Σάββατο 19 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ιδιωτικοποιείται η «Gaz de France»

Πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της «Gaz de France» έδωσε χτες η γαλλική κυβέρνηση, με διάταγμά της το οποίο επιτρέπει τη συγχώνευσή της με την «Suez SA», ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία ενός κολοσσού που θα φέρει φυσικά και σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια. Τα «κακά μαντάτα στους καταναλωτές παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο Ανρί Γουαϊνό, ειδικός σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, όπως και ο πρόεδρος της εταιρείας, Φρανσουά Σιρελί, που σημείωσε ότι «τα τιμολόγια για το φυσικό αέριο - το ύψος των οποίων καθορίζεται από το κράτος και έχουν ήδη αυξηθεί κατά 10% από τον περασμένο Γενάρη - ενδέχεται, με το πετρέλαιο στα 140 δολάρια το βαρέλι, να αυξηθούν ακόμη περισσότερο».

Από τη συγχώνευση θα προκύψει η «GDF Suez», που θα είναι η δεύτερη τη τάξει εταιρεία στην κατάταξη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, όντας ο μεγαλύτερος μεταφορέας και διανομέας φυσικού αερίου στην ήπειρο και ηγέτης στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι πωλήσεις της αναμένονται στα 74 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της νέας εταιρίας αποτιμάται σε ποσό μεταξύ 90 με 100 δισ. ευρώ την ημέρα της δημόσιας εγγραφής της, στις 22 Ιούλη.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, προβλέπεται η «μεταβίβαση σε ιδιώτες του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που κατείχε το κράτος στην Gaz De France», ενώ το κράτος οφείλει να διατηρήσει «τουλάχιστον το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου της».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org