Ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για την Ελλάδα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών. Σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, οι Ελληνες εμφανίζονται ως οι πιο απαισιόδοξοι αμέσως μετά τους Πορτογάλους
Νέα υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος τόσο στην ΕΕ και την Ευρωζώνη συνολικά όσο και ειδικότερα στην Ελλάδα, κατέγραψε η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Στην έρευνα του ΙΟΒΕ, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, Ιούλη, αποτυπώνεται το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στους εμποροβιομήχανους με βάση και τις τελευταίες (εγχώριες και διεθνείς) οικονομικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε κατά 5,8 μονάδες τόσο στις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ, όσο και στις 17 χώρες της Ευρωζώνης και διαμορφώθηκε στις 88,7 μονάδες και 89,5 μονάδες αντίστοιχα. Μειωμένοι εμφανίζονται και οι επιμέρους εκτιμήσεις των εμποροβιομηχάνων σε όλους τους κλάδους (βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο, κατασκευές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες). Στα χαμηλότερα επίπεδα κινείται ο δείκτης που αφορά στις προβλέψεις των καταναλωτών σχετικά με την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού τους, πράγμα που μαρτυρά τη διαρκή επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και της αγοραστικής δυνατότητας των λαϊκών εισοδημάτων. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη μειώθηκε εκ νέου και διαμορφώθηκε στις -20 μονάδες από -17 που ήταν τον Ιούνη.
Οσον αφορά στην Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούλη κατέγραψε μείωση κατά 0,6 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνη και διαμορφώθηκε στις 91,6 μονάδες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι χρόνων. Πτώση καταγράφτηκε σε όλους τους επιμέρους δείκτες. Συγκεκριμένα, στη βιομηχανία ο δείκτης των προσδοκιών των επιχειρηματιών μειώθηκε κατά 2,3 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 93,7 μονάδες. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και των νοικοκυριών.
Ενδεικτικός της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών είναι ο σχετικός δείκτης, που μας πληροφορεί πως οι τρεις στους δέκα καταναλωτές προβλέπουν σημαντική επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, ενώ λιγότερο ή περισσότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 80%) όσον αφορά στην εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Σε σχέση με τους εργαζόμενους στις άλλες χώρες της ΕΕ, οι Ελληνες εμφανίζονται ως οι πιο απαισιόδοξοι αμέσως μετά τους Πορτογάλους και μάλιστα στο ηλικιακό στρώμα των 30-49 ετών. Εξαίρεση στην αρνητική εξέλιξη των επιμέρους δεικτών αποτελούν οι κατασκευές, όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 8,2 μονάδες (έφτασε τις 105,2), με χαρακτηριστικό το μέρος που αφορά τα δημόσια έργα, πράγμα το οποίο αποτυπώνει σε ένα βαθμό και τις προσδοκίες των κατασκευαστικών μονοπωλίων.