Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
«Σχέδια ανατροπής της φιλοσοφίας του ΕΣΥ»

Απαντούν με απεργία στις 10 Οκτώβρη

Οι γιατροί ψηφίζουν την απόφαση της ΕΙΝΑΠ (πάνω το προεδρείο)
Οι γιατροί ψηφίζουν την απόφαση της ΕΙΝΑΠ (πάνω το προεδρείο)
Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία στις 10 Οκτώβρη θα πραγματοποιήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, αντιδρώντας στα σχέδια της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας.

Την απόφαση αυτή πήρε η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στις 28.9.2000 και χτες δημοσιοποίησε την απόφαση αυτή. Παράλληλα η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή των γιατρών στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ να κηρύξει οποτεδήποτε και οποιασδήποτε μορφής αγώνα και να διοργανώσει τοπικές συνελεύσεις και να ενημερώσει τους φορείς και τους χρήστες υγείας.

Οπως τονίζεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΙΝΑΠ, με τα σχέδια του υπουργείου επιχειρείται μια συνολική ανατροπή της φιλοσοφίας του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας, με σκοπό τελικά τη μετατροπή του σε μια μεγάλη επιχείρηση, που θα λειτουργεί με όρους κέρδους και όχι με σκοπό την πλήρη, ισότιμη, καθολική και δωρεάν κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτή τη χώρα.

Συγκεκριμένα:

Η λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), δηλαδή του χρηματοδότη του συστήματος περίθαλψης ως ΝΠΙΔ, ουσιαστικά αίρει τη συνταγματική υποχρέωση του κράτους να καλύπτει τις ανάγκες υγείας των πολιτών. Η μετακύληση του κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία που θα συμμετέχουν στον ΟΔΙΠΥ και τα οποία λόγω της γνωστής κακής οικονομικής κατάστασής τους αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτό το βάρος, θα σημάνει είτε ποιοτικά όρια στην παρεχόμενη περίθαλψη από κάθε υγειονομική μονάδα, με συνέπεια τη μη κάλυψη του πληθυσμού και χειροτέρευση των δεικτών υγείας, είτε άμεση καταβολή αυτού του κόστους από τον ασθενή.

Καμία ανάγκη περιφερειακής συγκρότησης του συστήματος υγείας με τη μορφή του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας (ΠΕΣΥ), τονίζει η ΕΙΝΑΠ, δεν επιτάσσει την κατάργηση των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ και των Οργανισμών, μετατρέποντας 100.000 εργαζόμενους σε πολιτικούς ομήρους της εκάστοτε κυβέρνησης για το πού, πώς και πόσο θα δουλεύουν στα πλαίσια του ΠΕΣΥ.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως η δυνατότητα των ΠΕΣΥ να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες με αυτό τον τρόπο θα βάλουν στο χέρι τις αναβαθμισμένες κλίνες των νοσοκομείων, αίρει την ισοτιμία της πρόσβασης και αντιμετώπισης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας.

Επιπλέον ο νέος αυταρχικός, βαθιά αντιδημοκρατικός τρόπος διοίκησης και οργάνωσης του συστήματος σε όλα τα επίπεδα, από την κορυφή έως και τη βάση, που εισάγει το σχέδιο μεταρρύθμισης, προξενεί την οργή των νοσοκομειακών γιατρών. Η κατάργηση όλων των εκλεγμένων και αντιπροσωπευτικών οργάνων ή του «ενός ανδρός αρχή», ο πλήρης έλεγχος του συστήματος πρόσληψης και εξέλιξης από κυβερνητικούς παράγοντες, διαμορφώνει ένα πλαίσιο λειτουργίας που, αφού είναι αυταρχικό, δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκό.

Δεν μπορούμε να εξουσιοδοτήσουμε εν λευκώ, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ, κανέναν για να σχεδιάσει εκ του μηδενός, κλείνοντας, συγχωνεύοντας ή αλλάζοντας χρήση των νοσοκομείων ή και των κλινικών.

Για μας, προσθέτουν, είναι αδιαπραγμάτευτο ότι το πτυχίο της ιατρικής σημαίνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και δυνατότητα έναρξης ειδικότητας. Ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός του ιατρικού δυναμικού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις υγειονομικές ανάγκες της χώρας από τη μια και το δημόσιο, καθολικό και δωρεάν τρόπο κάλυψης από την άλλη.

Τέλος η ΕΙΝΑΠ τονίζει πως θα προσέλθει στο διάλογο υποστηρίζοντας τις πάγιες θέσεις των νοσοκομειακών γιατρών για γενναία χρηματοδότηση του συστήματος περίθαλψης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για σύγχρονη κτιριακή ξενοδοχειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, για ενιαία εργασιακή σχέση για όλους τους γιατρούς σε όλα τα επίπεδα του συστήματος, για μαζική πρόσληψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, για δημοκρατία και κοινωνικό έλεγχο στα νοσοκομεία και την ανάπτυξη μετώπου ενάντια στην παραοικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ