Κλίμα που δεν ευνοεί τις προσπάθειες για αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας δημιουργείται μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΠΓΔΜ
Πιο γρήγορα από το αναμενόμενο εμφανίστηκαν οι πρώτες τριβές ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια μετά την επικράτηση της «σκληρής» εθνικιστικής γραμμής του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Αφορμή για την εκδήλωση των τριβών ήταν η χτεσινή άρνηση των συνοριοφυλάκων της ΠΓΔΜ να επιτρέψουν τη διέλευση ελληνικής στρατιωτικής δύναμης που κατευθυνόταν για ΝΑΤΟικά «καθήκοντα» στο Κοσσυφοπέδιο.
Χτες το μεσημέρι 32 ελληνικά οχήματα ενταγμένα στη ΝΑΤΟική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου, τα οποία μετέφεραν 140 άνδρες, έφτασαν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Η πρακτική που μέχρι χτες τηρούνταν ήταν η διέλευση της δύναμης χωρίς την επίδειξη διαβατηρίων, καθώς η πλευρά της ΠΓΔΜ ικανοποιούνταν με τα ΝΑΤΟικά έγγραφα. Χτες όμως, οι αρχές της ΠΓΔΜ ζήτησαν διαβατήρια από τους Ελληνες στρατιωτικούς. Μετά από συνεννοήσεις με το υπουργείο Αμυνας και Εξωτερικών οι επικεφαλής της ελληνικής μονάδας διατάχτηκαν να μη δώσουν διαβατήρια και να επιστρέψουν στη βάση τους.
Το γεγονός αυτός εντείνει τον προβληματισμό της Αθήνας, καθώς το μετεκλογικό τοπίο στην ΠΓΔΜ δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δήλωσή της σημειώνει πως «η Ελλάδα παρακολουθεί με μεγάλο προβληματισμό το δημοκρατικό έλλειμμα που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των προχθεσινών εκλογών στα Σκόπια. Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, θα μελετήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή όλες τις εκθέσεις των παρατηρητών των εκλογών».
Η υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι «λυπούμαστε ειλικρινά για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές. Από κει και πέρα αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα και θα τοποθετηθούμε».
Για το ίδιο θέμα ερωτήθηκε και ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Ο Ευ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την αισιοδοξία και την ελπίδα τα Σκόπια να βρουν το δρόμο της διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες εταίρων και συμμάχων, μετά τα αιματηρά επεισόδια στην ΠΓΔΜ, παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία, όπως σημείωσε, εκφράζει την κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με δήλωση του εκπροσώπου του, υπογραμμίζει «το δημοκρατικό έλλειμμα» που παρατηρήθηκε στην εκλογική διαδικασία στη γειτονική χώρα. Ο Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η Αθήνα συμμερίζεται «τις διαπιστώσεις της διεθνούς κοινότητας για τα επεισόδια, τις ανωμαλίες και, τελικά, για το δημοκρατικό έλλειμμα που σημάδεψε τη διεξαγωγή των χθεσινών εκλογών», αλλά «από κει και πέρα, η Ελλάδα αναμένει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που θα έχει σχηματιστεί στα Σκόπια, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».