Μαρμάρινη κεφαλή γυναίκας, που βρέθηκε στο λιμάνι της Πάρου, τον περασμένο χειμώνα |
Η συζήτηση στο ΚΑΣ είχε άμεση σχέση με τα λιμενικά έργα διαπλάτυνσης του δρόμου και του κρηπιδώματος του λιμανιού στην Παροικιά Πάρου. Η διαπλάτυνση προβλέπει πρόσχωση της παραλίας κατά 12 μ. Ακριβώς, το μπάζωμα του λιμανιού ήταν η αιτία που ήρθε το θέμα στο ΚΑΣ, αφού η ανασκαφή που έγινε (δυστυχώς, διακόπηκε το καλοκαίρι προς πλουτισμό των «Μινωικών Γραμμών») αποκάλυψε πλήθος σημαντικών αρχαιοτήτων.
Η υπόθεση έχει ξανασυζητηθεί στο ΚΑΣ. Το 1996 διενεργήθηκε ανασκαφή στο ίδιο μέρος, προκειμένου να κριθεί, αν θα γίνουν τα λιμενικά έργα. Τότε δε βρέθηκαν αρχαιότητες και το ΚΑΣ ενέκρινε την άδεια για τα έργα. Τα έργα, όμως, ξεκίνησαν μετά από τρία χρόνια και χωρίς ο εργολάβος να ειδοποιήσει τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, όπως υποχρεούνταν. Το αποτέλεσμα ήταν ο εκσκαφέας του, στο βυθό του λιμανιού, να «πέσει» πάνω σε αρχαία, καταστρέφοντας αρκετά πριν του σταματήσουν τις εργασίες. Η παράνομη εκσκαφή έφερε στην επιφάνεια τεφροδόχους και κεραμικά θραύσματα.
Η Εφορεία ξεκίνησε υποβρύχια ανασκαφή με δυσκολίες, όχι μόνο λόγω του χειμώνα, αλλά και των εφοπλιστικών και δημοτικών πιέσεων για «εγρήγορση» των διαδικασιών, ενόψει της τουριστικής περιόδου. Τον περασμένο χειμώνα, έγιναν δύο ανασκαφικές τομές. Στην πρώτη, βρέθηκε τμήμα βυζαντινού τείχους και στη δεύτερη πολλά κινητά ευρήματα. Ηδη ανασύρθηκαν πολλά ευρήματα, ανάμεσά τους δύο κίονες, κιονόκρανα, 330 μαρμάρινες τεφροδόχοι, αγάλματα, μαρμάρινη γυναικεία κεφαλή, δύο επίχρυσα ρωμαϊκά νομίσματα, επιτύμβια στήλη που σώθηκε με λίγες φθορές από τον εκσκαφέα του εργολάβου, ανάγλυφες κληματσίδες, πόδι λιονταριού, αρχιτεκτονικά μέλη, μεγάλος αριθμός κεραμικών του 6ου και 7ου αι. μ.Χ., οστά ζώων, οπλή αλόγου κ.ά. Εχει βρεθεί, επίσης, και κίονας, το βάρος του οποίου υπολογίζεται στους 28 τόνους!
Ο συγκεκριμένος θαλάσσιος χώρος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός, γι' αυτό η Εφορεία ζήτησε την ανάκληση της άδειας του '96. Ομως, τα αρχαία δεν μπορούν να διατηρηθούν ούτε σε κατάχωση, αφού οι εκσκαφές για τη διαπλάτυνση του λιμανιού θα πρέπει να περάσουν κατά τρία, ακόμη, μέτρα πιο βαθιά από τα 7 μ. όπου βρέθηκαν τα αρχαία. Η Εφορεία εκτιμά, επιπλέον, πως η σχεδιαζόμενη διαπλάτυνση δε θα εξυπηρετήσει τελικά ούτε τις τουριστικές ανάγκες και πρότεινε δημιουργία παρακαμπτήριου δρόμου. Επίσης, δεν έχει αντίρρηση να συνεχιστούν τα έργα του λιμανιού προς την πλευρά του ΟΤΕ, όπου δε βρέθηκαν αρχαία.
Το ΚΑΣ γνωμοδότησε να μην εγκριθούν τα σχέδια της διαπλάτυνσης του λιμένα στην ανατολική πλευρά της Παροικιάς (Αγιος Νικόλαος) λόγω των αρχαιοτήτων, ενώ δεν έχει αντίρρηση για έργα στην περιοχή του ΟΤΕ, εφόσον δε βρεθούν κι εκεί αρχαιότητες. Η αρχαιολογική ανασκαφή στο λιμάνι θα συνεχιστεί.