Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο ... ανάλογος χώρος

Κάποιοι ίσως το θεωρήσουν τυχαίο... Η υπογραφή του ...ηγεμονικού συμβολαίου του Αμερικανού μπασκετμπολίστα Τζος Τσίλντερς στον Ολυμπιακό το οποίο θα αποφέρει στον παίκτη περίπου 13 εκ. ευρώ για τρία χρόνια (η ακριβότερη μεταγραφή στην Ευρώπη) έγινε στα γραφεία της «Χαλυβουργικής» εταιρείας ιδιοκτησίας του αδελφών Αγγελοπούλου που είναι και μεγαλομέτοχοι της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι αρκετές φορές συμβόλαια παικτών έχουν υπογραφεί τόσο σε γραφεία διαφόρων εταιρειών ή ακόμα και σε κότερα που ανήκουν στους ιδιοκτήτες των εκάστοτε ομάδων. Χαρακτηριστικό δείγμα και αυτό της άμεσης σύνδεσης του σημερινού αθλητισμού με την επιχειρηματικότητα, όπου η απόκτηση ενός παίκτη (ιδιαίτερα πρωτοκλασάτου) περισσότερο θυμίζει εμπορικό...deal (επιχειρηματικός όρος για τις συμφωνίες) παρά μια αθλητική συνεργασία. Και δεν είναι λίγες οι φορές, όπου αυτές οι μεταγραφικές κινήσεις ξέχωρα από το σκοπό της ενίσχυσης της ομάδας εντάσσονται σε ένα γενικότερο επιχειρηματικό πόλεμο που διεξάγεται στο πρόσφορο έδαφος που προσφέρει ο αθλητισμός.

Οπως και να έχει, πάντως, το σίγουρο είναι ένα... Οτι εκείνοι που δε θα περάσουν ποτέ τα πολυτελή αυτά γραφεία για να υπογράψουν ανάλογες συμφωνίες είναι οι εργαζόμενοι των εταιρειών. Αυτοί απλά θα πρέπει να βρίσκονται στη γραμμή παραγωγής, προκειμένου το αφεντικό να είναι σε θέση να δέχεται κόσμο στο γραφείο του. Και μετά εγκλωβισμένοι στα οπαδικά τους συναισθήματα να αποτελέσουν το καταναλωτικό κοινό σε μια άλλη επιχείρηση του ίδιου του αφεντικού που πληρώνοντας το ανάλογο οικονομικό τίμημα να δείξουν την αγάπη τους για την ομάδα (εισιτήρια διαρκείας, αξεσουάρ, κτλ.).

Στο σημερινό αθλητισμό η παράσταση είναι καλά στημένη για να ξεγελαστούν οι θεατές. Η μόνη λύση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να ξεφύγουν από το ρόλο του θεατή, να καταλάβουν το παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη τους και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, για να σταματήσουν την εκμετάλλευση του ιδρώτα τους.


ΜΠ. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ