Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Προεμφραγματική κατάσταση στα νοσοκομεία

Σε προεμφραγματική φάση βρίσκονται πλέον τα νοσοκομεία καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι διοικητές διαπιστώνουν ότι αδυνατούν - λόγω των τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού - να καταρτίσουν ασφαλή προγράμματα λειτουργίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ», στο γραφείο του υπουργού Υγείας φτάνουν εκθέσεις των διοικητών με δραματικές περιγραφές για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί τη θερινή περίοδο, οπότε οι εργαζόμενοι θα πάρουν τις κανονικές άδειες. Δεν είναι άλλωστε άσχετη με αυτές τις εξελίξεις και η σημερινή σύσκεψη των διοικητών των νοσοκομείων που συγκαλείται στο υπουργείο Υγείας, καθώς υπάρχει και εμπλοκή στο θέμα των προμηθειών και αλματώδης αύξηση των χρεών, που ξεπερνούν πια τα 3,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι απλήρωτες εφημερίες των γιατρών καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να εγκρίνει τις πέραν των 48 ωρών εφημερίες θεωρώντας ισχυρότερη την κοινοτική οδηγία 2003/88/ΕΚ - που ζητά την ατομική σύμβαση - απ' τη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία αναστέλλονται τα Προεδρικά Διατάγματα 76/2005 και 88/1999, που ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία προηγούμενες κοινοτικές οδηγίες για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Με το θέμα αυτό θα ασχοληθεί σήμερα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ενόψει αυτής της συνεδρίασης αναβλήθηκε, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Αριστείδη Καλογερόπουλου, η προγραμματισμένη για χτες συνάντηση με τη νέα διαπραγματευτική ομάδα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας που και πάλι οδηγεί στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Στη νέα διαπραγματευτική ομάδα -στην οποία αποφάσισε το Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ να συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων - δεν παίρνει μέρος η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ), η οποία ευθύς εξ αρχής τάχτηκε κατά του διαλόγου με το υπουργείο Υγείας. Η ΔΗΠΑΚ δεν παίρνει μέρος καταγγέλλοντας ότι είτε συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ είτε η νέα διαπραγματευτική ομάδα το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης θα ήταν πάντα η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς δεν απορρίπτουν ούτε τις κοινοτικές οδηγίες ούτε τα ΠΔ με τα οποία ορισμένες απ' αυτές ενσωματώθηκαν στην εθνική νομοθεσία. Ετσι, κάθε συμμετοχή σ' αυτού του τύπου τον κοινωνικό εταιρισμό θα καθιστούσε την παράταξη συνένοχη στην όποια επιλογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ