Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμπόρευση με την αντιεκπαιδευτική ευρωπαϊκή πολιτική

Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ ή ΚΕΣ) απασχόλησε την προχτεσινή συνεδρίαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), με τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να συμπορεύονται με την αντιεκπαιδευτική ευρωπαϊκή πολιτική, που έχει ως αποτέλεσμα την εμπορευματοποίηση της γνώσης και την κερδοσκοπία των σχολαρχών.

Η ΔΑΚΕ, κινούμενη στη λογική της διαχείρισης, τοποθετήθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, με το πρόσχημα ότι θα ...μπει τάξη στη λεγόμενη μεταλυκειακή εκπαίδευση, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οταν είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη λύση για να μπει τάξη στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης είναι η κατάργηση κάθε «εκπαιδευτικού» παραμάγαζου (ΚΕΣ, κολέγια κλπ.) και η δημιουργία ενός συστήματος αποκλειστικά δημοσίων και δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών και για τις ειδικότητες εκείνες που δεν απαιτούν επιστημονική, πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Από τη μεριά της, η ΠΑΣΚ, παρά τις «αντιπολιτευτικές» κορόνες και την προσπάθειά της να στοχοπροσηλωθεί σε αντικυβερνητική πολιτική, έκανε λόγο για κατάργηση των ΚΕΣ, αφήνοντας όμως στο απυρόβλητο την ουσία. Απέφυγε να τοποθετηθεί για τα υπόλοιπα «εκπαιδευτικά» παραμάγαζα και να θίξει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ που τα γεννά. Η συμπόρευσή της με την κυβερνητική πολιτική φάνηκε εξάλλου και με τη συμφωνία της για συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην εκπαίδευση, με τον ...«όρο» να ελέγχονται από το κράτος!

«Πρόκειται για ψευδεπίγραφο "όρο" καθώς τα ΚΕΣ δε θα εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα (χαρακτηρίζονται "άτυπη εκπαίδευση"), που σημαίνει ότι κάθε έλεγχος στο επίπεδο και το περιεχόμενο των σπουδών που παρέχουν είναι αδύνατο να γίνει. Για τα κολέγια που θα συνάπτουν συμφωνίες με ιδρύματα εξωτερικού, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία που επικαλείται η κυβέρνηση, ο μόνος αρμόδιος να τα ελέγξει και να θέσει όρους είναι το ίδρυμα του εξωτερικού», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ Κ. Παπλωματάς και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι προάγγελος της αναγνώρισης των ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων, εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη πελατεία στους εμπόρους της γνώσης, προσδίδοντας κύρος στα μαγαζιά τους, προσπαθεί να τα αναβαθμίσει στη συνείδηση του κόσμου, με τον ισχυρισμό ότι πλέον θα υπόκεινται σε έλεγχο.

Στη συνεδρίαση τα άλλα δύο θέματα (πρόγραμμα δράσης και «μνημόνιο συνεργασίας με 8 ευαγή ιδρύματα») παραπέμφθηκαν σε επόμενη συνεδρίαση προς τα τέλη Αυγούστου. Η απόφαση της ΔΟΕ για το νομοσχέδιο για τα ΕΕΣ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ