Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αρθρο του Φιντέλ Κάστρο σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για την Κούβα

Η Κούβα παρά τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις συνεχίζει να παλεύει και να διατηρεί τις κατακτήσεις για το λαό της. Οπως στο νευραλγικό τομέα της Παιδείας

Associated Press

Η Κούβα παρά τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις συνεχίζει να παλεύει και να διατηρεί τις κατακτήσεις για το λαό της. Οπως στο νευραλγικό τομέα της Παιδείας
ΑΒΑΝΑ.--

Στην «τεράστια υποκρισία» σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναστείλει τις κυρώσεις ενάντια στην Κούβα, ως μιας κίνησης τακτικής, που εμμένει όμως στα περί «εκδημοκρατισμού», αναφέρθηκε στις 20 του Ιούνη ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο.

Στο άρθρο του, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο σημείωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση «δεν έχει καμία οικονομική επίδραση στη χώρα μας. Αντίθετα, οι νόμοι των ΗΠΑ, και επομένως ο οικονομικός και ο χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός τους, είναι σε πλήρη ισχύ».

«Θέλω να σημειώσω την τεράστια υποκρισία αυτής της απόφασης. Η υποκρισία είναι ακόμα πιο προφανής εξαιτίας των σκληρών ευρωπαϊκών μέτρων σε ό,τι αφορά στις απελάσεις των παράνομων μεταναστών από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μερικές από τις οποίες έχουν πληθυσμούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή. Οι μετανάστες είναι επίσης καρπός της πολιτικής αποικίας, της ημιαποικίας και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης», πρόσθεσε.

«Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητείται από την Κούβα να χορηγήσει ασυλία σ' αυτούς που θα αλυσοδέσουν την πατρίδα και το λαό και θα τους παραδώσουν στον ιμπεριαλισμό», σημείωσε ο Κουβανός ηγέτης, και έκανε λόγο για το ρόλο που παίζει η μαφία του Μαϊάμι, που βρίσκεται στις υπηρεσίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τους παράνομους μετανάστες, τους σύγχρονους δουλεμπόρους, τους εμπόρους ναρκωτικών, καθώς και για όλους αυτούς που πεθαίνουν επιχειρώντας να περάσουν το ταπεινωτικό τείχος στα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ.

Ο Φιντέλ Κάστρο, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και στην κρίση των τροφίμων, στις κλιματικές αλλαγές και στον πληθωρισμό, τόνισε ότι «καμία από αυτές τις κυβερνήσεις (σ.σ. της ΕΕ), ούτε η Τσεχία και η Σουηδία που σταθερά αντιτάχθηκαν στην απόφαση της ΕΕ, είναι ικανές να δώσουν λογικές απαντήσεις στα ερωτήματα» που τέθηκαν.

Και στην Κούβα, «οι μισθοφόροι και οι προδότες, στις υπηρεσίες της αυτοκρατορίας, είναι σε απόγνωση και σηκώνουν τα χέρια τους με αηδία, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα της προδοσίας και της ατιμωρησίας», κατέληξε ο Κουβανός ηγέτης.

Εύσημα από την ΟΥΝΕΣΚΟ για την εκπαίδευση

Σε άλλο άρθρο της περασμένης Κυριακής με τίτλο «Αλήθεια και Διατριβές» ο Κουβανός ηγέτης αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση της ΟΥΝΕΣΚΟ (20 του Ιούνη), στην οποία σημειώνεται ότι μετά από δίχρονη μελέτη σε πάνω από 200.000 παιδιά από 16 χώρες, η Κούβα λαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής σε ό,τι αφορά στο επίπεδο μαθηματικών και ανάγνωσης στα παιδιά της τρίτης τάξης του δημοτικού και της έκτης τάξης στα μαθηματικά και στην επιστήμη. «Είναι η δεύτερη φορά που η Κούβα αναγνωρίζεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «είναι λογικό να δεχτούμε ότι καμία χώρα όπου συστηματικά παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να έχει τέτοια υψηλά επίπεδα στον τομέα της εκπαίδευσης». Και το έχει επιτύχει παρά τον 50χρονο αποκλεισμό των ΗΠΑ, τη συκοφαντία, τον αποκλεισμό της στην πρόσβαση στην τεχνική και επιστημονική πληροφόρηση.

Παράλληλα, συνέχισε τις σκέψεις του σχετικά με τον νέο νόμο της ΕΕ για τους παράνομους μετανάστες ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα στην Κούβα ούτε καμία μορφή ασυλίας για τη διακίνηση ναρκωτικών. Τα έχει αντιμετωπίσει και τα δύο αποτελεσματικά, χωρίς να καταφύγει σε αιματοχυσία. Μόνο η υποκρισία μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν παραδεχτεί το γεγονός αυτό».

«Δεν έχω γράψει μια αντιευρωπαϊκή διατριβή, απλά έγραψα την αλήθεια. Δε φταίω εγώ αν η αλήθεια είναι δυσάρεστη», υπογράμμισε, και καταλήγοντας πρόσθεσε ότι «δεν είμαι ούτε θα είμαι ποτέ ηγέτης μιας φράξιας ή ομάδας αποσχιστών από το κόμμα. Κανένας δεν έχει λόγο επομένως να θεωρήσει πως υπάρχει εσωτερική διαμάχη μέσα στο κόμμα. Αν γράφω, αυτό γίνεται επειδή συνεχίζω να αγωνίζομαι, στο όνομα των πεποιθήσεων τις οποίες έχω υπερασπιστεί σε όλη μου τη ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ