Προγραμματική σύμβαση παροχής πόσιμου νερού στην Κύπρο υπογράφτηκε χτες μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά και του Κύπριου υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μ. Πολυνείκη Χαραλαμπίδη.
Σύμφωνα με τον Γ. Σουφλιά, η Ελλάδα μπορεί αυτή τη στιγμή να δώσει μόνο 8 εκατ. κυβικά. Βέβαια, δεν πρόκειται για παραχώρηση, καθώς το νερό αυτό το αγοράζει η Κύπρος από την ΕΥΔΑΠ σε τιμή που πωλείται και στα νησιά των Κυκλάδων, δηλαδή 0,6 ευρώ. Τα έξοδα της μεταφοράς και της εγκατάστασης για τη φόρτωση του νερού τα ανέλαβε η κυπριακή κυβέρνηση.
Οπως σημείωσε ο Κύπριος υπουργός, η Κύπρος «έχει απόθεμα 17 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ θα θέλαμε 66 με 70 εκατ. κυβικά μέτρα νερού». Η μεταφορά του νερού θα γίνει σταδιακά, με έξι τάνκερ.