Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΟΥΚΙΑ ΜΑΓΓΙΩΡΟΥ
Ξανασμίγει με τον σύντροφό της

Η Λουκία Μαγγιώρου στο εργαστήριό της
Η Λουκία Μαγγιώρου στο εργαστήριό της
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με χτεσινή ανακοίνωσή του εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο της ζωγράφου - χαράκτριας Λουκίας Μαγγιώρου, συντρόφισσας στη ζωή, στην τέχνη και στον αγώνα του χαράκτη Α. Τάσσου (Τάσσου Αλεβίζου), η οποία «έφυγε» προχτές και θα κηδευτεί σήμερα, στις 11πμ, από το Α΄ Νεκροταφείο.

Η Λουκία Μαγγιώρου γεννήθηκε στην Υδρα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1934-1939) με δασκάλους τους Κ. Παρθένη και Γ. Κεφαλληνό και το 1940 στην Παρισινή Σχολή Καλών Τεχνών. Μετά την ίδρυση του ΕΑΜ Καλλιτεχνών, συγκροτήθηκε η εικαστική ομάδα του, που, με επικεφαλής τον Γ. Κεφαλληνό και δουλεύοντας κρυφά στο εργαστήριό του στην ΑΣΚΤ, στήριζε εικαστικά την προπαγάνδιση του ΕΑΜικού αγώνα. Η Λουκία Μαγγιώρου ήταν από πρώτα μέλη αυτής της ομάδας. Στη διάρκεια της Αντίστασης, μαζί με άλλους εικαστικούς του ΕΑΜ χάραξε πολλές ξυλογραφίες, που χρησιμοποιήθηκαν σε εικονογραφήσεις προπαγανδιστικών τρυκ, κουπονιών για την ενίσχυση του αγώνα, αφισών και εκδόσεων του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ κλπ.

Χαρακτικά της Λ. Μαγγιώρου, μεταξύ άλλων εκδόσεων της ΕΑΜικής Αντίστασης, περιλάμβαναν τα λευκώματα «Από τους αγώνες του ελληνικού λαού» (έκδοση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, 1943), «Για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά» και «Θυσιαστήριο της λευτεριάς» (εκδόσεις «Ρήγας», 1945). Στην κατοχή εικονογράφησε και τα βιβλία των Μ. Καραγάτση «Λειτουργία σε λα ύφεση» (1943) και Κ. Παράσχου «Ψηλά στις κορφές» (1944). Μετά την απελευθέρωση, οι ΕΑΜίτες εικαστικοί, μεταξύ των οποίων και η Λ. Μαγγιώρου, πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του Καλλιτεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Συλλυπητήριο της Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε χτες το θάνατο της Λουκίας Μαγγιώρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μια γυναίκα της ΕΑΜικής Αντίστασης, ένας χαρισματικός άνθρωπος, η οποία με τη ζωή της και το καλλιτεχνικό έργο της εξέφρασε τους αγώνες του λαού για μια καλύτερη ζωή. Ιδιαίτερη ήταν η αγάπη της Λουκίας Μαγγιώρου για τη νεολαία. Πάντα στήριζε τους νέους καλλιτέχνες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ