Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΣΟΣ ΡΙΖΑΡΗ
Να ακυρωθεί η παραχώρηση

Επιστολή των συμβούλων της ΝΑΣ Σπ. Χαλβατζή και  Χ. Παπαμάργαρη προς τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Να ασχοληθεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο με την πράξη παραχώρησης του άλσους Ριζάρη στο Ιδρυμα Γουλανδρή και να πάρει απόφαση ενισχυτική των προσπαθειών των κατοίκων και των φορέων τους να παραμείνει ως χώρος πρασίνου, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του σώματος οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής και Χάρης Παπαμάργαρης.

Οπως σημειώνουν στην επιστολή τους οι σύμβουλοι της ΝΑΣ, πρόκειται για έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στην πολύπαθη Αθήνα. «Παρά το γεγονός ότι η προστασία και διατήρηση του πρασίνου - σαν συνταγματική υποχρέωση του κράτους - αλλά και η σημασία του στη λειτουργία της πόλης είναι κοινά παραδεκτή, εντούτοις ο χώρος αυτός - χαρακτηρισμένος ως χώρος κοινόχρηστου πρασίνου - παραχωρήθηκε παράνομα, παραβιάζοντας βασικά άρθρα του Συντάγματος, καθώς και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό», σημειώνουν οι σύμβουλοι της ΝΑΣ.

Ακολούθως, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ως κοινόχρηστος χώρος ο χώρος που προβλέπεται να γίνει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Γουλανδρή, οι σύμβουλοι της ΝΑΣ τονίζουν ότι σ' αυτό το τμήμα του κέντρου της πόλης έχουν συγκεντρωθεί πέντε Μουσεία, το Μέγαρο Μουσικής και πλήθος άλλων λειτουργιών επιβαρυντικών για το περιβάλλον, που, εκτός των άλλων, προκαλούν τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο. Ακολούθως σημειώνουν πως στην ίδια περιοχή που προβλέπεται η ανέγερση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, η ανασκαφή αποκάλυψε το Λύκειο του Αριστοτέλη. «Κάτι που προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον και όπως φαίνεται από τα ευρήματα του ΜΕΤΡΟ η περιοχή πρέπει να θεωρείται αρχαιολογική και συνεπώς να αποκλειστεί η χωροθέτηση οποιασδήποτε κατασκευής», συμπληρώνουν οι Σπ. Χαλβατζής και Χ. Παπαμάργαρης.

Οι ίδιοι στη συνέχεια της επιστολής τους αναφέρονται στον αγώνα της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Αλσους Ριζάρη, η οποία έχει ήδη καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της πράξης παραχώρησηή του στο Ιδρυμα Γουλανδρή. Ενώ θυμίζουν ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας έχει πάρει ήδη απόφαση για τη χωροθέτηση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης σε περιοχή της Δυτικής Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ