Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πολιτιστική» καταδίκη ζητά η Ρωσία

Να καταδικάσει το καθεστώς της Γεωργίας για την καταστροφή σημαντικών μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ν. Οσετίας, κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 8ης Αυγούστου, ζητά, επισήμως, η ρωσική κυβέρνηση από την «ΟΥΝΕΣΚΟ».

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο - αίτηση του ρωσικού ΥΠΕΞ, μεταξύ των καταστροφών περιλαμβάνεται η «ολοκληρωτική διάλυση» αρχιτεκτονικού συγκροτήματος του 3ου αιώνα και οι σημαντικές ζημιές στους ναούς του Αγίου Γεωργίου (8ου αι.), του κτιρίου της Συναγωγής και άλλων μνημείων της πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας, Τσχινβάλ.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι αυτές οι «βάρβαρες ενέργειες» άπτονται, μεταξύ άλλων, της Συνθήκης της Χάγης του 1954, για την προστασία του πολιτιστικού πλούτου σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης και της Συνθήκης του 1972, για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτή η κίνηση εντάσσεται φυσικά στο διπλωματικό «παιχνίδι» που εξελίσσεται μετά την πρόσφατη σύγκρουση στον Καύκασο. Γεγονός, ωστόσο, είναι ότι δεν υπάρχει οικοδομικό τετράγωνο στο Τσχινβάλ που να μη βομβαρδίστηκε, συνεπώς είναι περισσότερο από πιθανό αυτή η κίνηση να βασίζεται στην πραγματικότητα. Θυμίζουμε ότι οι ρωσικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες για την πολιτιστική κληρονομιά έχουν, ήδη, ανακοινώσει έναν πρώτο κατάλογο των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονταν στο επίκεντρο των συγκρούσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ