Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνεται η πολιτική κρίση στο Ισραήλ

Την παραίτηση Ολμέρτ ζήτησε ο υπουργός Αμυνας και ηγέτης των κυβερνητικών εταίρων του Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπαράκ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Να απομακρυνθεί από την πρωθυπουργία κάλεσε τον Εχούντ Ολμέρτ ο υπουργός Αμυνας και κυβερνητικός του εταίρος, Εχούντ Μπαράκ. Σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος υποστήριξε ότι μετά και από την κατάθεση του Αμερικανο-Εβραίου επιχειρηματία Μόρις Ταλάνσκι στον γενικό εισαγγελέα, όπου επιβεβαιώθηκε ότι επί 15ετία ο νυν πρωθυπουργός, ως δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, είχε λάβει υπό τη μορφή δωρεών περίπου 500.000 δολάρια, ο Ολμέρτ θα πρέπει να πάρει αποστάσεις από την άσκηση εξουσίας, έστω και υπό τη μορφή «προσωρινής άδειας».

Ο Μπαράκ ξεκαθάρισε ότι αν το κόμμα του Ολμέρτ, το «Καντίμα», δεν πάρει την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση, τότε το Εργατικό Κόμμα «πιθανώς θα πιέσει για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών». Η «απειλή» αυτή δεν είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Το «Καντίμα» έχει μόλις 29 βουλευτές στην 120μελή Βουλή. Η κυβέρνηση υπάρχει γιατί στηρίζεται από τους 19 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και τους 12 του θρησκευτικού «Σας». Αν οι Εργατικοί άρουν την εμπιστοσύνη τους, το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να καταρρεύσει. Το θέμα, βέβαια, είναι ότι, προς το παρόν, κερδισμένος από την κρίση αυτή, με βάση τις δημοσκοπήσεις, δε βγαίνει ο Μπάρακ και το Εργατικό Κόμμα, αλλά το «Λικούντ» του ακροδεξιού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μίλησαν για «εσωτερική πολιτική κρίση, που επηρεάζει αρνητικά την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία και μπορεί να μεταφραστεί σε στρατιωτική κλιμάκωση». Χθες, πάντως, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν άλλοι δύο μαχητές της «Χαμάς» και τραυματίστηκαν τέσσερις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ