Πέμπτη 17 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο κύκλο κινητοποιήσεων ετοιμάζουν οι κτηνοτρόφοι

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης, τα προβλήματα των οποίων έθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η ΝΑΣΘ

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων προαναγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τα οξυμένα και άλυτα προβλήματά τους που επιδεινώθηκαν μετά τη μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών. Ζητούν άμεσα οικονομικές ενισχύσεις και αυξήσεις των τιμών για τα κτηνοτροφικά προϊόντα που παραδίδουν στις εταιρείες, για να μπορέσουν να κρατήσουν τα νοικοκυριά τους. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι εμπαίζονται από τις μονοπωλιακές εταιρείες στο θέμα του φρέσκου γάλακτος, το οποίο αγοράζουν από τον παραγωγό σε εξευτελιστικές τιμές και το πωλούν σε τιμές έως τέσσερις φορές πάνω.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουν ότι πωλούν στις γαλακτοβιομηχανίες το αγελαδινό γάλα προς 40 - 42 λεπτά το κιλό κι αυτές, με τη σειρά τους, το πωλούν στον καταναλωτή από 1.40 έως και 1.80 ευρώ. Συνδέουν, μάλιστα, την ύπαρξη αυτής της ψαλίδας ανάμεσα στον παραγωγό και το μεγαλέμπορο, με την ύπαρξη καρτέλ.

«Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης όπως και όλης της χώρας βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς οι τιμές παραγωγού συνεχίζουν να είναι εξευτελιστικές, ενώ παράλληλα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη τα έξοδα των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών μας. Δαπανούμε σχεδόν τα διπλάσια χρήματα το 2008, σε σχέση με το 2007 για ζωοτροφές (καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη), πληρώνουμε περισσότερα για ΔΕΗ, πετρέλαια, συντήρηση μηχανών, για το εργατικό κόστος. Παράλληλα, οι βιομηχανίες αγοράζουν το πρόβειο 75 - 83 λεπτά, το γίδινο 52 - 54 λεπτά και το αγελαδινό 40 - 42 λεπτά, τιμές με τις οποίες ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να καλύψει ούτε το κόστος παραγωγής, τονίζει ο Στ. Βογιατζής, πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος κάνει γνωστό ότι «οι κτηνοτρόφοι του νομού ετοιμάζονται για σειρά νέων κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους».

«Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα μας στηρίξει η κυβέρνηση, δηλώνει. Ούτε περιμένουμε στήριξη από την ΕΕ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που είναι γνωστές οι ευθύνες τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η κτηνοτροφία».

Στο μεταξύ, το πρόβλημα που προκύπτει για τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές, απ' αυτή την πολιτική, έθεσε ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Σπυριδάκης, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, που υλοποιώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, δημιουργεί τα καρτέλ των βιομηχανιών γάλακτος στην αγορά, στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που επιβάλλουν την απελευθέρωση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων. Ο Μιχ. Σπυριδάκης απέδωσε ευθύνες και στην πλειοψηφία της διοίκησης της Νομαρχίας για τη μη στήριξη των κτηνοτρόφων του Νομού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ