Παρασκευή 27 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗΣ «ΙΝΤΕΡΣΙΝΤΙΚΑΛ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αναγκαίος ο συντονισμός στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα

Η Γκρασιέτε Κρους, υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Πορτογαλίας βρίσκεται από χτες στην Ελλάδα προσκεκλημένη της ΠΣΟ

Η Πορτογαλίδα συνδικαλίστρια ενημερώνεται για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν πρόσφατα τα σωματεία της Ζώνης
Η Πορτογαλίδα συνδικαλίστρια ενημερώνεται για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν πρόσφατα τα σωματεία της Ζώνης
Στην Αθήνα βρίσκεται από χτες η Γκρασιέτε Κρους, υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Πορτογαλίας - Ιντερσιντικάλ, προσκεκλημένη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Η Πορτογαλίδα συνδικαλίστρια συναντήθηκε χτες το πρωί με αντιπροσωπεία των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, όπου ενημερώθηκε για τους σοβαρούς αγώνες που αναπτύσσονται και τις σημαντικές κατακτήσεις που μετράει ο κλάδος στα μεροκάματα, στο χρόνο εργασίας και τις συνθήκες δουλειάς.

Λίγο νωρίτερα, η Γκρασιέτε Κρους μίλησε σε εργατοτεχνίτες που δουλεύουν στη μετασκευή του πλοίου «ΕΛΥΡΟΣ», στο μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και το μεσημέρι συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της ΓΣΕΕ. Το απόγευμα, η ανταλλαγή εμπειρίας για το συνδικαλιστικό κίνημα σε Ελλάδα και Πορτογαλία συνεχίστηκε στη συνάντηση με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σήμερα στη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Γιώργος Μαυρίκος, ΓΓ της ΠΣΟ.

Ο «Ρ» συνάντησε την Πορτογαλίδα συνδικαλίστρια και είχε μαζί της μια σύντομη συζήτηση για την κατάσταση της εργατικής τάξης στη χώρα της, τη δράση της Ιντερσιντικάλ και τις εξελίξεις στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα. Εξηγώντας πώς η CGTP σχεδιάζει τη δράση της, η Γκρασιέτε Κρους υπογραμμίζει: «Θεωρούμε προτεραιότητα την οργάνωση ανά τόπο δουλειάς. Την ένταξη των εργαζομένων στα συνδικάτα και την οργάνωση του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα για τους εργαζόμενους στην Πορτογαλία, υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, όλον τον κόσμο, και αφορούν τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης, καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης».

Ενιαία η επίθεση του κεφαλαίου

«Στην Ευρώπη - πρόσθεσε η συνδικαλίστρια -, το ζήτημα της "ευελφάλειας" είναι σήμερα πολύ επίκαιρο. Μόλις χτες, η πορτογαλική κυβέρνηση "έκλεισε" μια νέα συμφωνία με την UGT (πρόκειται για την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που ελέγχεται από τις δυνάμεις της συναίνεσης) και με τους εργοδότες, για τη χειροτέρευση της εργατικής νομοθεσίας. Η κυβέρνηση δε μιλά πια για "ευελφάλεια", αλλά για μας είναι σαφές ότι τα μέτρα και οι αλλαγές που προωθεί αποσκοπούν στην εφαρμογή της "ευελφάλειας" στην πράξη, όπως π.χ. τα μέτρα που διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την εργοδοσία να απολύει. Η κυβέρνηση λέει ότι τα μέτρα αυτά προωθούνται για την αντιμετώπιση της ανασφάλειας, αλλά συμβαίνει το αντίθετο, όταν μάλιστα στην Πορτογαλία έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την "ευελιξία"».

Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίζει η Γκρασιέτε Κρους, πως «η κυβέρνηση θα δίνει επιδοτήσεις στους εργοδότες για να προσλαμβάνουν ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Η πρόταση, δηλαδή, της κυβέρνησης είναι να νομιμοποιηθεί ό,τι τώρα είναι παράνομο. Σήμερα, σύμφωνα με το νόμο, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προσλάβουν ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, για εργασία που αποτελεί σταθερή ανάγκη για την επιχείρηση. Αλλά αυτοί το κάνουν».

«Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα αφορά τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτό που υπέγραψαν χτες η κυβέρνηση, η UGT και οι εργοδότες χτυπά τη λογική των συλλογικών συμβάσεων. Θέλουν να ξεμπερδέψουν με τις συμβάσεις που υπογράφτηκαν πριν μερικά χρόνια ή πρόσφατα και κυμαίνονται σε επίπεδα ανώτερα από αυτά της ΕΓΣΣΕ, όχι γιατί είναι παλιότερες, αλλά γιατί είναι καλύτερες».

Σημαντική η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα, σημειώνει: «Μένουν άλυτα πολλά ζητήματα, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Υπάρχουν ακόμα σημαντικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν είναι μέλη της ΠΣΟ. Η CGTP κρατά στάση διμερούς συνεργασίας και συντονισμού με το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα. Εδώ και πολλά χρόνια συνεργάζεται με την ΠΣΟ. Δεν είμαστε μέλη διεθνούς ομοσπονδίας, έχουμε αποφασίσει να μείνουμε αυτόνομοι, αλλά συνεργαζόμαστε στη βάση της ενότητας στη δράση. Για μας, είναι πολύ σημαντικό που η ΠΣΟ υπάρχει και δυναμώνει, αυτό είναι και μια άμεση απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ο ταξικά προσανατολισμένος συνδικαλισμός είναι βασικός για την αντιμετώπιση της παγκοσμιοποίησης.

Για μας είναι σημαντική η ανταλλαγή απόψεων, η κοινή ανάλυση της κατάστασης σήμερα, και η ανάπτυξη κοινών δράσεων, σε υπεράσπιση των εργαζομένων. Γι' αυτό και είμαστε εδώ, με μεγάλη χαρά για την πρόσκληση της ΠΣΟ».

Τέλος, περιγράφοντας τις πρώτες της εντυπώσεις από την επίσκεψη στην Ελλάδα, τονίζει: «Μπορώ να πω ότι είμαι πολύ εντυπωσιασμένη, από το επίπεδο της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Το πρωί επισκέφτηκα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και είδα μια εργατική τάξη πολύ δυνατή, όπως και στην Πορτογαλία, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι, τα αποτελέσματα της πάλης τους γίνονται ορατά». Υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι οξύνεται, διευκρινίζει ότι «η προοπτική που βάζει το ΠΑΜΕ είναι πολύ θετική, για να δυναμώσει η οργάνωση και η απάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Είναι δράση που αποτελεί δέσμευση, σημαντική για τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η ταξική πάλη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ