Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρουσίες Λατινοαμερικανών δημιουργών

Ο Γκουστάβο Σανταολάγια
Ο Γκουστάβο Σανταολάγια
Στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 - 23/11, έχουν προσκληθεί ως επίσημοι καλεσμένοι, γνωστοί ξένοι καλλιτέχνες. Τα πρώτα ονόματα που ανακοίνωσε το Φεστιβάλ είναι τα εξής:

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Αργεντινός συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια, βραβευμένος με δύο «Οσκαρ» για τα σάουντρακ των ταινιών «Brokeback Mountain» του Ανγκ Λι (2005) και «Babel» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου (2006). Ο συνθέτης, στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιήσει ένα masterclass, μιλώντας για τη σύνθεση κινηματογραφικής μουσικής.

Ο Γκουστάβο Σανταολάγια συνεργάζεται στενά με έναν ακόμη προσκεκλημένο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τον Βραζιλιάνο σκηνοθέτη Βάλτερ Σάλες, ο οποίος θα παραβρεθεί για δεύτερη φορά στο Φεστιβάλ. Η πρώτη φορά ήταν το 2006, για το μεγάλο αφιέρωμα στον Βραζιλιάνικο Κινηματογράφο. Φέτος, ο Βάλτερ Σάλες θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Linha de Passe», που σκηνοθέτησε μαζί με την Ντανιέλα Τόμας. Η ταινία αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας των Σάλες - Σανταολάγια, καθώς μετά τα «Ημερολόγια μοτοσικλέτας», ο Αργεντινός μουσικός υπογράφει τη μουσική του «Linha de Passe», ενώ στο στάδιο της παραγωγής βρίσκεται και η πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «On the road» του Τζακ Κέρουακ, όπου θα ενώσουν και πάλι τις δυνάμεις τους ο σκηνοθέτης και ο συνθέτης.

Επίσημη καλεσμένη είναι και η Αργεντίνα σκηνοθέτρια, σεναριογράφος και παραγωγός Λίτα Στάντιτς, προσωπικότητα του αργεντίνικου - και όχι μόνο - κινηματογράφου, η οποία έχει ανακαλύψει και αναδείξει σημαντικούς κινηματογραφιστές (Λουκρέσια Μαρτέλ, Ισραέλ Αντριάν Καετάνο, Πάμπλο Τραπέρο). Η Στάντιτς θα παρουσιάσει στο φεστιβάλ το ντοκιμαντέρ «Cafι de los Maestros» του Μιγκέλ Κόχαν (2008), που αφηγείται την επανένωση ενός θρυλικού αργεντίνικου συγκροτήματος τάνγκο μουσικής, σε μία και μόνη συναυλία στο Μπουένος Αϊρες. Με το ντοκιμαντέρ αυτό συναντιούνται και οι τρεις προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ, Λίτα Στάντιτς, Βάλτερ Σάλες και Γκουστάβο Σανταολάγια, οι οποίοι συνεργάστηκαν στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ, προκειμένου να γιορτάσουν τη μουσική ψυχή της αργεντίνικης παράδοσης του τάνγκο και να τιμήσουν τους σπουδαίους Αργεντινούς μουσικούς του είδους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ