Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ - ΡΟΔΟΠΗ
«Οχι» στην εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του Κόμματος

Σοβαρή ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, και του ΠΑΣΟΚ χτες, αλλά και ατού στον αγώνα των φορέων και του λαού της περιοχής για να μην ιδρυθεί χρυσωρυχείο στα όρια των νομών Εβρου - Ροδόπης, αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που κρίνει μη νόμιμη την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για προέγκριση χωροθέτησης του «έργου χρυσού» στην περιοχή Περάματος στα όρια των νομών Εβρου - Ροδόπης.

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, το έργο αποτελείται από το εργοστάσιο χρυσού, τη λίμνη τελμάτων και το μεταλλείο επιφανειακής εξόρυξης του μεταλλεύματος, ενώ υπεύθυνη είναι η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης Ανώνυμη Μεταλλευτική και Βιομηχανική Εταιρία».

Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι το γεγονός αποκαλύπτει και τις «πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ (ανάλογες ήταν και του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν κυβέρνηση) να εγκρίνει τη λειτουργία του χρυσωρυχείου. Η προέγκριση χωροθέτησης του ΥΠΕΧΩΔΕ και η οποία ακυρώθηκε, επιβεβαιώνει την εκτίμηση αυτή». Η Νομαρχιακή Επιτροπή καλεί το λαό και τους φορείς του νομού να μη μειώσουν ούτε στο ελάχιστο την αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητά τους, να συγκρουστούν με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης και του δικομματισμού. Να απαιτήσουν το κλείσιμο της υπόθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης χωρίς όμως να δημιουργούν αυταπάτες.

«Οι δυνάμεις του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου πρέπει να υποστούν απώλειες - σημειώνει. Οι εργαζόμενοι να τους εγκαταλείψουν και ταυτόχρονα να ενισχύσουν και να στηρίξουν το ΚΚΕ με στόχο να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και οι όροι για μία εξουσία προς όφελος των εργαζομένων και του λαού γενικότερα. Μόνο σε αυτά τα πλαίσια ο ορυκτός πλούτος μπορεί να καταστεί λαϊκή περιουσία, να προστατευτεί η υγεία και η ζωή των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, να κλείσει δηλαδή οριστικά το θέμα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ