Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Παίζουν με την υγεία των αθλουμένων

Ο Πέτρος Κρίκης, καθηγητής Σωματικής Αγωγής, πρώην αθλητής πάλης και νυν προπονητής της ΕΑ Λάρισας, μας μιλάει για τους κινδύνους που κρύβει η ανυπαρξία ιατρικής περίθαλψης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Στο χτεσινό πρώτο μέρος της κουβέντας μας με τον Πέτρο Κρίκη, καθηγητή Σωματικής Αγωγής, βαλκανιονίκη - πρωταθλητή Ελλάδας στην πάλη από το 1996 έως το 2000 και σημερινό προπονητή στην ΕΑ Λάρισας και στο Αθλητικό Γυμνάσιο Λάρισας, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο άθλημα μέσα από τις περιγραφές ενός ανθρώπου με χρόνια εμπειρίας στο χώρο. Ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνη για αυτό την πολιτική απαξίωσης για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που έχουν εφαρμόσει όλα αυτά τα χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα μεγάλες είναι και οι ευθύνες της Ομοσπονδίας. Ελλειψη οργανωμένων προγραμμάτων άθλησης, ανυπαρξία σοβαρής υλικοτεχνικής υποδομής, ανύπαρκτες επιχορηγήσεις αλλά και... σκοτεινά παιχνίδια με τα όσα λεφτά (όποτε και εάν...) δίνονται, είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το σκηνικό. Ομως δεν είναι τα μοναδικά. Μια σειρά επιμέρους προβλήματα, όπως για παράδειγμα το θέμα της ανύπαρκτης ιατρικής βοήθειας στους αθλούμενους, καθιστά πολλές φορές την πραγματοποίηση του αθλητισμού μια επικίνδυνη διαδικασία. Μάλιστα στην επαρχία το ζήτημα είναι ακόμα πιο σοβαρό. Ο Πέτρος Κρίκης μας εξηγεί:

«Εδώ στη Λάρισα έχουμε δυο μεγάλα αθλητικά κέντρα. Το πρώτο είναι το "Αλκαζάρ", με το κολυμβητήριο, το γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ, πάλης, μικρά ποδοσφαιρικά γήπεδα κι άλλα αθλήματα. Κάθε απόγευμα γυμνάζονται δεκάδες, εκατοντάδες παιδιά. Το δεύτερο αθλητικό κέντρο είναι στη Νεάπολη. Εκεί έχουμε το κλειστό γυμναστήριο του μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, τζούντο, πινγκ-πογκ κλπ. και εκεί γυμνάζονται εκατοντάδες παιδιά κάθε μέρα. Περίπου 1.000 παιδιά γυμνάζονται σε καθημερινή βάση και στα δυο κέντρα, χωρίς την παρουσία γιατρού. Σε περίπτωση περιστατικού ευελπιστούμε να μην είναι τίποτα το σοβαρό και βέβαια να έρθει γρήγορα το ασθενοφόρο. Στις διαμαρτυρίες μας οι υπεύθυνοι μας λένε: "Γιατρό δεν μπορούμε να φέρουμε, μπορούμε όμως να φέρουμε ανθρώπους από το ΕΚΑΒ να σας κάνουν μαθήματα για πρώτες βοήθειες!»...

Το πρόβλημα όμως δεν εστιάζεται μόνο στην παροχή ιατρικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή των αγώνων, αλλά και το τι γίνεται γενικότερα με την παρακολούθηση των αθλούμενων. Και εδώ τα πράγματα είναι τραγικά... «Αυτό εξαρτάται από την οικογένεια του αθλητή. Βέβαια μετά τους θανάτους αθλητών τα τελευταία χρόνια οι Ομοσπονδίες ζητάνε σοβαρότερους ελέγχους. Αυτό όμως θα έπρεπε να γίνεται κάθε 6 μήνες. Κι όχι μόνο κατά την εγγραφή του αθλητή στο σωματείο».

Μιλώντας για την υγεία των αθλούμενων δεν μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο Νο 1 εχθρό, όπως είναι σήμερα το θέμα του ντόπινγκ και της χρήσης αναβολικών, που έχει πάρει τη μορφή μάστιγας. Ως πρώην αθλητής και νυν προπονητής ο Πέτρος Κρίκης αναφέρθηκε στις αιτίες του φαινομένου, οι οποίες όπως εξηγεί είναι συνδεδεμένες με τις λογικές που αντιμετωπίζεται σήμερα ο αθλητισμός.

«Είναι μια πρόκληση, κυρίως για τα παιδιά που έχουν σωματικά προσόντα και φιλοδοξίες. Τα κίνητρα είναι γνωστά. Η φιλοδοξία και το χρήμα, μέσα απ' αυτά η επαγγελματική αποκατάσταση. Δυστυχώς, για το ντόπινγκ δεν έχει γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, όπως έχει γίνει για τα ναρκωτικά. Ο αθλούμενος δεν έχει συνειδητοποιήσει, ότι θα πεθάνει ή θα μείνει ανάπηρος».

  • Την τρίτη το Γ' μέρος

Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ