Σάββατο 21 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΠΗΣ
Υμνους στον ιδιωτικό τομέα και ... ευχολόγια

Αχιλλέας Κανταρτζής: Το ερώτημα είναι Πολιτισμός από ποιον και για ποιον

Την προσήλωσή του στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης του Πολιτισμού διακήρυξε στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού, Μ. Λιάπης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει πολλά στον Πολιτισμό». Ξεκαθάρισε ότι στον Πολιτισμό δεν πρέπει να ισχύει ένα «κρατικοκεντρικό σύστημα» και ούτε να χρηματοδοτείται ο Πολιτισμός μόνο από το κράτος.

Παρά το ότι ισχυρίστηκε ότι ο Πολιτισμός πρέπει να διαχέεται στο λαό, έδωσε το στίγμα των περικοπών που ακολουθεί το υπουργείο, λέγοντας ότι για τη χρηματοδότηση των πολιτιστικών φορέων, που μαραζώνουν, θα υπάρχουν προτεραιότητες, δε θα δίνονται χρήματα χωρίς ιεράρχηση και χωρίς αποτίμηση της προσφοράς του κάθε συλλόγου. Δίνοντας το στίγμα της αντίληψης της κυβέρνησης ότι ο Πολιτισμός πρέπει να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είπε ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει να δραστηριοποιούνται σε «υγιή βάση και όχι ως κλειστές ομάδες προνομιούχων».

Αναφερόμενος στο θέατρο, είπε ότι προωθείται η προβολή του και ενθαρρύνονται οι δραστηριότητες των συντελεστών του, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Οσο για τη χρηματοδότηση, είπε ότι για το χορό και το θέατρο τη διετία 2006-07 δόθηκαν πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δόθηκαν στους χορογράφους 40.000 ευρώ για το φεστιβάλ τους.

Για τον κινηματογράφο ανέφερε ότι επιτροπή υπό τον σκηνοθέτη Κ. Γαβρά επεξεργάζεται την κατάρτιση νόμου - πλαισίου, ο οποίος θα δοθεί για διάλογο στους φορείς και θα αποτελέσει τομή στο χώρο. Για τη συνεχιζόμενη άρνηση των καναλαρχών να αποδίδουν το 1,5% των εσόδων τους υπέρ της ενίσχυσης του κινηματογράφου, δεν είχε να προσθέσει τίποτα καινούριο και λέγοντας, απλώς, ότι γίνεται διάλογος, επιβεβαίωσε ότι η ρύθμιση του θέματος επαφίεται στην καλή προαίρεση των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.

Απέφυγε να απαντήσει για το καθεστώς των τιμητικών συντάξεων καλλιτεχνών, λέγοντας ότι είναι ευθύνη άλλων υπουργείων, θέση που επανέλαβε και για τα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα των εργαζομένων στο υπουργείο.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων, αφού ισχυρίστηκε ότι η φύση του υπουργείου είναι τέτοια που απαιτεί την απασχόληση αρκετών εποχικών συμβασιούχων, ενώ ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ 100 φύλακες και 100 νυχτοφύλακες αρχαιολογικών χώρων.

Σχετικά με την αιφνίδια ακύρωση συναυλίας στο Λυκαβηττό, λόγω προβλημάτων στο εκεί θέατρο, είπε ότι πρόκειται για απαράδεκτο γεγονός, το οποίο το υπουργείο Πολιτισμού το έμαθε τελευταίο και θα αναζητηθούν ευθύνες.

Α. Κανταρτζής: Η κυβέρνηση συντηρεί και οξύνει τα προβλήματα

Απάντηση στον υπουργό έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή τα προβλήματα του Πολιτισμού. Κάθε φορά, είπε, που φέρνουμε το θέμα ακούμε τα ίδια λόγια συμπάθειας από τους εκάστοτε υπουργούς, αλλά τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά συνεχώς διογκώνονται.

Ο βουλευτής τόνισε ότι ο Πολιτισμός δεν είναι στεγανό, ούτε ξεκομμένος από την κοινωνία, αλλά αντανακλά τους κάθε φορά κοινωνικούς συσχετισμούς και άρα το ερώτημα είναι Πολιτισμός για ποιον και από ποιον. Με την Επερώτηση, συνέχισε, ελέγχουμε την κυβέρνηση γιατί με την πολιτική της συντηρεί και οξύνει τα προβλήματα, αφού η στρατηγική της είναι το κριτήριο αποδοτικότητας, η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση, όπως γινόταν και με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για Πολιτισμό, τόνισε, όταν από τον κρατικό προϋπολογισμό δίνεται μόνο το 0,5% και όταν τα ΔΗΠΕΘΕ παίρνουν μόλις το 1/5 από τα ποσά που δίνονται για τα δύο Μέγαρα Μουσικής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είναι φανερό, υπογράμμισε, ότι τα όποια χρήματα υπάρχουν δίνονται σε φορείς που στον τομέα του Πολιτισμού λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ετσι διευκολύνονται οι επιχειρηματίες για να επιβάλλουν τον πλήρη έλεγχο του Πολιτισμού, μια τάση που την τελευταία 20ετία τρέχει με ασυγκράτητο ρυθμό. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είπε ο Α. Κανταρτζής, άνοιξαν το δρόμο για την εμπορευματοποίηση, μετατρέποντας τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού Δικαίου και άνοιξαν έτσι το δρόμο για να πατήσουν πόδι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι όπως είναι φυσικό έχουν ως μόνο στόχο το κέρδος. Το κεφάλαιο, συνέχισε, θέλει να ελέγξει και να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις του λαού και για αυτόν ακριβώς το λόγο επιφανείς εκπρόσωποί του δραστηριοποιούνται στον τομέα του Πολιτισμού.

Ο Α. Κανταρτζής, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός για τη μη απόδοση του 1,5% των εσόδων των καναλιών για την ανάπτυξη του κινηματογράφου, τόνισε ότι επιβεβαιώνεται η ασυδοσία των καναλαρχών, αφού η κυβέρνηση αφήνει τη λύση του προβλήματος στην καλή διάθεση των ιδιοκτητών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ