησης σε ιδιώτες 2.600 στρεμμάτων μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και του Δήμου Ζαχάρως, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό και τη Νέδα.
-- Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι η κυβέρνηση από τη στιγμή που δεσμεύτηκε στον ανώτερο δυνατό βαθμό, μέσω του πρωθυπουργού, πως θα ενισχύσει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα επιβίωσης, ουσιαστικά τα μόνα έργα που εξαγγέλλει λειτουργούν προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, όπως τα αντιπλημμυρικά στον Αλφειό και στη Νέδα και το νέο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο;
-- Αρχικά, να σημειώσω ότι θα πρέπει όλοι να έχουμε ξεκάθαρο πως δε μιλά για την ίδια ανασυγκρότηση ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος και ο εργαζόμενος, και για την ίδια οι μεγάλοι επιχειρησιακοί όμιλοι που έχουν πέσει σαν τα κοράκια στην περιοχή μας από την επομένη των περσινών φονικών πυρκαγιών. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και οι προτάσεις που κατέθεσε στη Βουλή με την πρόταση νόμου η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσουν γρηγορότερα στην οικονομική κατάρρευση των πυρόπληκτων.
Βήματα σ' αυτήν την κατεύθυνση έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται. Γι' αυτήν την αποκατάσταση, μας μίλησαν από την αρχή και τα δύο κόμματα, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Νομαρχία και Δήμοι). Αλλά κουβέντα δε λέγεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια. Εχουμε, για παράδειγμα, στις μέρες μας την έναρξη της σχολικής χρόνιας. Στα ήδη αυξημένα βάρη της λαϊκής οικογενείας θα έχουμε και τα αυξημένα έξοδα για το σχολειό των παιδιών. Καμία φροντίδα για τον εξοπλισμό των μαθητών δεν έχει παρθεί. Και παρ' όλα αυτά, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, με την επίσκεψη στο νομό μας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνου, τις περσινές πυρκαγιές ως ευκαιρία για να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της περιοχής μας. Λες και εφαρμόζει διαφορετική πολιτική η κυβέρνηση της ΝΔ από αυτήν που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια.
-- Μετά τις φονικές πυρκαγιές ακολούθησε ο καταστροφικός σεισμός του περασμένου Ιούνη. Η αντιπυρική και αντισεισμική γύμνια του νομού είναι εξόχως φανερή. Γιατί τόσα χρόνια δεν πάρθηκε κανένα μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση; Ποιοι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι;
-- Θα πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από όλα αυτά τα γεγονότα και να μην επιτρέψουμε να ξαναζήσουμε αυτές τις καταστροφές. Οπως έχει πει το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή μετά τις πυρκαγιές, αλλά επιβεβαιώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιουνίου, για την κατάσταση που ζήσαμε την ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις όλων των προηγούμενων ετών, αλλά και οι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Νομαρχία και Δήμοι), οι οποίοι δεν πήραν κανένα μέτρο προστασίας. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι τα αποτελέσματα ενός φυσικού φαινομένου εξαρτώνται από τα μέτρα που έχουν παρθεί πριν, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις του στη ζωή και την περιουσία του λαού. Τέτοια μέτρα απαιτούν άλλη αντίληψη και πολιτική στη διαχείριση της γης, στη χωροταξική σχεδίαση, στην κοινωνική κατοικία και στις κατασκευές, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την αντίληψη και πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στηρίζεται στο κέρδος. Είναι ταξική επιλογή να μη δίνονται χρήματα για έργα αντιπυρικής, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, γι' αυτό δεν είναι επιλέξιμα για να εντάσσονται στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ), γιατί δεν είναι ανταποδοτικά.
-- Ποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ, ώστε τα λαϊκά στρώματα να αποκρούσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που τους εξοβελίζει ουσιαστικά από τα χωράφια τους και τα σπίτια τους μια ώρα αρχύτερα;
-- Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρωτοστάτησε και στήριξε τις αγωνιστικές συσπειρώσεις του λαού των πυρόπληκτων περιοχών, βάζοντας στο επίκεντρο τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα. Αποκάλυψε τα ταξικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τα «αναπτυξιακά προγράμματα» της κυβέρνησης, της ΤΑ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που στόχο έχουν την πιο γρήγορη διείσδυση του κεφαλαίου στα νέα καμένα «φιλέτα».
Το ΚΚΕ καλεί το λαό, αξιοποιώντας και την πείρα που συγκέντρωσε αυτή τη χρονιά, να δράσει πιο αποφασιστικά, συνειδητά και οργανωμένα. Να διεκδικήσουμε τη μετατροπή όλων των ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Χωρίς αυτό, κανένα μέτρο δε θα λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα. Προοπτική θα υπάρξει μόνο όταν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την κοινωνικοποίηση της γης, για κεντρικό ολοκληρωμένο σχεδιασμό με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, για λαϊκό έλεγχο, δηλαδή για έναν ανώτερο τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας, το σοσιαλισμό. Δίχως γενική ριζοσπαστική έως και ανατρεπτική γραμμή πλεύσης, με όρους λαϊκής οργανωμένης παρέμβασης και δράσης, δεν υπάρχει προοπτική ουσιαστικής λύσης των προβλημάτων και αδυνατίζει η όποια αγωνιστική διεκδίκηση αναπτύσσεται.