Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Εγείρουν νέα μειονοτικά ζητήματα

Με επιστολή του πρωθυπουργού τους στον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Νίμιτς θέτουν ζήτημα αναγνώρισης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Συνεχίζει, με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, τις προβοκατόρικες διεκδικήσεις της η ηγεσία της ΠΓΔΜ. Λίγες ώρες πριν το νέο γύρο διαβουλεύσεων που συγκάλεσε στη Νέα Υόρκη ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ (τον Δεκαπενταύγουστο) για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι απέστειλε επιστολές προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Νίμιτς, ζητώντας από το δεύτερο να εντάξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας, και «ζήτημα αναγνώρισης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Η ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίστηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία». Μέχρι και σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί από καμία επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό του προβλήματος της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του με τον ορθόδοξο κόσμο και κυρίως με τη Σερβική και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία: «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, προκύπτει ως συμπέρασμα, ότι η ρίζα του προβλήματος αυτού έγκειται στην εκκρεμότητα που επέβαλε η Ελλάδα και σχετίζεται με το συνταγματικό μας όνομα. Συγκεκριμένα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αλληλέγγυα προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία», σημειώνει ο επιστολογράφος.

Εκτός αυτού, ο Γκρούεφσκι, στην ίδια επιστολή, ζητά από τον Νίμιτς, να εντάξει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και το όνομα του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης: «Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν αισθανόμαστε ευχάριστα, όταν χιλιάδες τουρίστες, ρωτούν υπό σύγχυση, γιατί ο γείτονάς μας, χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας μας για όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Γκρούεφσκι φέρεται να απέστειλε και νέα επιστολή στον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με την οποία «τον πληροφορεί για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα, εξαιτίας του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και για όρθωση οικονομικών και εμπορικών εμποδίων από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε τις νέες αυτές επιστολές «γραφικότητες». Στο ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν «τουλάχιστον αστεία» τα όσα ζητά η σκοπιανή ηγεσία, και παράλληλα επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της συνολικά στο ζήτημα.

Σήμερα οι συνομιλίες

Οπως έγινε γνωστό από τη γραμματεία του ΟΗΕ, ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις σήμερα, Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη, με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών.

Η συνάντηση με την πλευρά της FYROM θα πραγματοποιηθεί το πρωί. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Μαρτίν Προτουγκέρ, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού και τον πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ, κύριο διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ, για το θέμα της ονομασίας.

Η συνάντηση με την ελληνική πλευρά θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και θα μετέχει ο κύριος διαπραγματευτής της Ελλάδος πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ